[recept] Cheesecake met dadel

Zeg maar dag tegen je dieet. Want deze cheesecake is niet alleen superlekker, maar ook zwaar. Niets van aantrekken, genieten mag. Morgen maar weer een stukje hardlopen dan maar. De cake maak je het best een dag van te voren.

Ingrediënten/benodigdheden nodig hebben. 

  • 100 gram verkade Maria of gewoon de basic thee biscuits
  • 240 gram dadels (pit eruit halen) of dadelpasta
  • 600 gram roomboter (ongezouten)
  • 120 gram walnoten
  • 100 gram crème fraîche
  • 500 gram roomkaas
  • 100 gram suiker (kristal)
  • 2 eieren
  • Karamelsaus uit de supermarkt (of voor het recept zie onderaan)
  • zout, maïzena & kaneel
  • springvorm
  • Bakpapier
  • chopper (of soortgelijk/creativiteit)
  • oven (110 graden)

Voorbereiden dan maar.

  • Leg bakpapier op de bodemplaat van de springvorm en klik de springvorm vast. Knip overtollig bakpapier weg en gebruik wat olie om de rand van het blik in te vetten.
  • Smelt 100 gram roomboter
  • 65 gram dadels + 100 gram koek in de mixer/chopper
  • voeg de mix in een kom en giet er de gesmolten boter bij
  • meng dit goed met de hand en leg het in de springvorm. Druk aan en maak er een mooie bodem van

beslag leggen.

  • Meng de volgende ingrediënten ruim 1 minuut samen in een mengkom/kitchenaid
    • 100 gram crème fraîche
    • 100 gram suiker
    • 500 gram roomkaas
    • snufje zout
  • Voeg 35 gram maïzena toe en mix nog een minuut door. Laat de mix in de kom zitten maar haal het uit de kitchenaid of leg de mixer weg.
  • Pak een spatel en meng 1 ei door het beslag. Hierna meng je nogmaals 1 ei door het beslag.
  • verwarm de oven voor op 110 graden
  • Pak de chopper en mix de volgende ingrediënten samen
    • 125 gram dadels
    • snufje kaneel
    • 60 gram walnoten
  • Maak hier een sliert/slang van die je ongeveer op 5 centimeter van de rand in een rondje op de bodem legt.
  • Giet het beslag er over heen en verspreid gelijkmatig.

Bakken maar.

  • Bak de cheesecake in ongeveer 65 minuut in de oven op 110 graden.
  • Laat na het bakken de cheesecake een uur of meerdere uren afkoelen in de oven
  • Zet de cake in de koelkast

Bijna klaar, de topping nog.

  • Een dag of enkele uren later maak je de topping; mix het volgende samen
    • 50 gram dadels
    • 85 gram karamelsaus
  • Smeer het mengsel gelijkmatig over de cheesecake
  • mix/hak vervolgens nog zo’n wat walnoten (hoeveelheid naar voorkeur) fijn en strooi over de topping

Eet smakelijk

 

 

 

BONUS: Karamelsaus maken

Wil je je eigen karamelsaus maken? dat kan!

Ingrediënten

  • 230 gram roomboter (ongezouten)
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract

En nu?

  • Pak een ruime pan en smelt de boter (volume saus neemt behoorlijk toe)
  • Als boter gesmolten is voeg je suiker toe, blijf roeren.
  • Als suiker volledig is opgenomen voeg de slagroom toe, blijf roeren.
  • Als het een mooi mengsel is (egaal) mag je stoppen met roeren. Laat het geheel zachtjes koken
  • Laat het 5 minuut doorkoken, de tijd begint te lopen nadat je de bubbels hebt waargenomen.
  • Voeg de vanille extract toe en roer goed door
  • Schenk de saus in een mooie (uitgekookte) pot.

Bewaren?

  • In een goed uitgekookte pot kun je de saus wel tot een jaar bewaren op een koele donkere pot
  • Na openen stop je de pot in de koelkast en eet je de saus in 1 tot 2 week op.
    • In de koelkast kan de saus wat aangetast worden. Je kunt de saus dan weer opwarmen voor gebruik.