[blog] De karaoke express

De karaoke express

De vaste reiziger op het traject Groningen-Zwolle weet vast wel dat op vrijdag-middag de treinen vanuit Groningen bomvol studenten zit. De treinen zijn zo goed als maximaal verlengd en we rijden met 10 tot 12 rijtuigen volle intercitytreinen naar Zwolle en verder. Op één of andere manier stappen de meesten altijd in het achterste gedeelte van de trein. Vaak staan mensen tien minuut voor vertrek al op het balkon omdat de 2e klas zitplaatsen bezet zijn. Hoe verder je naar voren loopt, hoe meer vrije zitplaatsen beschikbaar zijn. De verstandige reiziger loopt dan ook altijd zo ver mogelijk naar voren om enigszins rustig te reizen. Op zondag-avond trekken de studenten massaal weer terug naar Groningen, tassen met schone was en de halve voorraadkast van het ouderlijk huis mee. Niet alleen de tassen zijn dus goed gevuld, ook de zondag-avond treinen.

Na een lange dienst ben ik dan eindelijk onderweg met mijn trein naar huis. Vanuit Den Haag Centraal naar Groningen. Volgens de planning 8 rijtuigen Virm (dubbeldek), maar bij aankomst op het perron staan er maar 4 rijtuigen klaar. Ik bel de bijsturing en hoor dat het andere stel helaas niet ingezet kan worden vanwege een defect. Ik voel de bui al hangen. Ik krijg een collega mee tot aan Groningen en we gaan direct aan de slag. We verwachten dat de trein snel voller en voller zal geraken. Bij vertrek uit Den Haag kunnen we er gelukkig nog fatsoenlijk door en net voor Almere Centrum hebben we de trein gecontroleerd. De trein is ondertussen al behoorlijk vol komen te zitten en ook de laatste zitplaatsen zijn geclaimd. De gangpaden druppelen vol. In Lelystad komen er nog meer reizigers bij en alle balkons en gangpaden staan vol en we besluiten ook de 1e klas open te stellen vanwege de grote drukte en de (negatieve) afwijking in de materieelinzet.

Samen met de collega neem ik plaats in de onbemande cabine, achterop dus. Halverwege het traject Lelystad-Zwolle horen we reizigers zingen op het balkon. Dat maakt me wel nieuwsgierig en ik gooi de cabinedeur open om te kijken wat er aan de hand is. “We moeten er maar het beste van maken” hoor ik iemand zeggen. En daar heeft hij gelijk in. Ik pak mijn telefoon en open youtube, toets wat in en niet veel later speelt de karaoke versie van (Survivor) Eye Of The Tiger af. Minstens de helft van op het balkon aanwezige groepje zingt mee. In de coupes zie ik omgedraaide hoofdjes, de sfeer in het achterste gedeelte van de volle trein is in ieder geval uitstekend!
*tip: de sprintertreinen op vrijdag van Groningen naar Zwolle, en zondag-avond van Zwolle naar Groningen hebben ruim voldoende zitplaatsen beschikbaar. Gratis tip!
*tip: Groningen is ook leuk in het weekend. Blijf gewoon, en ga lekker een concertje pakken in Vera.

Over goede sfeer gesproken. In Zwolle neem ik op een vrijdag-nacht de laatste trein naar Groningen over van een collega. Bij binnenkomst van de trein zit deze van voor tot achter vol. Maar de balkons zijn zo goed als leeg. Dat geeft mij een onderbuik gevoel. Ik loop van voor naar achter, langs de trein om te kijken wat ik erin heb zitten. Zwaar aangeschoten jeugd, afkomstig van een festival in Amersfoort naar wat blijkt. De balkons stuk voor stuk ondergekotst. Op één balkon druipt het braaksel nog van de ramen naar beneden. De collega verteld me dat de trein voor Amersfoort in prima schoonmaakconditie verkeerde, en dat hij ook wel onaangenaam verrast was door het grote animo op station Amersfoort. Beiden kijken we erg vies en ik wens hem wel thuis, hij mij sterkte. Gezien het late tijdstip en de staat (90%) van de reizigers besluit ik geen vertraging te gaan maken voor een spoedreiniging, op het late tijdstip zijn de schoonmakers niet op het station zelf en kost het me te veel tijd om daarop te wachten. We vertrekken naar Groningen maar door de complete ranzigheid van de trein blijf ik achterin de trein, samen met het restje ‘normale’ reizigers op het enige schone balkon. We praten en lachen wat, en voor we het weten zijn we in Groningen. Onderweg heb ik de schoonmakers in Groningen nog maar even ingelicht, en erg veel sterkte gewenst. Wat een helden zijn het toch, die schoonmakers! En wat een zwijnen zijn sommige reizigers.

Op zondag-middag vertrek ik vanuit Groningen naar Den Haag, een groep Ajax-supporters stapt onderweg in, drinken veel bier en maken lawaai. Ik ruik zelfs rook op het balkon en vertel ze dat ik dat echt niet wil, en dat er ook andere mensen in de trein zitten. Op Duivendrecht stappen ze uit, dat hoor je wel. Net voorbij Schiphol loop ik weer over het balkon waar ze zaten. De flesjes bier en lege patatbakjes liggen verspreid over het balkon, daaromheen staan vermoeide toeristen met te grote koffers die het trapje naar beneden of boven niet aandurven. Te kijken naar de troep. “Welcome in the Netherlands” roep ik maar.

Niet alles wat reizigers maar laten slingeren is troep. In de avondspits ben ik onderweg van Utrecht naar Amsterdam en Uitgeest met de sprinter. Aangekomen op Uitgeest zie ik nog een grote eastpack in het bagagerek liggen. Ik kijk in de tas en kom al snel een agenda tegen, en gelukkig met naam en telefoonnummer van de eigenaar. Ik bel direct op en de dame aan de andere kant is superblij! “Ik stond nog in de wacht bij de klantenservice die ik al aan het bellen was, maar jij bent sneller” Ik vertel haar dat ik de tas op Amsterdam Centraal ga afgeven en ze regelt dat haar vriend de tas dezelfde avond nog ophaalt. Later krijg ik nog een SMS “Dag conducteur Bram, heel erg bedankt. Ik ben erg blij dat m’n tas zo snel terecht is!”
Daar doe je het voor.

 

2 Comments

 • Thijs

  19.10.2015 at 14:55

  De foto is niet naar wens ;) Het is hengelo IPV Zwolle ;)

  Voor de rest een leuk verhaal

 • Maaike kranenborg

  06.10.2015 at 20:12

  Bram, wat een geweldige belevenissen en als ik het zo lees ben je een toffe en klantgerichte gastheer op de trein! Hulde!! Grts Maaike

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.