Welke mooie routes kun je allemaal lopen in Nederland met je vervoerbewijs in je hand? Het is nogal ambitieus om alle treinroutes te wandelen maar je kunt altijd ergens beginnen en zien waar het pad eindigt. Op deze manier creëer ik eigenlijk mijn eigen streekpaden en LAW’s (lange afstandswandelingen). En omdat ik daar trots op ben deel ik ze graag met je, en kun je ze downloaden in .GPX. formaat.

Hieronder vind je een overzicht van de wandelingen die ik gelopen heb, waar ik mee bezig ben of waar ik binnenkort aan ga beginnen. Naast de wandelroutes die het spoor volgen staan er ook enkele bekende afstandswandelingen in zoals het Pieterpad.

Walk the line

WunderlineDe Wunderline is een wens om een aantrekkelijke en snelle spoorverbinding te creëren tussen Groningen en Bremen (D). Tot op heden gaat het alles behalve snel en dat is een mooie reden om het te wandelen.

bezig

IJzeren RijnDe IJzeren Rijn is een spoorlijn in Vlaanderen, Noord-Brabant, Nederlands-Limburg en Noordrijn-Westfalen waar Nederland dwarsligger is.

bezig

BetuwelijnDe Betuwelijn is de onofficiële naam van een Nederlandse spoorlijn door de Betuwe van Elst via Geldermalsen naar Dordrecht.

De start en finish plekken liggen bij treinstations.

afgerond

Route 3600De Intercity van Zwolle naar Roosendaal rijdt onder rugnummer 3600 en rijdt via Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda.

De start en finish plekken liggen bij treinstations.

afgerond

RS34 – ValleilijnDe Valleilijn ("Kippenlijntje") is een Spoorlijn tussen Amersfoort - Ede-Wageningen.

afgerond

Route 800De Intercity van Maastricht naar Amsterdam Centraal rijdt onder rugnummer 800 en rijdt via Sittard, Eindhoven en Utrecht naar Amsterdam (en verder de kop van Noord Holland in).

nog niet gestart

Route 3100De Intercity van Den Haag Centraal naar Arnhem Centraal rijdt onder rugnummer 3100 en rijdt via Leiden, Schiphol en Utrecht.

nog niet gestart

Station2StationEen losse verzameling van wandelroutes van station naar station in en buiten Nederland, Gesorteerd op afstand.overzicht

Lange AfstandsWandelingen

LAW16: LIMESPADDe Romeinse Limes is de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijn. Ik loop deze wandeling van Xanten (Duitsland) naar Katwijk aan Zee (Nederland).bezig
LAW9: PIETERPADHet Pieterpad (LAW 9) is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Deze route loop ik van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

De start en finish plekken liggen bij treinstations en bushaltes.
afgerond

Ik teken via BRouter meestal zelf mijn wandelroutes in en combineer dat met fragmenten van bestaande wandelroutes en probeer deze via leuke paden aan elkaar te knopen. De ingetekende route loop ik dan vervolgens en als ik onderweg een leukere weg of tactisch afsnijpunt tegenkom dan pas ik de route achteraf aan. Het aangepaste, verbeterde .GPX bestand is te downloaden via deze pagina. Lucky you (rechtermuisknop, opslaan als). Zelf loop ik via mijn Apple Watch en via de App Wikilocs. Maar er zijn duizend en één alternatieven te vinden zoals Komoot. De routes zijn over het algemeen best lang en niet handig om te lopen als beginner. Ik hou geen rekening met horeca onderweg, dus zorg voor een klein overlevingspakketje.