11. Oss West – ‘s-Hertogenbosch (27,2 KM)

Wandelroute gelopen op: 30 mei 2021

Parallel aan het spoor in de richting van ‘s-Hertogenbosch loopt de Geffensestraat en ik loop daar langs. Ik sla linksaf in de richting van het roemruchtige FC Ruwaard maar loop zonder te stoppen door naar de Geffense plas. De lokale bevolking is verkoeling aan het zoeken bij deze plas en onder de bomen op deze warme zomerdag. Via een stukje bos loop ik richting Geffen, onderweg passeer ik de Joodse begraafplaats aan de Kraaijeven. Deze begraafplaats dateert van voor 1693 is vermoedelijk de oudste van Brabant en de laatste begrafenis vond plaats in 1908. In het dorpje Geffen loop ik om de Heilige Maria Magdalena kerk heen, een prachtige verschijning. Via een nieuwbouwstraat loop ik over een nieuw pad richting de spoorbaan en loop tussen de kerk en het spoor in. Ik steek het spoor over en loop over een boerenlandweg naar Nuland. Daar steek ik het spoor weer terug over en loop over een zandpad langs het spoor. Treinen halen mij op volle vaart in en de zon strak op mijn gezicht ploeg ik voort. Rosmalen ligt voor mij maar daar moet ik wel met een grote boog omheen om goed ‘s-Hertogenbosch binnen te komen. Dus ik steek de Graafsebaan over en loop langs het kanaal de Grote Wetering en passeer de achterkant van Rosmalen en loop naar Schutsluis Hintham. Het klinkt als een hitman film maar het is een stuk minder spannend. Via een tunneltje onder de A2 loop ik langs de Aa. Het is dan niet de Drentsche Aa maar toch ook niet verkeerd om langs te lopen. Verschillende groepen varen hier met bootjes heen en weer en genieten zichtbaar van hun mooi stukje ‘s-Hertogenbosch. Het laatste loop ik een klein stukje om vanwege broedende vogels bij De Bossche Pad. Ik ruil de Aa in voor de Dommel en loop nog langs de Vughterbrug en door naar het station. Je komt nog langs banketbakker de Groot waar je overigens de allerbeste Bossche bollen ter wereld kunt kopen.