Treingesprek: Tomas Bloemink

Op zondag-avond in de intercity van Amsterdam Centraal naar Amersfoort zit ontspannen in de 1e klas Tomas Bloemink (19) uit Groningen. Geboren in Nieuw Zeeland (Auckland) en na 4,5 half geĆ«migreerd naar Nederland met zijn Nederlandse moeder en Nieuw Zeelandse vader. Opgegroeid in Zuidlaren maar ondertussen alweer 5 jaar woonachtig in de stad Groningen. Ik scan zijn OV Chipkaart en “weekend vrij 1e klas” komt op mijn scherm te staan. Tomas mag blijven zitten.  Het is rustig in de trein en ik ga tegenover Tomas zitten.

Je maakt volgens mij optimaal gebruik van je weekend-vrij abonnement.
Ja, dat klopt. Ik reis vaak 2 dagen per week met de trein door Nederland. Voornamelijk in het weekend, en soms ook door de weeks. Maar eigenlijk niet vaker dan 3 keer per week.Ik vind treinreizen wel leuk! Zo ben ik vandaag vanuit Groningen met de IC via Amersfoort naar Schiphol gegaan. Daar heb ik op het panoramaterras naar vliegtuigen staan kijken. Een hobby van me. Vanaf Schiphol ben ik in de trein naar Utrecht gestapt. Daar heb ik drie andere twitteraars ontmoet. Vervolgens ben ik via Tiel, en Arnhem naar Amsterdam gereisd. Nu ben ik dus onderweg naar Amersfoort en dan ga ik door naar Leeuwarden om weer iemand te ontmoeten.’

Dat klinkt als een werkdag. Veel in de trein dus.
Ja, dat vind ik leuk. Soms verklaren mensen mij voor gek. Maar ik vind het leuk. Ik maak zo wel een leuk rondje en ontmoet soms mensen. En bovendien zie je zo best veel van Nederland. Ik heb meer van Nederland gezien dan de mensen uit mijn klas. En bovendien is mijn topografische kennis daardoor best goed geworden.
Ik zou nog wel eens een verre reis willen maken per trein. Naar ItaliĆ« of Spanje bijvoorbeeld. Dat lijkt me leuk als vakantietrip.’

Ben je tevreden met je weekend-vrij abonnement?
Ja, maar ik heb wel een suggestie: De feestdagen buiten de weekenden om zouden ook geldig moeten worden voor weekend-vrij reizigers. Maar ik weet niet of ik er ook extra voor zou willen betalen.’

Nog een andere suggestie als treinreiziger?
Wat meer stopcontacten in de 1e klas zou ik wel fijn vinden. En een keer per jaar gratis met de Thalys binnen Nederland voor abonnementhouders. Dat zou ik ook wel leuk vinden.’

Roept een bepaald station nog een gevoel bij je op?
Ja, dat is absoluut Groningen. Naast dat het natuurlijk een prachtig stationsgebouw is. Roept het station ook het gevoel van thuiskomen op.’

Niet alles staat in het teken van treinreizen neem ik aan, waar ben je nog meer mee bezig?
Ik ben student Information and Communication Technology aan het MBO in Groningen. Na de zomer ga ik het 2e jaar in. Op dit moment heb ik nog geen zomer of bijbaantje maar ik ben nog wel op zoek naar een baantje. Ik heb nog wel gewerkt bij La Place in Groningen maar daar zat ik niet helemaal op mijn plek. Als ik klaar ben met mijn opleiding wil ik graag bij het spoor werken.’

Wel als conducteur toch?
Ja. Of combi machinist/conducteur. Als ik klaar ben met mijn MBO opleiding hoop ik dat er een vacature is. Bij voorkeur natuurlijk in Groningen.’

Is er nog een liedje wat in je opkomt in de trein?
Runaway Train van Soul Asylum. Dat vind ik al sinds de eerste keer dat ik het hoorde een leuk liedje.’

Durf je het ook aan om hier te staan? Mail jazeker [at] benikbram [punt] nl

1 Comment

  • […] in de sprinter van Ede-Wageningen naar Arnhem. Ruben is niet alleen gekomen en heeft Robbert en Tomas meegenomen. Tomas ben ik al eens eerder tegengekomen in de trein, en daarom laat ik Tomas verder […]

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.