België + Luxemburg

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS/SNCB)
Chemins de fer luxembourgeois (CFL)

voor het laatst geüpdatet op 25 augustus 2020

InterCity Brussel rijdt sinds 1957 tussen Amsterdam/DenHaag en Brussel. In de volksmond ook wel BeNeLux trein genoemd, maar Luxemburg is nooit gehaald. Maar door mee te reizen met de BeNeLux is Luxemburg zeker wel bereikbaar. En wist je dat er in Luxemburg ook nog haltes (Merkholts en Paradiso) bestaan waar de trein enkel op verzoek stopt én dat het gehele openbaar vervoer in Luxemburg kosteloos te gebruiken is? 

Van/naar Nederland reis je met landencoupon mee met de IC Brussel (Benelux trein) of met de NMBS stoptrein vanaf Roosendaal of Maastricht of maak je gebruik van je IR-bewijs en koop je aan een willekeurig NS loket een FIP kaartje 100% korting NL en 50% korting België) Reis je liever met Thalys of Eurostar, dan gelden er andere voorwaarden, zie daarvoor de speciale selectie over Thalys en Eurostar.

websites

🔗 Website van SNCB/NMBS
🔗 Website van CFL
🔗 Website met Reisadvies van het Ministerie voor België
🔗 Website met Reisadvies van het Ministerie voor Luxemburg

FIP Voorwaarden SNCB/NMBS

  • LC en IR zijn zonder restricties geldig in treinen van SNCB.
  • Houders van een LC met bestemming Brussels Airport-Zaventem betalen nog wel een Diabolotoeslag.
  • 1e klas aanspraak is mogelijk vanaf salarisgroep 58 en indien je binnen Nederland ook 1e klas reist.
  • Reis je met TGV van-/naar Brussel? Dan is een reservering verplicht en zijn er géén tickets met IR verkrijgbaar.
  • Niet volledig gebruikte NMBS coupons zijn na terugkeer niet meer te gebruiken en verliezen hun geldigheid. 

FIP Voorwaarden CFL

  • 1e klas aanspraak is mogelijk vanaf salarisgroep 58 en indien je binnen Nederland ook 1e klas reist.
  • Sinds 29 februari 2020 is het gehele openbaar vervoer (bus, tram, trein) binnen Luxemburg kosteloos (2e klas). 1e klasse blijft wél bestaan. Let er wel op dat indien je via België reist, je NMBS/SNCB coupon geldig is tot de grens, maar dat voor het stukje Grens – eerste station Luxemburg wel een biljet aangevraagd moet worden. Dit is idem dito vanuit Duitsland of Frankrijk (zie hieronder). 
  • Een CFL 2e klas coupon kan je nog steeds aanvragen (fiscale waarde in 2020 is 3,91 euro) maar hoeft met onderstaande methode niet meer aangevraagd te worden.
  • Een CFL 1e klas coupon is ook aan te vragen en geeft toegang tot de eerste klasse.

Van België naar Luxemburg? Hierover zijn voor nu wisselende berichtgevingen. NS International geeft aan dat een grenstoeslag niet nodig is. NMBS vindt van wel en vraagt daar 1 euro voor.

NS International

Op de website www.nsinternational.com geef je je reisroute aan en onder kortingskaarten vul je 100% korting NL en 100% korting België in. De kosten staan op nul euro en een ticket is niet boekbaar. Mijn advies is om een printscreen te maken van je reis en de totale prijs van 0 euro en dit eventueel paraat te houden bij controle in de trein tussen België en Luxemburg. 

NMBS International

Met een NMBS/SNCB coupon koop je voor 1 euro via de website van NMBS een grenstoeslag. Je kunt gewoon je overstap/vertrekstation in België invullen (let op, vul geen NL station in om extra kosten te voorkomen). Bijvoorbeeld: Luik-Luxemburg met 100% korting in België, de prijs is dan 1,- euro.  Een goedkoper alternatief is later ingevoerd en wel door onze eigen NS International. 

 

No Comments

Post a Comment