[blog] Van cupcake tot politiehelikopter

Van cupcake tot politiehelikopter

Het is vakantie en dat merk je snel genoeg als conducteur. Tijdens een controleronde tref ik een reiziger met een e-ticket. Ik stempel het ticket af en hoor een minuut later nog steeds het geluid van mijn kniptang door de trein echoën. De rust regeert in deze trein. Binnen 10 minuut heb ik dan ook een complete dubbeldeks trein met zes rijtuigen in mijn eentje ‘geknipt’. De resterende 30 minuut neem ik plaats in de eerste klas en geniet van het Drens landschap.
Door de zomerstop van dagblad Metro zien de treinen er een stuk schoner uit, maar dat betekend ook dat er voor mij niks te lezen valt. Tijdens het ontspannen naar buiten kijken zie ik ter hoogte van Hoogeveen een paar ooievaars over het land vliegen. Nederland is best prachtig.
In Zwolle doe ik mijn praatje door de intercom en verwelkom de nieuwe reizigers. Ik loop opnieuw een ronde en tref een meneer welke geen geldig vervoerbewijs kan en wil overhandigen. Ook verdere medewerking weigert hij. Het is gedaan met de rust en ontspannenheid. Meneer schreeuwt het balkon vol met rare teksten en geeft aan dat ik geluk heb dat hij een goede dag heeft, want anders kon hij niet instaan voor de gevolgen. Op station Amersfoort wordt meneer door de politie uit de trein gehaald en om de administratie af te ronden wacht ik tot de politie de gegevens heeft geverifieerd. Dat heeft helaas een vertraging tot gevolg.

Ik ben net mijn dienst begonnen en reis met de de stoptrein van Groningen naar Zwolle. Bij vertrek uit Assen zie ik een melding dat het treinverkeer tussen Groningen en Assen is gestaakt in verband met een aanrijding met een vrachtwagen tegen een spoorbrug. In Zwolle keer ik met de zelfde trein terug naar Groningen, maar de verstoring is nog niet voorbij dus ik bereid de reizigers alvast voor op busvervoer vanaf Assen. Ik loop mijn ronde en onderweg word ik bijgepraat. Een vrachtwagen heeft zichzelf klem gereden onder een lage spoorbrug waardoor het spoor geïnspecteerd dient te worden, of alles nog recht zit. De trein knalt er met 140 overheen, dus een verschoven brug kan grote gevolgen hebben. Vlak voor Beilen krijg ik een telefoontje: Het spoor is goedgekeurd en wij gaan als eerste trein door. Ik verwacht behoorlijke animo op Assen, dus bereid mijn reizigers er alvast op voor door middel van een omroepbericht. Op Assen staat het perron inderdaad best vol met reizigers. Aangezien de stoptrein normaal gesproken niet zo populair is heb ik maar drie rijtuigen mee. De trein stroomt vol van voor tot achter. Ook een aantal collega’s welke al 1,5 uur op Assen hadden gestaan, en dus al thuis hadden moeten zijn stappen in. Met 5 man staan we achterin de onbemande cabine. Ik gooi er na vertrek nog een omroepbericht tegenaan, met een beetje humor weet ik het leed te verzachten en stappen de reizigers uiteindelijk met een kleine glimlach in Groningen de trein weer uit.

Wel eens een cupcake gehad? Ik wel! En ik niet alleen. Vele NS collega’s zijn de afgelopen periode getrakteerd op cupcakes! Weet je niet waar ik het over heb? lees dan het treingesprek special met Marjan. In de Intercity van Enschede naar Utrecht tref ik haar en ze overhandigd me een bijzondere cupcake. Niet zo’n eentje uit de koffieshop gelukkig, maar een veganistische cupcake. Een paar week eerder daagde ik Marjan uit een veganistische cupcake te maken en dat heeft ze gedaan. Erg benieuwd naar het resultaat neem ik een hap, en ik moet zeggen dat het me prima smaakt. Maar na de eerste hap  komt de trein tot stilstand. We staan stil tussen Apeldoorn en Amersfoort. De machinist roept me per porto op en geeft door dat er een man, onder invloed van alcohol, langs het spoor loopt. We moeten enkele kilometers zeer langzaam gaan rijden wat resulteert in een vertraging van ruim twintig! minuut. Omdat het donker buiten is, vraagt de machinist me mee te kijken. Vier ogen zien meer dan twee. Na een kilometer of 2,5 zien we zwaailichten op een parallel lopende snelweg. Aan de andere kant van het spoor zien we een aantal reflecterende jassen van de politie. Deze slaan net de bewuste man in de boeien. Boven ons hangt de politie helikopter welke later nog een foto op Twitter zet van hun inzet. Op de foto zie je een trein stilstaan van Connexxion. Daarachter (links, maar niet op de foto) stonden wij te wachten.

CNhhhtyWwAEVHRk.jpg_large

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.