Treinblog: treinkaartje naar 020 is duurder dan vliegen

Gisteren op 3 mei plaatste de Groninger nieuwssite Sikkom (best een leuke site trouwens) een blog met de vergelijking dat vliegen van Groningen Airport Eelde naar Amsterdam via Londen goedkoper is dan een enkele reis met de trein. De vergelijking die ze maakten wordt gedaan met een tijdelijk actietarief van Flybe en Groningen Airport Eelde. En dat is best een mooie aanbieding hoor, daar niet van… Laten we het één en ander even onder elkaar zetten:

Quote Sikkom: Groninger Airport Eelde doet weer een vette actie: wie tussen 3 en 17 mei een vlucht boekt van Groningen naar Londen betaalt maar vijftien euro. Een retourtje kost 30 euro. In dezelfde periode kun je al vanaf 6,95 euro vliegen van Londen naar Amsterdam. Wil je met de trein van Groningen naar Amsterdam, dan betaal je 26 euro voor een retourtje. Dat betekent dus dat je goedkoper van Groningen via Londen naar Amsterdam kunt vliegen, dan dat je met de trein van Groningen naar Amsterdam gaat. Dat klinkt mooi, maar is natuurlijk funest voor het milieu.

TREIN
Groningen-Amsterdam per trein vol tarief:
Een enkele reis tegen vol tarief is € 25,30, maar dat is dan wel voor elke trein van Groningen naar Amsterdam centraal. Dus niet gebonden aan een bepaalde tijd.
Maar net zoals FlyBe hebben de spoorwegen in Nederland ook actietarieven, bijvoorbeeld:

Groningen-Amsterdam per trein actietarief:

Screenshot van AlbertHeijn.nl, actievoorwaarden treinkaartje DAL VRIJ

Een Retour (wat ook prima als enkele reis te gebruiken is) voor € 25,00, en dat is dan wél incl een lunch!
Of wat dacht je van het kaartje voor € 19,00, wat dan incl toegang tot een Holland Casino is (met de trein heb je meer tijd over, dan als je via Londen zou gaan…)
Maar actiekaartjes hebben voorwaarden. Zoals bij vliegtuigen moet je snel zijn met boeken, bij oNS is hier enige voorwaarde dat je je reis begint na 9u ‘s morgens (en dat is dan alleen van toepassing doordeweeks).
maar het kan nog goedkoper (jaja), want bij Albert Heijn kun je nu een kaartje kopen voor slechts € 16,00, mits je je reis aanvangt buiten de spits (inchecktijd is bepalend daarin)

Conclusie trein:
Net zoals met het vliegtuig kun je tegen voorwaarden een goedkoop ticket vinden. Een enkele reis (of retour, want dat kan met een dagkaart) betaal je in gunstig tarief € 16,00 op dit moment. En dan hoef je niet eens naar Amsterdam ;-)

VLIEGTUIG
Op de website van Flybe bekijk ik vluchten voor datum 30 mei 2018. Een enkele reis van Eelde naar Southend is dan € 14,99. En dat is een koopje!

[afbeelding 1] Flybe van Groningen naar Londen Southend.

maar wil je van Londen naar Amsterdam, welke dag ik ook kijk, ik zie geen vluchten voor de beloofde € 6,95. De goedkoopste voor 30 mei, datum waar Sikkom de conclusie heeft getrokken dat trein in Nederland duurder is, vind ik voor € 25,00 met Easyjet. Maar je moet dan nog wel met de trein of bus van Southend Airport naar het andere vliegveld reizen, en dat kost ook geld. Net zoals de bus vanaf het Hoofdstation in Groningen naar Airport Eelde. Bovendien berekend Tix.nl (de boekingssite waar Sikkom op gekeken heeft/naar linkt) ook nog eens € 25,00 ‘boekingskosten’.

[afbeelding 2] screenshot van Skyscanner
[afbeelding 3] screenshot van Tix

Conclusie: Naast dat vliegen van Groningen Airport Eelde naar Amsterdam via Londen wel een onnodige milieubelasting is, is het ook zeker niet goedkoper. Al zal je nog een ticket vinden van Londen naar Amsterdam onder de 25 euro, dan nog heb je bijkomende kosten van transport van en naar de Airport.

Maar.. als je als Groninger nou een retourtje naar Londen wilt, dan zeg ik wel; qua snelheid en kosten is het met Flybe van Groningen Airport Eelde naar Southend, en daarbij het retourtje met de trein naar Londen Stad wel een win situatie tegenover onze Eurostar. Maar dat is dus vanuit Noord Nederland gezien.

En vliegen kan wel goedkoper zijn..
Jazeker wel! Het verhaal van Sikkom deed mij toch ook denken aan onderstaand filmpje; goede reis ;-).

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.