09. Nijmegen Dukenburg – Ravenstein (24,1 KM)

Wandelroute gelopen op: 8 april 2021

Station en winkelcentrum Dukenburg laat ik snel achter me. Het is nou niet bepaald ‘s werelds meest inspirerende omgeving. Ik loop via het Geologenpark door de woonwijk en al snel loop ik door via de Staddijk naar recreatiegebied Berendonck. Onder de rook van Nijmegen en met een heus Thermen. Je bent zo in het groen en langs een groot golfpark met een aantal spelers daarop vind ik mijn weg richting Alverna. Een dorpje gelegen tussen Nijmegen en Wijchen. Via het pittoreske Wijchensche Ven en door een stuk bus langs een prachtig gelegen katholiek kerkhof en kerk verscholen in het bos. Na een flink stuk doorstappen loop ik op de Boskantse Broekstraat en zie ik een Mariakapel. De moeite waard om even een kijkje te nemen. Brabant moet nu haast wel in de buurt liggen. Via het dorpje Nederasselt, aan de Maas, beklim ik de John S. Thompsonbrug met daaronder een gigantisch Stuw- en sluizencomplex. De brug is ruim 500 meter lang en deze brug is tijdens Operatie Market Garden veroverd door luitenant John S. Thompson. Diens naam is tijdens de herdenking van september 2004 door zijn weduwe als eerbetoon aan de brug gegeven. Daarvoor was het gewoon de Graafse brug. Na de oversteek en afdaling loopt de route langs een monument. Op naar het Gemaal van Sasse.

We slingeren richting Ravenstein en volgen de dijk. Vlak voor binnenkomst van Ravenstein loop ik tussen de Maas en het pittoresk dorpje Neerloon. De spoorbrug van Ravenstein hoor en zie ik later al. Via een slinger door het dorp en niet onbelangrijk de Molen De Nijverheid loop ik naar het station. Maar niet met lege handen. Bij de Molen heb ik een 8 tal flesjes bier gescoord. In Wilskracht stadsbrouwerij (sinds 2016) worden ambachtelijke bieren gebrouwen, en ze smaken fantastisch!