01 Zwolle – Olst (26,81 km)

route3600

VAN: Station Zwolle
NAAR: Station Olst
AFSTAND: 26,81 KM
DATUM: maandag 1 maart 2021
STERREN: ****

 

Vanaf station Zwolle vertrekken treinen in alle windrichtingen. Zo vertrekt er ook de Intercity Zwolle-Deventer-Zutphen-Arnhem-Nijmegen-‘s-Hertogenbosch-Breda-Roosendaal. Dit is treinserie 3600.
Om mijzelf ten tijde van de opgelegde reisbeperkingen gedurende de coronacrisis bezig en gemotiveerd te houden, heb ik dit traject omgedoopt tot #route3600. In deze wandeling loop ik van treinstation Zwolle naar treinstation Olst. Een wandeling door mooie straten, langs vele watervogels, over dijken met vergezichten en door vegetatie. Ook kom ik onderweg genoeg leuke picknick plekjes tegen en gezien de afstand is het niet geheel onverstandig om wat proviand mee te nemen. Geniet van deze wandeling.

Ik start mijn wandeling bij de Smullers (centrumzijde) op station Zwolle. Niet dat ik mijzelf gelijk vol begin te stoppen met gefrituurd voedsel, maar hier is wel waar mijn wandeling start. Via de Oosterlaan loop ik een stuk parallel langs het spoor en steek deze via de Hoge Spoorbrug over. Deze Hoge Spoorbrug (Rijksmonument) uit 1883 was gebouwd om de Schelle te verbinden met de stad Zwolle en werd vooral gebruikt door voetgangers, handkarren en voor het verplaatsen van vee. Vandaag de dag zie je vooral fietsers, voetgangers en naar treinen zwaaiende kinderen. Ik loop via woonwijk de Schellerlanden naar het bijbehorende Schellerpark. Al snel laat ik de stad achter mij, van residentie met diversiteit naar groen en loslopende wandelaar met uitzicht op de Veluwe. De IJssel steek ik niet over, maar ik loop via de uiterwaarden en over dijken en onderweg passeer ik de Kolenhaven. Waar de oude spooraansluiting met de IJsselcentrale nog duidelijk zichtbaar is en zelfs een stuk ongebruikt spoor nog terug te vinden is. In alle rust loop ik kilometers over de dijk met prachtig uitzicht over de IJssel en het daarbij aanwezige leven en vergezichten, de vogels fluiten en ik passeer een ooievaarsnest. Bij Herxen klim ik van de dijk af en duik ik een smal pad tussen twee wateren in. Gigantisch veel vogels waaronder heel veel anseriformes waren goed op de hoogte dat de meteorologische lente nu dan begonnen was. Oorverdovend en in grote getale zichtbaar aanwezig. De vogelliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken, en er is zelfs een vogelkijkhut om in te ontspannen. Of juist niet.

Het geluid van vogels wordt ingeruild doordat van voorbij razende auto’s. Het pad loopt verder onderaan de dijk waarop de N337 aangelegd is. Zo loop ik door totdat ik in Wijhe aankom. Met verderop rechts het pontje (Wijhese veer) en links het dorp zelf. Met de zon op mijn bol en een broodje in mijn hand loop ik door maar eerlijk is eerlijk, ik begin mijn spieren en voeten toch al wel te voelen hoor. Ik steek de N337 met gevaar voor eigen leven over en loop langs een tankstation tot aan het treinspoor en loop met de weg mee. Zo snel als ik in de drukte terecht kwam, zo snel ben ik er weer uit. Ik loop nu over een pittoresk landweggetje in alle rust. Maar van die N337 ben ik nog niet af, die doemt weer op aan mijn rechterkant (Barloseweg). Deze steek ik nogmaals over om zo nog met een omweg, maar de moeite waard,  een mooi stuk natuur te bewonderen. Langs de Barlosche Kolk loop ik richting Fortmond en loop door velden en over nieuw geasfalteerd wegdek wat een mooi contrast geeft tussen een rechtgetrokken weg en een rechtgetrokken stuk boerenland. Via het plaatje Den Nul voor de laatste keer de N337 oversteken zet ik koers naar Olst en niet veel later loop ik het in een bocht liggend perron op. Eindpunt van deze wandeling.