Internationaal reductiebewijs (IR)

Laatste update: 11.10.2019

Het FIP Internationaal Reductiebewijs¬†(ook wel FIP-kaart genoemd) is een strikt persoonlijke kortingskaart en geeft 50 procent korting op enkele reizen op spoornetten van de aangesloten Spoorwegmaatschappijen. De geldigheidsduur van het Internationaal Reductiebewijs is maximaal veertien maanden: van 1 december voorgaand jaar tot 31 januari volgend jaar. Het Internationaal Reductiebewijs kun je ook gebruiken voor het speciale Thalys, Eurostar en Stena-line tarief. Voor reizen enkel met laatst drie genoemde treinen overleg je dus of LC √≥f IR. Afhankelijk van het aantal keer dat je reist kan dat laatste voordeliger zijn. Zie ook onder Thalys hier beneden. Voor reizen tussen Nederland en Belgi√ę kan de collega aan het loket in beide landen een biljet verkopen 100% korting Nederland, 50% FIP korting Belgi√ę.

Dankzij een aantal zustermaatschappijen in het buitenland, kunnen medewerkers van NS en ProRail en in sommige gevallen ook gepensioneerden profiteren van voordelige treinreizen in en door het buitenland. Diverse Europese spoorwegmaatschappijen en enkele rederijen doen mee met de zogeheten Facilités de circulation Internationales du Personnel des chemins de fer (FIP)

Internationaal Reductiebewijs (IR)

 • Is een reductiekaart waarmee de houder 50% korting krijgt op het standaardtarief.
 • De FIP-kaart staat op naam (is klasse- en persoonsgebonden).
 • De kaart is tot 14 maanden geldig: vanaf 1 december t/m 31 januari.
 • Je kunt de kaart ook halverwege het jaar aanvragen, maar einddatum blijft 31 januari het jaar opvolgend.
 • Vraag je vanaf ongeveer half November een IR bewijs aan? Dan ontvang je die van het jaar erop.

‚ÄúInternational Reduced Rate Card for Railway staff‚ÄĚ geeft 50% korting op het treinkaartjes tegen normaal tarief. Dit is vooral handig voor last-minute aankopen, of bij gebruik voor korte stukjes. De Eurostar, Thalys en Stena Lines hebben hun eigen korting voor FIP houders, lees daarover meer in de FAQ.

De belastingdienst beschouwt het Internationaal Reductiebewijs als loon in natura. De fiscale waarde van het IR bewijs wordt bij het salaris opgeteld. Vervolgens wordt hierover loonheffing en werknemerspremies berekend. De kosten worden dus automatisch verrekend via het loonstrookje.

Landencoupons (LC)

FIP Landencoupons zijn strikt persoonlijke coupons, geldig voor één specifiek land / spoorwegmaatschappij en geeft recht op vrij reizen op het net van de betreffende spoorwegmaatschappij (behoudens eventuele reserveringen/toeslagen). De geldigheid van een Landencoupon is maximaal 3 maanden vanaf het moment van afgifte, de vervaldatum staat op de omslag vermeld. Een coupon bevat maximaal 4 vakken waarop een datum kan worden ingevuld. Ieder vak heeft een geldigheid van maximaal 48 uur; de geldigheid begint op de dag die op het vak is ingevuld en eindigt de volgende dag om 24:00 uur. Ieder vak heeft een fiscale waarde. Het is mogelijk om een landencoupon met minder dan 4 vakken aan te vragen. Er zal dan een rood kruis worden gestempeld over de niet aangevraagde vakken.

De belastingdienst beschouwt de landencoupons als loon in natura. De fiscale waarde van de landencoupons wordt bij het salaris opgeteld. Vervolgens wordt hierover loonheffing en werknemerspremies berekend. De kosten worden dus automatisch verrekend via het loonstrookje.

Fiscale waarde

Elk aangevraagd coupon of IR-bewijs vertegenwoordig een fiscale basiswaarde. Het bedrag dat je ziet bij de aanvraag is niet het bedrag dat je betaald. Voor een indicatie van de uiteindelijke prijs, tel je eerst alle vakken die je voor je reis nodig hebt, bij elkaar op; vervolgens neem je van het totaalbedrag het percentage loonbelasting zoals dat op je loonstrook staat vermeld (bv 38,10% of 51,75%). Het bedrag dat je dan krijgt, is ongeveer het bedrag dat je netto kwijt bent aan je reis. Let erop dat eventueel aangevraagde NS-coupons voor actief spoorwegpersoneel gratis is (zie FAQ Nederland).

Voor een actueel overzicht van de fiscale waarde kijk dan onder Downloads of in de FAQ.

Regelgeving

In het kort komen de voorwaarden neer op het volgende:

 • je bent minimaal een jaar in dienst;
 • je bent in het bezit van een NS Business Card voor het gebruik op het gehele Nederlandse net (vrijvervoer binnenland).
 • Vraag je buitenlandse reisfaciliteiten aan voor je gezinsleden dan dienen die ook in het bezit te zijn van een NS Business Card.

Medewerkers met een werktijdpercentage van 50% of meer kunnen voor zichzelf en voor hun gezinsleden landencoupons aanvragen. Voor het Internationaal Reductiebewijs geldt deze beperking niet: elke medewerker die een werktijdpercentage van 30% heeft, kan een Internationaal Reductiebewijs aanvragen.

Verstrekking van reisfaciliteiten in het buitenland leidt tot een fiscale bijtelling; de Belastingdienst ziet deze faciliteiten namelijk als loon in natura, waarover belasting moet worden betaald. De bedragen welke je ziet in digitaal zakendoen zijn hoger dan de daadwerkelijke kosten (bruto/netto).

Je maakt overigens aanspraak op 1e klas reisfaciliteiten buitenland (coupon en/of IR-bewijs) indien:

 • je indiensttredingsdatum v√≥√≥r 1-1-1994 ligt: salarisgroep 59 (schaal 7) pl√ļs 25 dienstjaren of salarisgroep 60 (schaal 8) en hoger en je in het bezit bent van een 1e klas vervoersbewijs.
 • je indiensttredingsdatum na 1-1-1994 ligt: salarisgroep 60 (schaal 8) pl√ļs 25 dienstjaren of salarisgroep 61 (schaal 9) en hoger en je in het bezit bent van een 1e klas vervoersbewijs.
 • Bij de NMBS (Belgi√ę) en de CFL (Luxemburg) kan je al reizen in de 1e klas vanaf salarisgroep 58 (schaal 6).

Wel aangevraagd, maar niet gebruikt…
Met enige beperkingen bestaat de mogelijkheid om een landencoupon die niet is gebruikt (dus géén enkel van de vier vakken) terug te sturen. Het volledige couponboekje moet op zijn laatst binnen 14 dagen nadat de geldigheidstermijn is verstreken worden opgestuurd onder vermelding van Naam, personeel- of pensioennummer en een reden.

Postadres
Service Center P&O
Postbus 2173
3500 GD UTRECHT

Intern (NS) Postadres (moet gecheckt worden).
Launch! HCM BPO Services BV
Afdeling Gegevensbeheer
AVS 650
Utrecht

Zitplaatsreservering
In sommige treinen is het verplicht, of van harte aan te raden om een zitplaats te reserveren. Je kan een zitplaatsreservering maken door in Nederland naar een internationaal loket te gaan of door te bellen met NS Internationaal via het consumentennummer: 030-2300023. Als NS college is het verstandig je zodanig kenbaar te maken, je personeelsnummer zorgt er namelijk voor dat in veel gevallen geen extra boekingskosten in rekening worden gebracht.

Let er ook op dat lang niet alle bestemmingen via NS Internationaal gereserveerd kunnen worden. De medewerkers van Treinreiswinkel helpen je ook graag (‚ā¨9,50¬†administratiekosten per persoon (maximaal ‚ā¨19,- per boeking)
Tip: Vaak kun je ook veel voor elkaar krijgen ter plaatse aan het loket of bij de treinbegeleider. 

No Comments

Post a Comment