02 Olst – Deventer (14,81 km)

route3600

VAN: Station Olst
NAAR: Station Deventer
AFSTAND: 14,81 KM
DATUM: zaterdag 14 november 2020
STERREN: ****

 

Heel Nederland is aan de wandel tijdens de coronacrisis. Maar kies een doordeweekse dag of een frisse weekenddag uit en je komt alleen de diehards tegen. Schouderklopje voor vandaag, want het is zo’n frisse weekenddag. Na het belopen van dit stuk kwam de goesting en het idee om #route3600 te gaan plannen en te lopen. Je hebt misschien al gezien dat de wandelingen niet op volgorde van het traject gelopen worden, gezien de reisafstanden en het aantal te lopen kilometers is het afwegen geblazen. Anyway, deze zaterdag in november liep ik samen met de Susan (uut Grunn) deze prachtige wandeling. En met finishlijn een fantastisch en prachtige stad Deventer. Deze wandeling is voor velen wel te doen, en ook niet zo pittig qua afstand. En je kunt jezelf prima motiveren, want Deventer kent genoeg leuke horeca.

Met de Intercity reis ik van Arnhem via Deventer naar Olst. Tussen Deventer en Olst is het een enkelsporig baanvak. Het tweede spoor is ooit eens opgebroken door de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog, maar nooit terug gelegd. Wie goed kijkt ziet wel dat de bovenleidingportalen ruimte bieden voor een tweede spoor. Of dat er ooit komt is al jaren punt van discussie.
Zodra station Olst aangekondigd wordt en de trein tot stilstand is gekomen is het tijd om aan de wandeling te beginnen. De wandeling is een 15 kilometer en in de eerste meters passeer je al een supermarkt (Olst). Good to know. Via een paar straten arriveren we in een parkje en er zit zelfs een kinderboerderij. Als de Jan Schamhartstraat bijna de Rijksweg begint aan te raken komen je nog (op de dijk) een Luchtdoelterp tegen. Een souvenir uit de Koude oorlog. Deze terp was geboeuwd om een luchtafweergeschut op te kunnen plaatsen. Bij het verder lopen sta je ineens in een bosgebiedje, Aan het eind vindt je ook nog het een en ander waaronder een Hospitaalbunker (aan de Haereweg). Eenmaal het bos uit zie je Kasteel de Haere al liggen. De ene naar de andere bezienswaardigheid kom je op dit stukje van de route wel tegen. Erg interessant.

De Rijksweg N337 is bijna een vloek tijdens het wandelen, want we komen deze weg weer tegen. En gaan deze oversteken. Let goed op het snel rijdende verkeer. Laat het eindpunt vooral in de stad Deventer liggen. De provinciegrens Overijssel en Gelderland ligt ten midden van de IJssel. Je komt aardig in de buurt. Met de IJssel aan de rechterhand doemt in de verte Deventer op. De spoorbrug blijft imposant om te zien. Maar ook zeker de binnenstad is de moeite waard. De route is uitgestippeld tot aan het station, maar ik zit ondertussen al op het terras van bierencafé de Heks. Proost!

(* Disclaimer: In november 2020 was op last van de Rijksoverheid de horeca gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik zat niet effectief op het terras, maar ik daar wel over gedroomd.)