14. Breda – Roosendaal (39,5 KM)

Wandelroute gelopen op: 25 augustus 2021

De laatste etappe. En gelijk een klapper. 40 kilometer lang de benenwagen aanzetten. Ik loop het station uit en via park Valkenberg door het mooie centrum van Breda naar het Mastbos. Bomen van meer dan 500 jaar oud vind je hier. De naam is overigens ontleed aan de grove dennen die men ook wel mastbomen noemt. Ze werden gekapt en er werden scheepsmasten van gemaakt, onder andere voor de VOC schepen. Leuk om te weten toch? Dit is een populair stukje natuur want ik tref veel mede wandelaars aan en word regelmatig ingehaald door 60 plussers op e-bikes. Langs de turfven loop ik naar het Vlonderpad. Een mooi stukje dwars door kwetsbaar gebied, dus blijf aub op het pad. Vanuit het groen moet ik weer een geasfalteerde weg op om vervolgens de drukke A16 en de spoorlijn Antwerpen-Breda over te steken. Nu is de wandelings eigenlijk wat minder maar door gebrek aan alternatief noodzakelijk over asfalt wat gedeeld wordt met fietsers, brommers en auto’s. En niet iedereen is altijd even vriendelijk, let dus goed op je mede weggebruiker of misbruiker. Daar waar mogelijk probeer ik een groenstrook mee te pakken en soms lukt dit goed. Zo volg ik later een behoorlijk lang stuk de turfvaart waar eigenlijk alleen wandelaars over kunnen. En door de rust een mooi moment voor een pauze. Ik loop kilometers in de rust maar helaas moet ik nog een keer naar zo’n vervelende asfalt weg met net iets te hard rijdende auto’s en breed fietsende bejaarden. Pas in de buurt van het plaatse Rucphen kan ik mijzelf weer verstoppen in de bossen. Het is Augustus dus ik kan ook nog eens genieten van de bloeiende Heide in de Rucphense Bossen. Ik loop zonder kennisgeving Roosendaal binnen door hoog gras over een dijk achter een nieuwbouwwijk. Langs een militair trainingscentrum door het stedelijke gebied en het Vrouwenhofpark, de Markt en Emile van Loonpark loop ik de laatste stappen naar het station. Ik heb mijn eindbestemming bereikt. Route 3600 is uitgelopen.