Treinblog: Vertraging

Op een zondagavond na een lange enerverende dienst sta ik keurig op tijd te wachten bij spoor 7 van station Zwolle. Trein 781 (Den Haag-Groningen) is de laatste reismogelijkheid om van Zwolle via Groningen nog verder de provincie in te reizen per trein. Ik kijk ruim vijf minuut voor de officiële aankomsttijd op mijn smartphone om te kijken of er vertragingen zijn maar mijn trein rijdt keurig op tijd., maar ik zie wel dat de trein naar Leeuwarden +15′ vertraging heeft.

één minuut nadat ik op het scherm van de smartphone heb gekeken komt er ineens +10′ op het bord te staan bij de trein naar Groningen, en op dat zelfde moment rolt de trein naar Groningen ook keurig het station van Zwolle binnen. Na de overdracht met de collega loop ik naar de Machinist en hij is al aan te telefoon met de treindienstleider. Na het gesprek vertelt hij dat we de aansluiting gaan overnemen. Dat roep ik dan ook om door de trein, en aangezien we nog 10′ moeten wachten grijpen veel reizigers dit aan om even een sigaret op te steken.

Uiteindelijk met +12′ vertrekken wij uit Zwolle en zoals altijd rijdt de 781 ook vanavond als stoptrein naar het hoofdstation van Groningen. Tijdens de rit probeer ik de laatste aansluitingen in Groningen veilig te stellen. Hoe aardig ook dat wij gewacht hebben, de reizigers welke wel op tijd in onze trein zaten willen natuurlijk wel hun overstap halen straks.

Het verzoek ligt er en ik ben aan het wachten op de bevestiging. In de trein word ik ook regelmatig aangesproken of de treinen in Groningen de aansluiting gaan overnemen. Ik tref een Canadese mevrouw die al via Rusland naar Amsterdam per vliegtuig is gekomen en ook nog de trein naar Winschoten wil halen. Ik stel haar gerust en zeg haar toe dat ik ga zorgen dat ze op plaats van bestemming komt. Ze probeert nog wat te ontspannen en wacht ondertussen op mijn bevestiging, waar ik zelf ook op wacht.

Vlak na vertrek uit Assen krijg ik dan het verlossende telefoontje. Alle treinen van Arriva zullen een aantal minuut later gaan vertrekken zodat reizigers de overstap kunnen halen. Ik ren naar de intercom om dit goede nieuws direct te delen en hoor een zucht van opluchting door de trein gaan. Onze vertraging is gelukkig ook al wat ‘ingelopen’ en de treindienstleider belt naar de machinist met de mededeling dat op Groningen Europapark de trein naar Winschoten op spoor 2 binnen gaat komen. En dat maat mij blij, want dankzij deze actie hoeven hoeven niet met de trap naar beneden en weer naar boven en bonuspunt is dat het Arriva-treintje zo zeker een minuut minder hoeft te wachten op Europapark. De overstap gaat perfect en de machinist van Arriva, de reizigers en ik zwaaien naar elkaar.

Snel door naar Groningen, en daar aangekomen staan de treinen richting Delfzijl en Leeuwarden dan ook keurig te wachten. Dit wordt zelfs nog extra omgeroepen. Het gaat dan maar om 2 of 3 minuut extra wachten, maar het zorgt voor veel blije reizigers en weinig extra reistijd.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.