USA: The Big Apple

Reisdatum: april 2015
Bestemming:
New York City, USA
Transport: Openbaar vervoer

De grootste stad van de Verenigde Staten

De grootste stad van de Verenigde Staten en ongetwijfeld één van ‘s werelds bekendste bekendste steden, ik heb het natuurlijk over New York City. Zelf vind ik het een fascinerende stad en kan ik mij er uren, nee wat zeg ik, wel dagen non-stop vermaken. De stad en haar inwoners hebben mij direct warm ontvangen en na elke hoek komt er weer iets nieuws. De stad is druk, rustig, levendig en explosief. Er is leven en vermaak voor bijna iedereen.

Een stad met de oprechte bijnaam: “The City That Never Sleeps”. Als ik alles in verhaalvorm ga opschrijven wat je er kunt doen ben je enkele uren aan het lezen, dat wordt te veel. Daarom deel ik slechts één dagbesteding in een gecombineerde Openbaar vervoer vs. wandelroute wat ik zelf heb gedaan toen ik er was. In april van 2015 was ik in New Haven (in de buurt van New York) op lange visite dus een tripje NYC was een eitje.

De wandeling

Start waar je maar wilt. Dat is een makkelijk begin hè? Endaar beginnen we dan! Pak de metrokaart erbij en zorg ook voor een opgewaardeerde MTA MetroCard of een actieve weekkaart. De dag beginnen met met koffie (take away) en reis per metro vervolgens naar 59th street (4,5,6) of Lexington Av/59th street (N,Q,R). Loop een stuk via de E59 of E60th street, richting het Oosten (2 blokken) totdat je de kruising met de 2nd avenue hebt.

Hier pakken we de ‘tram’. Een tram? Je en niet zomaar ééntje.. Dit is een kabelbaan over de East River en het geeft een spectaculair uitzicht over de Upper East Side en het mooie Roosevelt Island. Voor de alerte kijker, in 2002 was de tram ook nog eens te zien in de Spiderman film.

2015-04-12 11.03.54

Aangekomen op Roosevelt Island is het tijd voor een heerlijke wandeling. Loop naar de rivier (links aanhouden). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Manhattan en hier staan bovendien ook fijne bankjes. Maar blijf niet te lang zitten, want we gaan door. Loop het pad af (langs de rivier) en aan je komt in het Southpoint Park. Loop nog een stuk verder nu naar het Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park (let op! geopend woensdag t/m maandag 9am-7pm). Ook dit is absoluut de moeite waard om te bezoeken en aan de drukte te ontsnappen.

Loop dezelfde route weer terug, langs de East River (aan je linkerhand) loop voorbij de trambaan, en aan de rechterkant (wel een beetje verstopt) vind je de ingang naar de metro. Het metrostation ligt behoorlijk diep, je bereikt tijdens het afdalen bijna de aardmantel. Overigens mocht je trek hebben, voordat je aan de afdaling begint, achter de ingang zitten wat bekende snack toko’s zoals Starbucks en Subway (broodjeszaak).

Vanaf Metrostation Roosevelt Island heb je weinig keus. De F is de enige metro die er stopt. Neem de F naar Manhattan en stap uit bij “Bleecker street”. Hier stap je over op (groen) lijn 6 naar naar City Hall. Zorg dat je redelijk achteraan zit en als je station City Hall (het eindpunt) bereikt blijf je zitten, gezien de rijrichting rechts. De Metro rijdt langzaam en maakt een scherpe bocht en komt 2 minuut later weer uit aan de andere kant van het platform van City Hall Station weer terug. Maar wat is er nou zo bijzonder zou je denken.. tijdens het omrijden rij je langs een verborgen station. En niet zomaar één, dus hoofd en handen tegen het raam en kijk goed (maar let ook op je eigendommen, je bent niet de enige aan boord).

Verlaat het station (City Hall) en je zult zien dat je nu mooi dicht bij de Brooklyn Bridge bent aangekomen. En in het kader van, nu we er toch zijn…
Je kunt ook de Manhattan Bridge (ernaast) gaan bewandelen, zo heb je mooi uitzicht op de Brooklyn Bridge en je loopt langs voorbij razende metro’s.

City-Hall-Subway-Station1
City Hall (verborgen station) waar je niet stopt, maar wel langs rijdt.

Museumopties

  1. Eenmaal de brug over pak je of de metro (rood 2,3) vanaf Clark street naar Eastern Pkwy – Brooklyn Museum. Het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken maar neemt wel behoorlijk wat tijd in beslag (open: woensdag t/m zondag $16) maar je kunt het laten afhangen van het weer en beschikbare tijd. Wat ook absoluut de moeite waard is, is de tuin achter het museum.De Botanische tuin.
    Je hebt een ticket nodig (ook combi-tickets beschikbaar). $12 los. Toen ik er was, heb ik blijkbaar de kassa gemist, want ik zie nu -3 maand later- pas dat er een toegangsprijs is. Oeps. Achter de Botanische tuin is ook nog een groot -vrij toegankelijk- park. 
  2. Loop richting metro-station Borough Hall en Jay Street / MetroTech (daar tussen in, aan de Boerum Pl weg) zit het MTA Transit Museum (op de hoek Boerum Place & Schermerhorn Street). Dit museum is voor zowel jong als oud leuk, interessant en leerzaam. Je zult er niet massa’s toeristen tegen komen. Wel veel over de geschiedenis van de New Yorkse underground en metrowagens (open: dinsdag t/m zondag, $7).
2015-04-22 14.19.54-1

Loop vanaf de Transit Museum naar metro-station Jay Street (groot winkelgebied, voor de shopaholic), of loop vanaf het Brooklyn Museum naar metro-station Prospect Park. Neem de Q (geel) naar Coney Island. Stap uit bij halte Brighton Beach. Hier wordt veel Russisch gesproken dus mocht je iets willen, volg dan vooraf een cursus Russisch, of probeer zoals ik het met handgebaren. Hier is veel streetfood te vinden en je krijgt een heerlijk jaren 70/80 gevoel doordat de metrobaan nog ouderwets boven de straat loopt. Loop door naar Coney Island en duik naar voorkeur het strand op. Zeker op een zomerdag of in het weekend is er veel te beleven daar.

Vanaf het metro station “Coney Island” ben je ook zo weer weg. Pak de F (oranje) naar Jamaica (niet de Caraïben helaas) en stap uit bij halte Jay Street. Loop weer richting de Brooklyn Bridge. (let op!) zorg ervoor dat je links van de Brooklyn Bridge loopt, en dat je richting de rivier loopt (omlaag) en niet over de rivier gaat (omhoog). Ga lekker relaxen in het Brooklyn Bridge Park. en maak ook zeker mooie foto’s van de skyline en brug.

Vergeet ook zeker niet om goed aan jezelf te denken en eet en drink goed. Laatste loodjes; pak de ferry! Neem de East River Ferry naar Midtown. Na een mooie vaartocht wordt je afgezet bij het UN gebouw. En vanaf hier kun je nog je laatste energie stoppen in een wandeling naar Time Square. Of je pakt de bus als je echt moe bent. Kom op, je hebt het verdient. Pak een biertje.

Tips: Apps (kleine greep)

App Metro: New York Subway MTA Map and Route Planner
App Metro: Embark (ook een fijne)
App Offline kaart Maps.me (download kaartjes via wifi, gebruik offline).
App NYC Compass: Als je geen gevoel voor richting hebt: http://www.francescobertelli.com/#nycompass/
Website: Brooklynvegan.com | handig overzicht van live muziek, theater, comedy

Tip: Grand Central Terminal

Als je op GCT aankomt en je gaat verder met de metro reizen, dan tref je vaak enorm lange rijen aan voor de kaartmachines en loketten. Sneller is het vaak om naar het eerst volgende metrostation te lopen en daar tref je kaartmachines aan zonder rijen. Let op dat bij gebruik van je creditcard om een postcode gevraagd wordt. De Nederlandse postcodes pakken ze niet, dus toets vooral niks in en druk gewoon op OK.
Als je op saldo gaat reizen en op $0 uit wilt komen check: http://gizmodo.com/why-you-should-put-19-05-on-your-metrocard-to-outsmart-1632531219

Denk eraan: Vaak zijn producten excl. BTW, en voor dienstverlening wel een fooi geven (in NYC restaurants kun je de city-tax x 2 doen = 18% fooi, dat is normaal).
zorg voor wat losse $1 biljetten in je broek, trek op straat nooit je portemonnee.

China town ijsjes: http://www.chinatownicecreamfactory.com/

NOT FOR TOURISTS: http://www.notfortourists.com/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.