Help! Mijn trein rijdt niet rijdt wel.

Help! Mijn trein rijdt niet rijdt wel.

Bij werkzaamheden, verstoringen of gewoon zomaar kan het eens voorkomen dat de reisinformatie niet optimaal is. Daarin valt zeker nog wat te verdienen maar omdat ik nog wel eens de vraag krijg: Hoe kan het dat een trein wel rijdt, maar niet rijdt komt hier -hopelijk- het antwoord:

Op een dinsdag-avond heb ik van Amsterdam Centraal tot aan Groningen de intercity met ritnummer 12685. Deze trein rijdt dan tot Zwolle als Intercity en tussen Zwolle en Groningen verder als stoptrein. Vanweze een matwissel (reden is mij onbekend) wordt deze trein in Amsterdam ingeruild door een andere trein. Trein 12685 welke normaal gesproken van Vlissingen, via Roosendaal, Rotterdam, Den Haag HS, Schiphol en Amsterdam Centraal nog doorrijdt naar Groningen, rijdt nu dus maar tot Amsterdam Centraal. Op elk scherm op de stop-stations van Vlissingen tot aan Amsterdam, en ook in de trein wordt nu Amsterdam Centraal aangegeven als (eind)bestemming. Dat is natuurlijk best verwarrend. Zeker zo laat op de avond.

Op Amsterdam Centraal staat gelukkig wel een andere trein klaar welke in het ‘pad’ van de 12685 gaat rijden naar Groningen. Maar omdat treinnummer 12685 al in gebruik is krijgen we een nieuw treinnummer. We ‘heten’ van Amsterdam Centraal tot en met Groningen nu 2685. Het systeem ziet dat als een extra trein want normaal gesproken rijdt dat treinnummer niet. Het systeem ziet ook dat trein 12685 niet rijdt tussen Amsterdam en Groningen. Hierdoor krijgt elk scherm van Amsterdam Centraal tot aan Groningen de mededeling: “Intercity Groningen rijdt niet” en ook nog eens de mededeling “Intercity Groningen extra trein”. Voor de reiziger niet relevant, en zelfs verwarrend. Hoe ziet dat eruit? bekijk de foto’s hieronder.

2015-12-30 00.16.21
TBP op station Zwolle (TreinBeeldPerron-scherm)

Op de foto hierboven zie je onze infoplus schermen. Bovenin (het grote witte vlak) zie je de eerst volgende trein welke vertrekt vanaf dat spoor. Daaronder 2 regels (in het wit) bijzonderheden. “Stopt op alle tussengelegen stations” want dat doet een Intercity normaal gesproken niet, en “Extra trein” want het systeem herkent de route wel, maar het treinnummer staat niet in het spoorboekje. Daaronder zie je nog twee blauwe balken met daarin de volgende trein, en bij uitval wordt dat daar ook vermeld. Je ziet dus de volgende trein: “00:50 Intercity Groningen +5 min.” gelijk met de afwijking, in dit geval de afgeronde vertraging en je ziet de melding “00:17 Intercity Groningen rijdt niet”  waarbij de huidige trein (groot in het wit aangekondigd) eigenlijk weer wordt tegengesproken. De IC Groningen bovenin is dus de getoonde 2685, de IC Groningen rijdt niet beneden is de 12685. Volg je het nog?

2015-12-30 00.16.43
TBx op station Zwolle (TreinBeeld scherm met de eerste x =7, 14, of 21 vertrekkende treinen vanaf het station).

 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.