Aanvragen van FIP-coupons (tutorial)

Laatste update: 11.10.2019

  1. Aanvragen van FIP door NS collega’s
  2. Aanvragen van FIP door ProRail collega’s

NS: Aanvragen van FIP-Coupon(s)

Collega’s van NS vragen FIP-coupons aan via InSite en klikken op de tegel “Mijn Personeelszaken”

Scherm 1: Je ziet nu een overzicht van je eerder aangevraagde coupons. Klik onderin op het + teken om een IR Bewijs (het internationaal reductiebewijs voor spoorwegpersoneel, wat je 50% korting geeft op losse vervoerbewijzen bij de deelnemende maatschappijen) of om Coupons aan te vragen.

Als je een aanvraag gaat doen, komt na het klikken op het ‘plusje’ een concept aanvraag links bovenin het scherm te staan. Klik hier op, en gebruik de kopjes in het middelste scherm. Als eerst krijg je een scherm met informatie. Hierna kun je op ‘personen’ klikken en selecteer je voor wie de aanvraag is. Klik vervolgens op Reisgegevens (scherm 3) en vul in wat je wilt aanvragen.

Scherm 3: Hier heb ik losse coupons aangevraagd voor België, Duitsland, Zwitserland en Italië. Schrik overigens niet als je de totale reiswaarde ziet. Dit is het bruto netto verhaal. Het totaal is lager. De fiscale waarde van het IR bewijs en/of de landencoupons wordt bij het salaris opgeteld. Vervolgens wordt hierover loonheffing en werknemerspremies berekend. De kosten worden dus automatisch verrekend via het loonstrookje.

Er komen bij de buitenlandse coupons dus ook vaak Nederlandse coupons. Die kun je overigens alleen in combinatie met de buitenlandse coupons gebruiken en aanvragen. De coupons zijn gratis voor medewerkers en kinderen tot 18 jaar met NS Business Card (dal). Voor gezinsleden (behalve kinderen in de overgangsregeling) met een Business Card wordt €5,- bij het loon geteld; voor kinderen boven 18 jaar zonder reisfaciliteiten betaal je €5,- netto.

Als je alle gegevens ingevuld hebt, en gecontroleerd heb kun je rechts onderin op het knopje Indienen klikken.

NS: Aanvraag van Internationaal Reductiebewijs

IR Bewijs: Voor het aanvragen van een IR-bewijs moet je een nieuwe aanvraag doen. Coupons en een IR-bewijs kunnen niet samen in één aanvraag. Klik op het plus teken onderin en kies voor IR Bewijs.

Zoals gezegd betaal je dus niet het bedrag wat je in het overzicht ziet staan. Je kunt het als volgt berekenen: Voor een indicatie van de prijs tel je eerst de vakken die je nodig hebt bij elkaar op. Dan neem je van het totaalbedrag het percentage loonheffing zoals dat op je loonstrook staat vermeld (37,35% of 49,50%). Het bedrag dat je dan krijgt, is ongeveer het bedrag dat je netto kwijt bent aan je reis. Daarbij komen alleen nog de eventuele kosten van de zitplaatsreservering, toeslagen en boekingskosten bovenop.

ProRail: Aanvragen van FIP door ProRail collega’s

Collega’s van ProRail vragen FIP-coupons aan via Focus (ProRail Intranet). Je vindt meer informatie hierover op HR-Plein onder Reisfaciliteiten. Ik heb geen stap-voor-stap tutorial beschikbaar.

No Comments

Post a Comment