Duitsland: Quadratestadt Mannheim

Reisdatum: 16-17 februari 2019
Bestemming:
Heidelberg & Mannheim, Duitsland
Transport: Trein

Op naar Duitsland

De weerdiensten voorspellen een zeer prettig februari weekend. Geen sneeuw, geen vrieskou en geen elfstedentocht maar gewoon ijsjes-weer halverwege Februari. En laat dit nou toevallig mijn weekend vrij zijn dus ik besluit erop uit te trekken met de trein. En profiteer gelijk van mijn nieuwe woonstad Arnhem.

Om 09:07u vertrekt vanaf Arnhem de ICE naar Basel. Ik heb nog niet helemaal voor ogen wat mijn bestemming is en ik reis met een open ticket. Voor de zekerheid boek ik wel een zitplaats tot aan Basel. Zestien rijtuigen lang is deze ICE en het is behoorlijk druk. Veel mensen zijn onderweg naar Oostenrijk of Zwitserland om op wintersport te gaan. Ik besluit dat ik alleen de grens Nederland-Duitsland over ga steken en niet verder door reis naar Zwitserland. In Mannheim een paar uur later stap ik de ICE uit mijn zitplaats (seat 61) wordt gelijk ingenomen door een andere reiziger. Snap ik, want seat 61 is een solo-stoel, en beroemd natuurlijk.

In Mannheim stap ik over op de S-bahn naar Heidelberg. Een populaire stad in het noordwesten van Baden-Württemberg met 150.000 inwoners en maar liefst 3 miljoen bezoekers (per jaar). Heidelberg oogt erg romantisch en vredig naast busladingen senioren lopen er ook veel studenten rond in deze universiteitsstad. Het fijne aan Heidelberg is dat door haar liggen het beschikt over een Midden-Europees klimaat, en daardoor is flora en fauna ook weer afwijkend met de omgeving. Ook Unesco Werelderfgoed aanbidders komen aan hun trekken, want Altstadt staat op die lijst.

Als je een dagtrip naar Heidelberg gaat maken, reis je het beste met S-Bahn naar halte Heidelberg Altstadt. Je stapt dan uit ter hoogte van de sluis van Heidelberg. Leuk proces om te bewonderen. Vanaf S-bahn stop Altstadt loop je gelijk de stad uit, en heb je rechts van het spoor (met aan je linkerhand het water) een voetpad omhoog. Mooie rustige klim naar boven wat je na ongeveer 30 minuut brengt in het Schlossgarten. Het leuke is nu al dat je de toeristen stroom hebt gemeden en jij relaxte bent en de rest moe is van het slenteren. Vanaf het Schlossgarten loop je zo door naar het kasteel. Deze kun je overigens ook bezichtigen van binnen (ticket rond de 8 euro). Via lange trappen kun je uiteindelijk weer de berg af lopen en kom je uit in het oude stadscentrum van Heidelberg. Vergeet de De Karl Theodor-Brücke over de Neckar niet (makkelijk te missen doordat er 1 miljoen mensen op staan).

Voor de liefhebber is er nog een Heidelberger Bergbahnen; maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt en verder geen informatie over.

Genoeg Heidelberg gepromoot. Het was een prachtige dag, en na een flinke wandeling met indrukken heb je dorst gekregen. Ik zag aan de overkant van de Neckar een mooi stuk groenstrook in de zon wat zich perfect maakt om een biertje te drinken. Maar waar je in Noord Duitsland om de 10 stappen een bierwinkel tegenkomt moet je in Heidelberg goed zoeken. Maar dertig minuut later zat er ik dan toch. Met bier. Proost!

Quadratestadt

Ik haal een snelle hap en reis terug naar Mannheim. Ik boek daar een hotelkamer en maak nog een avond-wandeling door de stad. Zeer levendig op deze zaterdag-avond. Dit weekend niet als doel om op kroegentocht te gaan, maar volgens mij kan dat prima in Mannheim (en Heidelberg ook wel) dus ik moet daarvoor maar een keer terug komen.

Op zondagochtend loop ik via de bakker naar de “wasserturm” in Mannheim. Ik eet in de ochtendzon mijn meegenomen ontbijtje op en loop een rondje om de watertoren heen. Daar tref ik ook Steffen, met paraplu. Ik loop vandaag mee met de Free Walking Tour door Mannheim. De stad heeft ruim 300.000 inwoners en de stad wordt ook wel Quadratestadt genoemd. Deze bijnaam is te danken aan de aanleg van de binnenstad volgens een schaakbordpatroon, waarbij de huizenblokken genummerd zijn en Straatnamen in de binnenstad eigenlijk niet voorkomen.

Vanuit het oude kasteel (links onder) kijk je uit over de stad. Je begint mooi bij A en gaat door tot K voor de linkerhelft van de stad. De rechterhelft begint onderaan bij het kasteel bij L en eindigt op U. Hoe verder van de hoofdweg dwars door het centrum, hoe hoger het nummer. Dus in het centrum zit je bijvoorbeeld op D1 en aan de rand op D7. Lastig alleen als je van K1 naar L1 wilt, je best een stuk moet lopen nog. Altijd scherp blijven dus in Mannheim.

De tour van Steffen neemt ons mee door de stad, leuke straatjes en klein Istanbul (een straat vol Turkse bakkertjes en restaurants met overheerlijk eten) naar de prachtige Jezuïetenkerk en ondanks de oorlogsschade uit de Tweede Wereldoorlog bezit het laatbarokke interieur nog zeer veel mooie kunstwerken. Absoluut de moeite waard om binnen te kijken. Na deze zonnige tour en dag bedank ik Steffen en mijn mede free-tour-deelnemers en loop ik naar het station. Via Keulen (overstap van 2 uur) reis ik terug naar Arnhem. Next stop? Suggesties zijn welkom!

One thought on “Duitsland: Quadratestadt Mannheim

  1. Hey Bram, leuke beschrijving van de twee steden. Ze stonden al op mijn lijstje en blijven dat dus nu ook zeker staan! Binnenkort wordt het voor mij Koblenz, beetje in dezelfde regio. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.