08 Elst – Nijmegen Dukenburg (19,89 km)

route3600

VAN: Station Elst
NAAR: Station Nijmegen Dukenburg
AFSTAND: 19,89 KM
DATUM: zaterdag 3 april 2021
STERREN: ***

 

Station Elst, ook al ziet het er klein uit, best een druk station. De spoorlijn is er best druk en je hebt zelfs een afsplitsing naar de betuwelijn (Tiel) en de betuweroute. Maar wat ook een leuk feitje is, is dat op station Elst zanger Pierre Kartner is geboren. Zijn vader was er destijds stationschef. Via het stationsplein aan de achterzijde verlaten we het station. Vroeger vond je hier rangeersporen, nu een betegeld terrein. Al snel is het gedaan met de rust want we lopen over de Aam langs de Nieuwe Aamsestraat richting de snelweg A325. Eenmaal overgestoken kom je dan uit op de Rijnwaalpad, een fietssnelweg tussen Arnhem en Nijmegen. Omdat het fietspad wat lager ligt dan de weg is het verstandig om via de weg mee naar beneden te lopen. Zonde om hier je been al te gaan breken.

Als je goed oplet kom je het Vierdaagsebos tegen. Aangelegd ter gelegenheid van de 100e Nijmeegse Vierdaagse in 2016. Blijf de fietssnelweg volgen en loop onder de Betuweroute door en zelfs het knooppunt Ressen passeer je zonder moeite. Even van het fietspad af om linksom sportclub Bemmel te lopen. Als je geluk hebt (of pech) is er net een voetbalwedstrijd gaande. In het kerkdorpje Ressen (130 inwoners) vind je een van de oudste kerken van Nederland.

We lopen Lent binnen en naast een bioscoop tref je ook de Lentse Plas aan, een prima pauzeplekje op het strand. Via een bruggetje lopen we naar door de gemeente Nijmegen geannexeerd buurtgemeenschap ‘t Zand en zie je de uitbreiding van Lent goed zichtbaar. Uiteindelijk loopt de weg tot Fort Lent, aan de oever van de Waal. Een evenementen locatie voor al uw feestjes en partijen. De weg loopt door naar het stadseiland (veur-Lent), op de Oosterhoutsedijk vind je wat horeca met prachtig terras of take-away.

Treinen kruipen over de spoorbrug, en links zie je de stad Nijmegen mooi liggen. Hier geraken wij nu, want de route loopt door naar de wat nieuwere brug over de Waal, de oversteek. Tussen de Spoorbrug en de Oversteek in zie je links de oude fabriek van Honig liggen. Nu een leuk cultureel gebeuren inclusief bierbrouwer. Leuk om eens langs te gaan. Als we de oversteek gemaakt hebben en per trap weer beneden zijn lopen we naar we tussen de Waalhalla (ja echt) en Cultuurspinnerij De Vasim in. Aan de linkerkant vind je een trappetje naar beneden en we snijden een stukje af. Ondertussen zie je de graffiti kunsten al verschijnen. Van Uiterwaarden en de Waal naar industrie. Dat is wat waar we nu naar onderweg zijn. Via de Weurtseweg en de Weurtse Sluis lopen we over de Westkanaaldijk. Op de grens met het dorpje Weurt. Het fietspad wordt smaller maar een wandelpad verschijnt op de dijk. Met grote cargo schepen links en autogarage bedrijven rechts volgen we de Maas-Waalkanaal tot aan de N326. Een gouden M doemt op en ook zie je de treinen passeren. Station Nijmegen Dukenburg ligt verstopt achter de meubelboulevard.