Treingesprek: Mart

Op spoor 14 in Zwolle komt op deze warme zomerdag in Juli de sprinter uit Groningen -keurig op tijd- binnen rijden. De in Rosmalen woonachtige Mart stapt uit de trein en is op weg naar spoor 5 om daar de Intercity naar Utrecht te pakken en moet dan zelfs nog door reizen naar Rosmalen. Tijdens zijn overstap spreek ik Mart op het station van Zwolle.

Ver van huis, waar kom je nu vandaan?
Ik ben net in Beilen op de trein gestapt naar Zwolle. Ik ga weer terug naar Rosmalen. The place to be.’

Frequent treinreiziger?
Ja, heel vaak. Als ik werk kan het zo zijn dat ik 2 tot 3 uur in de trein zit. Afhankelijk waar ik naar toe moet, of vandaan kom natuurlijk.’

Voor je werk reizen met de trein, dat is ideaal toch?
Ik werk als Hiker bij een leasemaatschappij. Ik haal en breng lege auto’s naar opdrachtgevers & klanten. Erg afwisselend en soms rij je in supermooie auto’s. Maar soms heb je ook pech als je bijvoorbeeld op een warme dag een auto met kapotte airco moet ophalen. Dat is dan wel minder. Ook maak ik soms lange dagen, maar ik zie veel van Nederland en heel soms België. Vandaag heb ik trouwens een auto in de buurt van Beilen afgeleverd. Ik ga dan weer met het openbaar vervoer terug naar huis. Ik kan trouwens zo gebeld worden door mijn werkgever, want je weet pas een dag van te voren of er nog klussen en zo ja, waar ik heen mag gaan. Mijn bedrijf belt altijd rond half zes in de middag.
Naast het werk als Hiker ben ik ook student, dus dat reizen per trein is ideaal om bijvoorbeeld een tentamen te leren. Dat doe ik ook zeker als de mogelijkheid zich voordoet.’

Student. Lang leve de studentenkaart
Ik moet nu mijn reiskosten declareren bij de baas. In de zomer reis ik niet gratis met mijn week-OV. Maar ik maak er absoluut veel gebruik van. Ik studeer aan de Hogeschool van Amsterdam, naast het Amstel station. Na de zomer ga ik het derde jaar in. Ik volg de vierjarige opleiding Aviation. Met deze opleiding kan ik hopelijk een baan in de  luchtvaartsector vinden. Ik moet aankomend schooljaar stage gaan lopen. Een aantal studenten van de opleiding kunnen stage gaan lopen bij NedTrain, voor werkervaring en onderhoud aan HSL treinen bijvoorbeeld. Anderen kunnen terecht bij KLM of Arke Fly. NedTrain geeft wel meer vrijheid, maar de luchtvaart is natuurlijk wat exclusiever. Beiden hebben wel leuke dingen. Ik weet nog niet waar ik stage ga lopen.’

Geen piloot?
Nee, dat is te moeilijk. Ik bedoel: te duur, er zijn amper banen in te vinden en je moet heel veel gaan afbetalen. Ik zou wel aan de slag willen bij Flight Operations. Aansturen van medewerkers en buigen over vraag-aanbod. Bijvoorbeeld of een bepaalde route is toegestaan, of dat ook mogelijk is en met welk vliegtuig etc.’

De telefoon gaat…
Mijn werk. Ik heb morgen weer twee klusjes. Ideaal om nu in de vakantie wat bij te verdienen. Het wordt wel weer een lange werkdag morgen. Maar het is een ideale studentenbaan. Hiervoor werkte ik in een supermarkt maar toen ik mijn rijbewijs had kon ik dus wat anders doen. En ik vind autorijden erg leuk! Ik heb me ‘s avonds een keer aangemeld voor mijn huidige baan en de ochtend erna werd ik in de trein gebeld en ik mocht op gesprek komen. Na een rijtest en positief resultaat werd ik aangenomen. Gelukkig nog geen gekke dingen meegemaakt zoals een aanrijding. En ook nog geen boetes gehad. Die moet ik dan wel zelf betalen.’

Als je als treinreiziger iets zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?
Stopcontacten in de tweede klas. En WiFi. Maar wie heeft er trouwens geen 3G tegenwoordig?’

Heb je nog een station welke je mooi vindt?
Rotterdam! Manier van ontwerp spreekt mij erg aan. Ben er wel eens ‘s avonds met mijn camera en statief heen gegaan om foto’s te maken. Ook een hobby van me. Fotografie. In het verleden veel vliegtuigen gefotografeerd maar op dit moment voornamelijk landschappen en architectuur. Ik heb ook een 500PX pagina trouwens.’

Zullen we afsluiten met een liedje?
Ja, maar welke… Ik heb een zeer brede smaak. Ik luister ook vaak radio, van techno tot oude lullen muziek. Ik heb niet specifiek een liedje dat nu bij me opkomt, maar deze heb ik net geluisterd.’

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.