sPooRweNSdag

sPooRweNSdag

Foto: Sanne
Spoorwegmuseum [Foto: Sanne / SZ Fotografie]
Voor de derde keer heb ik me aangemeld om op mijn vrije dag mee te helpen een spoorwens in vervulling te laten gaan. In mei 2008 opgericht door 15 medewerkers van NS en ProRail¬†In het kader van hun¬†management development opleiding, vandaag de dag niet meer weg te denken bij treinliefhebbers en NS en ProRail collega’s. En vanwege het succes¬† hebben de initiatiefnemers besloten om van deze sPooRweNSdagen een jaarlijks terugkerend evenement te maken en¬†de Stichting sPooRweNSdag op te richten.

Zonder sponsors en vrijwilligers geen sPooRweNSdag. Medewerkers van NS en ProRail zetten zich belangeloos in om de VIP’s te begeleiden, en de wens vorm te geven, NS verstrekt dagkaarten voor de trein, ProRail opent deuren en hekjes welke normaal gesproken gesloten blijven, taxi bedrijven stellen aanvullend vervoer beschikbaar, de Broodzaak maakt lunchpakketjes, de Kameel (directierijtuig) wordt uit de loods gehaald en het spoorwegmuseum opent haar deuren voor ons.

Dinsdagochtend, 24 mei 2016. Ik¬†ontmoet samen met collega Sjaak onze drie VIP’s (Marko, Rein en Henk) in de stationshal van Groningen. Onze VIP’s worden begeleid door een doventolk (Andries) en onze contactpersoon en ook¬†medewerker van de Talentencentrum voor doven van de Noorderbrug (Eugenie). Onze Vip’s zijn alledrie doof, en dat is best een uitdaging. We rollen de loopbrug uit, √©√©n van de VIP’s zit namelijk in een rolstoel en we zoeken een mooi plekje in de trein naar Utrecht. De glimlachen welke nu al op hun gezichten af te lezen zijn, zijn onbetaalbaar. Dit wordt absoluut een topdag, dat weet ik nu al.

Aangekomen op station Utrecht staat¬†taxi Munckhof al op ons te wachten. Munckhof heeft kosteloos een busje aan ons beschikbaar gesteld. We rijden naar het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht. Het OCCR is het landelijke controlecentrum voor het Nederlandse spoorwegnet. Hier werken¬†onder andere ProRail, NS, NedTrain, Strukton, VolkerRail, BAM Rail,spoorgoederenvervoerders en natuurlijk ook regionale vervoerders 24 uur per dag, 7 dagen per week samen om de afhandeling van incidenten en calamiteiten in het spoorverkeer te co√∂rdineren. We worden hartelijk ontvangen met koffie en krijgen eerst een presentatie. Gelukkig is er een doventolk mee, wat de presentatie ansich ook leuk maakt. Na de presentatie mogen we de ‘vloer’ op, en zien we hoe het werkt. Erg indrukwekkend voor de heren, en natuurlijk ook voor ons. Na de reis, presentatie en een kijkje in de keuken beginnen onze magen te rommelen. Tijd voor een lekkere lunch bij het OCCR.

De chauffeur van taxi Munckhof is alweer aanwezig, en hij brengt ons naar een prachtig station. Een station gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) en geopend in 1874. Het Maliebaanstation, waar het Spoorwegmuseum in zit. We nemen afscheid van onze chauffeur en gaan op ontdekkingstocht in het spoorwegmuseum. Zo maken we een virtuele reis door bijna twee eeuwen treingeschiedenis in De Vuurproef en wandelen we even later door een replica van een Brits dorp onder begeleiding van een audiotour, en bij ons natuurlijk aangevuld met doventolk in De Grote Ontdekking.
Ook vergapen we ons aan de gevarieerde collectie rollend materieel in het museum. We hebben nog lang niet alles meegemaakt en gezien in het spoorwegmuseum maar we moeten helaas wel weer richting het perron lopen voor de laatste trein naar Utrecht Centraal. Onze terugreis van Utrecht naar Groningen beleven we als echte treinreiziger, want door een eerdere verstoring heeft de trein een andere samenstelling, en staan de gangpaden en balkons vol reizigers. Terwijl de trein doordendert worden de oogjes kleiner. Het was een lange, intensieve maar prachtige dag! Met een pretpakketje van de NS en OCCR in handen wachten we op de taxi in Groningen welke de heren weer naar huis brengt. Met overheerlijke chocolade en een prachtig handgemaakt kaartje zwaaien we de mannen uit.

2016-1464091981_01926

Marko, Rein en Henk, jullie waren geweldig! Een hele eer om samen met Sjaak jullie op pad te nemen deze dag. Wij hebben samen met jullie erg genoten van deze dag.
Eugenie bedankt voor het indienen van deze wens, en het begeleiden op deze dag, en natuurlijk Andries, de doventolk. Een tolk waar zelfs niet doven van hebben genoten. En natuurlijk alle andere betrokkenen en sponsoren. Superbedankt!

Vlak voor de lunch in het OCCR-gebouw.
Vlak voor de lunch in het OCCR-gebouw [Foto: Sjaak]

3 Comments

 • onthew

  21.06.2016 at 22:03

  mannen van NS en Prorail : helden!

 • Michiel witkam

  19.06.2016 at 16:08

  Gewoon heel erg goed dat dit soort ac tiviteiten nog bestaan. Daar mogen jullie trots op zijn!!

 • Dora

  19.06.2016 at 11:42

  Geweldig! Heel leuk om te lezen en dat het kan in deze tijd waar iedereen zo ontevreden is over alles en nog wat…..

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.