Frankrijk

Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF)

voor het laatst geüpdatet op 25 augustus 2020

Het Franse spoornet en zeker met het treinnetwerk van de TGV heb je een groot en uitgebreid aanbod, en bovendien bedient het alle hoeken van Frankrijk en zelfs daarbuiten. Let wel even goed op de voorwaarden want zomaar aan boord stappen van een hogesnelheidstrein zal niet gaan.

WEBSITES

🔗Website van SNCF
🔗Website van RER
🔗Website met Reisadvies van het Ministerie

FIP VOORWAARDEN

 • Op snelle treinen (TGV, Intercity, TEOZ treinen) ben je wel verplicht een reservering te maken (bel 0033 184 94 3635 en toets in het menu #85 of loop langs het loket in Frankrijk om een reservering te maken)
 • Op het eiland Corsica is FIP niet geldig
 • Binnen Parijs kun je op sommige stukjes met RER reizen, zie hieronder voor de specificaties

TGV’s met afwijkingen

 • Afwijkende tarieven voor Thalys (zie: Thalys), TGV’s vanuit-/naar Brussel en TGV Lyria. Voor de Lyria zijn toeslagen vaak rond de 10 euro voor 2e klasse.
 • Ouigo is een low-cost TGV, FIP is niet geldig.
 • IZY is een low-cost TGV (Thalys), FIP is niet geldig. 
 • Intercités 100% éco is een low-cost Intercity, FIP is niet geldig.
 • TGV Renfe/SNCF (Perpignan–Barcelona) FIP is wél geldig, maar de grenstoeslag is fors. Zie speciale sectie Frankrijk-Spanje in FAQ voor prijzen en andere tips.

Andere vervoerder

 • Naar verwachting start in 2024 een particuliere vervoerder op de TER lijnen rond Marseille – Toulon – Nice en Azur. Mogelijk dat hier FIP voordeel verloren gaat. 

 Nachttreinen Frankrijk

 • Thello (Parijs-Milaan/Venetië) is een fijne trein, maar helaas is FIP niet geldig (open operator). 
 • Intercités de Nuit (Paris Austerlitz – Briançon / Latour-de-Carol-Enveitg / Portbou / Nice-Ville / Albi-Ville) speciaal tarief via SNCF of NS International

Reserveringen 
Wanneer kan ik mijn trein reserveren ?

 

Overige bijzonderheden

 • Reis je via Parijs, dan is de kans groot dat je moet overstappen. Zie hiervoor het document onder downloads en/of hieronder
 • Houders van een IR-ticket: Vergeet vooral ook niet je ticket nog te valideren voordat je instapt. Dit doe je bij de oranje validatiemachines (compositeurs) op het perron.
 • Onbevestigd: SNCF Coupons brengen je ook net over de grens heen > la Gare de Bâle SNCF -(Frans station in Basel, Corail TER200 van Strasbourg), Genève-Cornavin, Portbou, Irun, Kehl Gr, & Ventimiglia.
 • Is je bestemming Parijs? Dan mag je ook tegen speciaal tarief met Thalys reizen. Zie voor meer informatie de speciale Thalys sectie.

Réseau express régional (RER)

Wist je dat je met een landencoupon SNCF ook binnen Parijs -beperkt- gebruik kunt maken van de Réseau express régional treinen? RER is het netwerk van regionale treinen dat het centrum van Parijs verbindt met de voorsteden en komt daarbij ook langs andere grote stations zoals Gare du Nord en Gare de Lyon. Je bent ook soms aangewezen op de RER als je vanuit Nederland naar Zuid Frankrijk wilt reizen en je stapt over in Parijs (zie onder “Overstappen in Parijs”.
Let er wel op dat de belangrijkste overstap-verbinding, namelijk van Gare du Nord naar Gare de Lyon (2 haltes) FIP-aanspraak op de helft van de route niet geldig is. Koop daarom gewoon een kaartje voor 1,90 euro (p.p.) in de kaartautomaat of als je met de Thalys reist alvast in het barrijtuig. Dat laatste gaat ook een stuk sneller en scheelt gedoe. Hieronder vind je een overzicht van de lijnen en een plattegrond waar FIP op RER lijnen wél geldig is!

RER Line A – SNCF van Nanterre Préfecture naar Poissy of Cergy-le-Haut
RER Line B – SNCF van Gare du Nord naar Aeroport Charles de Gaulle of Mitry-Claye
RER Line C – SNCF geheel.
RER Line D – SNCF geheel, behalve tussen Gare du Nord en Chatelet les Halles.
RER Line E – SNCF geheel.
RER/RATP lijnen: FIP faciliteiten niet geldig. Koop hiervoor een normaal kaartje.

Reis je met je SNCF coupon en wil je gebruik maken van bovenstaande lijnen dan zul je langs een SNCF loket moeten, en vragen om een “Contremarque de Passage”. Daarmee kun je dan door de poortjes.

 

StationAansluitingen naar Vanuit Paris Nord Terug naar Paris NordReistijd
Gare de LyonAlpen, Provence, Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon, Zwitserland, Barcelona, ItaliëRER lijn D
(richting Corbeil-Essonnes / Melun / Malesherbes)
RER lijn D
(richting Orry-la-Ville - Coye)
15 min.
MontparnasseBretagne, Zuid-West Frankrijk, Spanje (Atlantische kust)Metro lijn 4
(richting Mairie de Montrouge)
Metro lijn 4
(richting Porte de Clignancourt)
25 min.
AusterlitzCentrum van Frankrijk, Spanje (Middellandse Zeekust)Metro lijn 5
(richting Porte d'Italie)
Metro lijn 5
(richting Bobigny - Pablo Picasso)
25 min.
St-LazareNormandiëRER lijn E (richting Haussmann - St-Lazare) vanuit station Magenta (Rue du Faubourg St-Denis, aan de oost-kant van Paris Nord)RER lijn E
(richting Chelles-Gournay). Uitstappen: Magenta
15 min.
Gare de l'EstLuxemburg, Champagne, Elzas, DuitslandMetro lijn 4
(richting Mairie de Montrouge)

of te voet (indien weinig bagage): aan de uitgang van Paris Nord naar links (Rue de Dunkerque), daarna rechts via de Rue d'Alsace naar beneden, langs de sporen van Paris-Est
Metro lijn 4
(richting Porte de Clignancourt)

of te voet (indien weinig bagage): kijk naar de gevel van het station Paris-Est. Aan de linkerkant van het stationsgebouw vertrekt de Rue d'Alsace. Volg deze straat bergop, en daarna tweede links tot Paris Nord.
8 min.
BercyAutotreinenMetro lijn 4 (richting Mairie de Montrouge). Overstappen in Châtelet-Les Halles, daarna Metro lijn 14 (richting Olympiades). Uitstappen: BercyMetro lijn 14 (richting St-Lazare). Overstappen in Châtelet-Les Halles. Daarna Metro lijn 4 (richting Porte de Clignancourt).30 min.

No Comments

Post a Comment