Een mooi tracé

Een mooi tracé

Een dikke maand geleden werd er aan ons gevraagd welke trajecten we nou als favoriet hadden. Natuurlijk is de trein naar Groningen mijn favoriet, hoe kom ik anders thuis? Maar zeker ook trajecten zoals Maastricht-Heerlen, Den Dolder-Baarn, Weesp-Naarden Bussum, Zutphen-‘s-Hertogenbosch, en Hoek van Holland zitten daar tussen. Ik probeer altijd mee te genieten van het traject waar ik langs rij. En soms deel ik mijn moment met een leuke foto.

Een van mijn favoriete trajecten is Den Dolder – Baarn, en wel hierom…. Het is een mooi idyllisch traject door bossen, langs weilanden en dorpskernen, en fraaie stationsgebouwen. Vanaf Den Dolder wordt het traject enkelsporig, en de enige plek om elkaar te kruisen is op station Soest. Vanaf Den Dolder rijdt de trein door het bos naar station Soest Zuid om met lage snelheid door te rijden naar station Soest. Even wachten op de tegentrein en al knarsend door de bocht met links weilanden en rechts de achtertuintjes door naar station Soestdijk. Stations Soestdijk ligt in een bocht, de trein hangt zo’n beetje langs het perron mind the gap wil ik er altijd omroepen. Soestdijk heeft bovendien een leuk maar klein stationsgebouwtje waar nu een (eet)café in zit. Als conducteur moet je op station Soestdijk goed uitlopen zoals we dat noemen om de gehele trein te overzien. Soms staan we midden in de bossages om de deuren te zien. De auto’s staan verderop al te wachten, en dus rijden we verder naar Baarn. Weer knarsend door een bocht, en verderop over een dijkje langs weilanden en het Baarnsche Bos richting het eindstation. Vlak voor aankomst rijden we nog langs een voormalige buurtstation en goederenloods, waar nu Eethuys de Generaal in huisvest.

Op het huidige station Baarn geniet ik van de overstekende daken met mooi bewerkte houten lijsten en de fraaie perronkap. De koninklijke wachtkamer. Op dit traject hoort eigenlijk ook een oude trein thuis. Zoals enkele jaren geleden toen hier nog met mat’64 (Apenkop) werd gereden. Dat past hier absoluut goed op het (nostalgische) lijntje.

Wat is jouw favoriete tracé?
http://www.ns.nl/uitgelicht/mooiste-trace

 

Soest - Oktober 2014
Soest – Oktober 2014

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.