Treingesprek: Ruben en Robbert

Met een weekend-vrij abonnement 2e klas in hun zak leggen zowel Robbert uit Groningen als Ruben uit Deventer veel treinkilometers af. Ruben tweet me enthousiast de vraag wanneer ik weer aan het werk ben om dit treingesprek te hebben. We treffen elkaar in de sprinter van Ede-Wageningen naar Arnhem. Ruben is niet alleen gekomen en heeft Robbert en Tomas meegenomen. Tomas ben ik al eens eerder tegengekomen in de trein, en daarom laat ik Tomas verder buiten beschouwing in dit gesprek.

Hoe kennen jullie elkaar?
Ruben: ‘We kennen elkaar via twitter. Ik ben Robbert gaan volgen omdat hij NS in zijn twitternaam heeft staan. En via twitter hebben we elkaar ook wel eens eerder ontmoet.’
Robbert: ‘Via twitter is ook de actie Cupcakes voor NS ontstaan. Daar hebben Ruben en ik ook aan meegeholpen. Op twitter heet Ik NSGids omdat veel mensen mij vragen stellen over de trein en de NS. Ik weet daar namelijk best wel wat vanaf. En zo ben ik ook op de bijnaam gekomen. Ik wil uiteindelijk ook bij het spoor gaan werken, als conducteur.’
Ruben: ‘Misschien wil ik wel machinist worden. Dat spreekt mij het meest aan. Op twitter heet ik  trouwens ICMm. Dit omdat ik het Intercitymaterieel de mooiste  trein vind.’

Waar zijn jullie vandaag al geweest?
Ruben: ‘Ik ben vanmorgen al begonnen met reizen. Vanuit Duiven met de trein naar Arnhem en via Utrecht naar Schiphol. Vanaf Schiphol ben ik met de intercity naar Enschede gegaan en daar een klein stukje met de Deutsche Bahn naar Glanerbrug gereisd. Toen naar Zwolle, Heereveen en terug naar Zwolle. Vanaf daar heb ik verder gereisd met Robbert.’
Robbert: ‘Ik ben pas sinds vanmiddag op weg. Ik bouw de Hoekse lijn (red. Spoorlijn Schiedam – Hoek van Holland) na in trainsimulator.  Daarom  ben ik vanuit Groningen met de trein naar Rotterdam gegaan. In Zwolle is Ruben aangesloten en zijn we vanaf Rotterdam met de sprinter naar Hoek van Holland Strand gegaan. Om te kijken of wat nagebouwd is in trainsimulator ook klopt met de werkelijkheid. Vanaf Hoek van Holland Strand zijn we trouwens teruggelopen naar station Hoek van Holland Haven. Een rondje om het station en over het perron natuurlijk, konden we dat ook gelijk inspecteren. We hebben op Hoek van Holland Haven nog dezelfde trein waar we op Hoek van Holland Haven uit waren gestapt kunnen halen.’

Jullie maken veel treinkilometers dus. Ook meegedaan aan #KMtrein?
Robbert: ‘Ik niet. Ik kon ook niet meedoen omdat ik net een operatie had gehad. En eigenlijk vind ik het ook oneerlijk. Vanuit de randstad heb je meer mogelijkheden en kun je gebruik maken van het nachtnet. Dus eigenlijk heb je dan een voorsprong die je vanuit Groningen niet kunt krijgen.
Ruben: ‘Ik heb wel meegedaan. Ik ben om 2:15 uur in de nacht begonnen en om 1:55 de nacht erop ben ik weer gestopt. Ik heb 1398 kilometer afgelegd. Ik vond het wel vermoeiend maar ik zou het zo weer doen. Maar dan wel met een betere voorbereiding om nog meer kilometers af te leggen.’
Informatie over KMtrein vindt je hier. Hierbij een overzicht van de KMTrein route van Ruben: Amsterdam-Hilversum-Utrecht, Utrecht-Den Bosch-Tilburg, Tilburg-Breda-Schiphol, Schiphol-Breda (met de ICD), Breda-Dordrecht, Dordrecht-Roosendaal, Roosendaal-Tilburg, Tilburg-Eindhoven, Eindhoven-Venlo, Venlo-Roermond, Roermond-Maastricht, Maastricht-Heerlen, Heerlen-Den Bosch, Den Bosch-Zwolle (+20m vertraging opgelopen ivm een steen op het spoor), Zwolle-Groningen, Groningen-Leeuwarden, Leeuwarden-Utrecht, Utrecht-Leiden, Leiden-Haarlem Spaarnwoude, Haarlem Spaarnwoude-Uitgeest-Alkmaar, Alkmaar-Hoorn-Deventer.

Als je nu iets zou mogen beslissen als treinreiziger, wat zou dat dan zijn?
Ruben: ‘Meer controle in de trein. En dan voornamelijk de korte stukken zoals Deventer en Deventer Colmschate. Dat stuk is te kort voor controle en dat weten veel reizigers ook.’
Robbert: ‘Twee extra intercity’s van Groningen naar Zwolle. Dan heb je elk kwartier een intercity trein naar Zwolle. Maar of dan rendabel is…’

Welk station in Nederland komt in aanmerking voor een stempel “Best mooi”?
Ruben: ‘Eeeeuh pfffff. Utrecht! Vooral spoor 20/21. Het nieuwste van nieuwste. Dat gedeelte ziet er het mooist uit.’ (red. nieuwe hal op Utrecht was op moment van gesprek nog niet geopend).
Robbert: ‘Rotterdam. Het dak is mooi, en de uitstraling van het station past goed bij de stad. Nieuw en modern.’
Ruben: ‘O’ja, Rotterdam is ook wel mooi.’

Naast fanatiek treinreiziger zijn er vast nog wel andere bezigheden?
Ruben: ‘Ik zit op de Havo in Deventer. Na de zomer ga ik naar Havo 5. Ik heb geen bijbaantje op dit moment. Daar ben ik eigenlijk ook wel te lui voor hahaha’
Robbert: ‘Ik werk in Winsum op het Terra college. Dat is een VMBO school. Ik ben daar systeembeheerder. Ik werk parttime, maar eigenlijk bijna fulltime.’

Tijd voor muziek! Kom maar door:
Ruben:

Robbert:

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.