Pieterpad 8/17: Holten – Vorden

Wandelroute gelopen op: 15 april 2022

08. Holten – Vorden (30,2 KM)
De conducteur blaast op zijn fluit en de trein rijdt weg. We checken onze OV-chipkaarten uit bij het paaltje op het perron en niet veel later staan we op het platteland tussen mais en graan.

Met de vorige wandeling in het achterhoofd gaat het vandaag lang niet zo uitdagend worden. De route is redelijk eentonig in het begin. Het woord asfaltweg valt een paar keer en het hoogtepunt is de juiste route te zien vinden. Dat lukt.

Als we bij Schipbeek aankomen verschijnt er weer een glimlach op onze gezichten. Alhoewel Schipbeek nu kalm is en eigenlijk ook getemd geeft het nog wel haar meanderende loop weer. We volgen dit een stukje en steken dan over.

Het volgende hoogtepunt is Landgoed Verwolde met een kasteel. Het landgoed is prachtig en divers maar heeft ook iets statigs. Net zoals de oprijlaan en het kasteel zelf. Statig én supermooi. Even waande ik mij op de set van Downton Abbey.

Via het dorpje Laren lopen we door over asfalt met landschappen vol mais, graan en aardappelen. Een spoorweg doemt op in de verte en na het oversteken een kaarsrecht kanaal. Het Twentekanaal. Hierna volgt een verrassing maar daarvoor wijken we van het pieterpad af.

We steken Rivier De Berkel over en wijken af. Direct na de oversteek slaan we linksaf en volgen we de Berkel tot naar de Staringkoepel. Een kleine kilometer verder ligt aan de overzijde van de rivier een idyllisch theekoepeltje. Op eigen kracht kun je met de voetveer de rivier oversteken en het koepeltje bezoeken. De koepel staat op een hoger gelegen stuk grond langs het riviertje de Berkel. Het kleine vertrek waar de thee werd gedronken, ligt op de eerste verdieping. Vanaf de eerste verdieping heb je een fraai uitzicht. De bel werd geluid als Constantia en haar vriendinnen thee wensten. De theekoepel is gebouwd door Constantia (jongste dochter van de dichter A.C.W. Staring).

Terug naar het Pieterpad. Gelukkig niet al te lang op het asfalt, er volgt een mooie beukenlaan. Verderop volgen nog wat prachtige kastelen en buitenplaatsen en voordat je het weet ben je in Vorden aangekomen.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 08   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

08. Holten – Vorden