Blog: Een bewogen 2018

Het jaar 2018 stond op fast-forward. De tijd vliegt hoor ik mensen wel eens roepen. En ik kan dat niet ontkennen. De tijd raast als een opgevoerde Thalys-trein zeer snel voorbij. Persoonlijk maar ook zeker op de trein.

Het lijkt wel alsof er uren gestolen zijn uit de dagen in 2018. Ik heb ze tekort gehad. Ik wou meer bloggen. Meer social media berichten plaatsen. Meer ervaringen maken en delen. Maar daar is het niet van gekomen. Trein gemist? Je bent op tijd voor de volgende. Dat is misschien een mooie om op die manier naar 2019 te kijken.

Toen de klok twaalf uur sloeg stond ik in Hilversum. Het jaar 2018 begon met feest en 1,5 week verlof. Goed begin al zeg ik het zelf. De drie koningen waren al weer vertrokken en de gemiddelde treinreiziger zat alweer in de eat-sleep-work-repeat modus. De dagen vliegen voorbij en ik maak zelf nog een fris tripje naar Dublin en Gdansk met fijn gezelschap. Februari slaan we over, want het is ondertussen alweer Maart. Ik loop in Velp en Arnhem met diverse makelaars rond, om te koekeloeren in en naar huizen. Ik leer de huizenmarkt, en de (des)interesse van diverse makelaars kennen. En uiteindelijk praat ik met een hypotheek adviseur en nog met een leuke Guns N’ Roses liefhebbende nieuwbouwmakelaar die mij uiteindelijk een koop-/aannneemovereenkomst laat tekenen. Terwijl ik dus druk rond keek naar bestaande bouw, bleek er ook een nieuwbouw project te zijn waar ik mij voor kon inschrijven. Ik werd in de tweede lotingsronde eruit gevist. Een gouden lot voor de loterij. Je snapt dan wel dat ik nu ook een staatslot thuis heb liggen. Nadeel van nieuwbouw is dan wel dat je moet wachten tot het gereed komt. Kwartaal 3 van 2019 is de verwachting, en tot die tijd verblijf ik afwisselend in Arnhem en Maastricht.

Op de trein vliegt de tijd ook voorbij. Ik knip mijn treintjes de toekomst in, lachend door het land met leuke reizigers en collega’s en hoor natuurlijk ook wat gemopper aan. Een dagelijks ritueel op de trein. Eigenlijk is 2018 op treingebied voor mij zover een erg braaf en rustig jaar. Een paar fijne collega’s nemen afscheid om te gaan genieten van groot verlof (pensioen). Helaas zijn er ook een paar collega’s te vroeg heen gegaan. Dit doet mij wél beseffen dat je het leven zo veel mogelijk moet nemen/pakken. En dat “ik geniet later wel” geen goed besluit is. Geniet, kijk tevreden terug is mijn advies.

Tijdens een buitendienststelling van knoop Zwolle sta ik zelf met mijn trein te wachten op station Meppel. In Kazan, Rusland vind op dat moment de WK kwartfinale wedstrijd tussen Kroatië en België plaats. Samen met reizigers bekijken we een deel van deze wedstrijd op het perron, waar al snel een groep in een kring om een iPad heen staan. Vlak voor vertrek doop ik snel een coupe om tot “Kwartfine LiveStream Coupe” en een groep studenten met een JBL-box zorgen voor goed geluid. Het is een erg gezellige dag en we juichen allemaal voor de Rode Duivels. We juichen extra hard als blijkt dat België door is naar de halve finale. Ook de halve finale krijg ik mee in de trein. Het leeft behoorlijk in Nederland merk ik, en ik word er zelf als niet voetbal kijker erg enthousiast van. Het is een verbindende wedstrijd want bij aankomst in Groningen lopen mensen die elkaar nog nooit eerder hadden gezien, vriendschappelijk het station uit. Ze gaan naar de kroeg om te proosten. Helaas mag ik dan nog een keer op-en-neer naar Meppel. Het is mooi om te verbinden en verbonden te worden.

Het is Augustus als ik last krijg van een eerdere tekenbeet. Vertrouw die kleine beestjes absoluut niet beste reizigers. Als cadeau krijg ik er nog een acute keelontsteking bij en slik ik niet veel later voorgeschreven pijnstillers en antibiotica. Ik mis daardoor het prachtige Noorderzon Festival en ook wat kostbare Groningse diensten. Kostbaar? Jazeker. Want in Groningen werk ik mijn laatste diensten als conducteur. Gelukkig ben ik fit genoeg en kan ik mijn laatste twee week gewoon volmaken als HC Groningen. En zoals ik al zei: De tijd vliegt.

We zitten dan ook alweer in Oktober. Ik vlucht nog even snel naar Bulgarije voor een zeer kort tripje, en als ik terug ben, ben ik ineens conducteur in Arnhem. Zeer hartelijk word ik in Arnhem ontvangen door mijn nieuwe teammanager, een super fijne manager, moet gezegd worden. Ook de collega’s hier in Arnhem ontvangen mij hartelijk. Al snappen sommigen niet wat een Groninger in Arnhem doet. Ik praat dan vaak onverstaanbaar Gronings terug. Ook ga ik voor het eerst als Conducteur naar het einde van zeer noordelijk of zuidelijk gelegen spoorlijnen toe (tot het juk zeggen we vaak). Denk dan vooral aan Enkhuizen, Den Helder, Venlo en Heerlen. Maastricht en Vlissingen hebben nog niet de eer gehad helaas om mij te ontvangen. Hopelijk zeer binnenkort. Ook qua materieel is er verandering. Minder DDZ en ICMm, maar vaker Virm, SLT en Flirt-treinstellen zie ik nu fors vaker. Het werk blijft verder het zelfde, en reizigers van-/naar Groningen begroet ik nog steeds met een mooie moi mejong.

En nu is het alweer December. December zeg je? Voor het gevoel duurt 2018 nog een paar maanden, maar niets is minder waar. De tijd vliegt. Een korte, zeer korte samenvatting van 2018 heb je net gelezen en ik heb genoten van 2018. Maar wat was er nou bewogen aan denk je misschien? Nou, sowieso de snelheid bewoog wel in hispeed vaart. Maar de stap van Groningen naar Arnhem klinkt op papier niet zo bewogen, maar persoonlijk was dat – met goede vertrouwen en zin – wel een bewogen stap. Gelukkig ben ik optimist en ben ik er ook nog eens van overtuigd dat 2019 ook een topjaar wordt. Er komt zelfs nog een grote verandering aan voor mij, en voor jullie daardoor ook besef ik mij nu… Stay tuned!

2 Comments

 • Ary Voortman

  27.12.2018 at 21:48

  Ik heb een even de tijd genomen om je blogs te lezen. Mooi, de manier waarop je de dingen beschrijft.
  Hele verandering, van Gn naar Ah, heel andere wereld. Ook te zien aan de berichten die je nu op Instagram plaatst.
  Een groet uit Onnen, en een geweldige jaarwisseling gewenst!

 • Joop Langras

  25.12.2018 at 08:08

  Hoi Bram,

  Wat een leuke samenvatting van 2018. Een redelijk bewogen jaar, met als hoogtepunt het kopen van een nieuwbouw huis en overplaatsing. Dieptepunt die tekenbeet.

  Hele fijne feestdagen, mooi O&N en een gezond 2019👍🏻

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.