03. Deventer – Zutphen (18,8 KM)

Wandelroute gelopen op: 30 maart 2021

Eind maart 2021. De zon schijnt volop en het broedseizoen is begonnen. Ik loop dwars door de binnenstad van Deventer richting de IJssel. Deze steek ik dit keer wel over en via de Bolwerksplas zet ik mijn stappen voort. Ik blijf in de provincie Overijssel, ook al ligt Gelderland op steenworpafstand. De grote IJsselbrug waar de A1 over loopt komt dichterbij. En ook de oversteek naar Gelderland zit eraan te komen. De IJssel loopt wel gewoon door en laat zich niet stoppen. De IJssel blijf ik daarom ook volgen. En we slingeren samen door het landschap richting Zutphen. En dan loop ik tegen Ruïne De Nijenbeek aan. De historische overblijfselen vormen een onlosmakelijke eenheid met het omringende IJssellandschap. Het schijnt dat hier de ijsvogel zich ook regelmatig laat zien. Helaas kan ik dit zelf niet bevestigen. Alvorens je de ruïne, of eigenlijk kasteel volledig in beeld krijgt passeer je de ‘poortwachter’. Oftewel een fantastische populier. En niet zomaar een, het is inmiddels de oudste populier van Nederland. De stoere Canadese populier (populus x canadensis “serotina”) staat er sinds 1880 en heeft nu een omvang van maar liefst 7,46 meter. Het prachtige landgoed is niet toegankelijk voor mensen, maar de natuur geniet er zichtbaar van. Snel met vervolg, want populier en kasteel trekt aardig wat volk aan. Ik passeer nog wat dijken en kom een half e-bike fietsenfabriek tegen maar in de verte zie ik mijn bestemming al liggen. Ook een fantastisch mooie stad, Zutphen. Ik loop over de dijk langs de IJsselstroom en zie treinen over de prachtige (wederom!) IJsselspoorbrug rijden. Ik loop hier onderdoor en klim de naastgelegen (oude) IJsselbrug op. Via een woonwijk en een stukje stadscentrum bereik ik het station van Zutphen. Ook nu weer onder de indruk geweest van wat je onderweg ziet en hoe gemakkelijk je kilometers maakt en je bestemming bereikt. Tijd voor een koud biertje!