How to: Interrail

Let op! Dit bericht is samengesteld begin 2016. Informatie kan verouderd zijn. De interrail pas kan alleen worden gebruikt door Europese staatsburgers, officiële inwoners of voor personen die kunnen aantonen dat zij langer dan zes maanden in een van deze landen verblijven. Voor alle anderen kan een eurail-pas gekocht worden, welke overigens een stuk duurder is dan de Interrail pas.
Met een interrail pas reis je rond door Europa voor een habbekrats. Het is een perfecte manier om anderen te ontmoeten, veel te zijn, en tot rust te komen en te genieten van prachtige landschappen en gesprekken.

Hoewel Interrail over het algemeen geassocieerd wordt met treinreizen kan je ook op bepaalde diensten korting krijgen of er zelfs gratis gebruik van maken. Denk aan veerdiensten, stadsexcursies of hotelovernachtingen.

Wat kost dat?
Screenshot 2016-03-03 16.41.22
Jongeren krijgen dus (een lekkere 25%) korting, dus ben je nog geen 26, maak er gebruik van!
Hou er nog wel rekening mee dat je voor bepaalde treinen verplicht moet reserveren. Voor de treinen van Thalys, TGV , Eurostar en City Night Line (nachttrein) geldt een reserveringsplicht. Voor de Duitse ICE treinen is deze verplichting er (niet) meer, maar kan zeker in het hoogseizoen wel aan te raden zijn. Je kunt bij internationale loketten en de klantenservice van bijvoorbeeld NS Internationaal zitplaatsen reserveren. Als je met de Thalys gaat in combinatie met een InterRail pas, gebruik dan deze online methode (een zitplaats in de Thalys is niet goedkoop, vanaf 25 euro).

Reizen in je eigen land
Goed nieuws! Vanaf 01-01-2016 hoef je geen los biljet te kopen aan het loket voor je Interrail reis in eigen land, de in en outbound journey is nu in inclusief. De Interrail Global Pass is geldig voor 2 reizen in het land waar je woont.

 • Het land uit: reis vanaf elke locatie in je land naar de grens, of naar een luchthaven of haven in je land. Je kunt met meer dan één trein reizen, vooropgesteld dat de reis waarmee je het land uitgaat op één en dezelfde dag wordt voltooid.
 • Het land in: reizen naar elke locatie in het land waarin je woont vanaf de grens, of vanaf een luchthaven of haven in je eigen land. Je kunt met meer dan één trein reizen, vooropgesteld dat de reis waarmee je in het land terugkeert op één en dezelfde dag wordt voltooid.
 • De reizen moet je binnen de algehele geldigheidsperiode van de pas maken. Als je een pas hebt met flexibele reisdagen, zoals 5 dagen binnen 15 dagen, betekent dit dat je een reisdag moet gebruiken voor de 1 of 2 dagen waarop je in je eigen land reist.

Reisdagboekje
Het reisdagboekje is dat deel van je pasomslag waarin je je persoonlijke gegevens moet invullen en ook de reisgegevens van elke trein en gratis bus of veerboot die je neemt. Vergeet niet het onderdeel reisgegevens in te vullen voordat je op elke trein of gratis bus of veerboot stapt. Het treinpersoneel zal tijdens je reis controleren of alle gegevens kloppen. Als je vergeet de informatie in te vullen voordat je in de trein stapt, kun je zelfs een boete krijgen!filled_travel_diary_3

De 7PM regel
Dit is een hele handige tip, wat je een reisdag kan opleveren bij een flexi-pas.
De regel houdt in dat je maar 1 reisdag hoeft te gebruiken als je reist met een rechtstreekse nachttrein die vertrekt na 7 pm en op het eindpunt aankomt na 4 am.
Bijvoorbeeld: De Nachttrein Budapest-Keleti (vertrek 8:05 pm) naar Berlijn (aankomst 9:05 am). Hier bespaar je dus een overnachting en een reisdag mee.

Overal in Europa geldig?
Nee. Maar wel heeeeeeel veeel. Check de lange lijst van spoorwegmaatschappijen waarvoor de pas geldt hieronder:
Interrail vervoerders

Meer informatie en bestellen?
Check dan gerust de website Interrail.eu

1 Comment

 • Lukas

  16.05.2016 at 17:11

  Dag,

  Ik zou graag van Brussel(eigen land) naar Ljubljana willen reizen. De trein vertrekt om 8u en komt aan in ljubljana om 21u. Is dit dan 1 reisdag of telt dit dan als 2 reisdagen: 1dag brussel tot grens, 2de dag grens tot Ljubljana?

  Alvast Bedankt,
  Lukas

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.