Polen: Free city of Gda艅sk

Voormalig hanzestad Gda艅sk in Polen, gelegen aan de聽Baltische Zee (450.000 inwoners) is een zeer aangename stad en ideaal voor een stedentrip.聽Gda艅sk vormt samen met de badplaats Sopot en de havenstad Gdynia de zogenaamde Driestad (Tr贸jmiasto). Samen ruim 1 miljoen inwoners. Genoeg te doen dus.

>> Bekijk het fotoalbum hier

Vanaf Groningen Airport Eelde vliegt WizzAir twee keer per week (op maandag en vrijdag) naar聽Gda艅sk. Wie op tijd boekt vliegt er spotgoedkoop naartoe. Groningen Airport Eelde ligt bovendien ook nog eens op fietsafstand van Groningen. En omdat mij het wel uniek leek om op de fiets naar een Airport te gaan, heb ik dat ook gedaan. De airport zelf stelt niks voor, en je verveelt je er al snel (lees: binnen vijf minuut), maar gelukkig hoefde ik geen rekening te houden met treinvertraging of files, dus last-minute op de fiets gestapt en kon聽na het inchecken en security check聽zo goed als direct al boarden. Het vliegtuig van WizzAir (een Airbus A320) biedt plek aan 180 mensen, en zowel de heenreis als de terugreis zat aardig vol. Het is natuurlijk een budget maatschappij, dus stel niet te veel eisen. En als lang persoon heb ik voor deze vlucht van een dik uur niet extra bijbetaald voor meer beenruimte. En ik moet zeggen dat het WizzAir vliegtuig waarmee we vlogen best te doen was. Mijn vlucht met Easyjet van Schiphol naar Londen 2 jaar geleden was聽in mijn beleving krapper qua beenruimte.

In Polen wordt niet betaald met de euro, wat ik zelf eigenlijk wel leuk vind. Het geeft een extra vakantie-gevoel om in een andere valuta te betalen. Hier聽betaal je met de聽z艂oty, en voor ons Nederlanders is Polen ook nog eens erg goedkoop. Zo dronk ik mooi halve liters bier aan 8 z艂oty (1,82 euro), en聽had ik een goede maaltijd met drinken voor nog geen聽tien euro. 10 z艂oty is ongeveer 2,30 euro waard.

Vanaf de airport (Gda艅sk Lech Wa艂臋sa) zijn er verschillende manieren om naar Gdansk te reizen. De meeste toeristen nemen de bus (lijn 210), dat doen ze ook omdat de聽boekjes en websites achter lopen. Sinds een klein jaar (september 2015) is聽er een goed alternatief voor de bus. Namelijk de trein :), elke 15 minuut een trein naar Gdansk. Tickets koop je op voorhand voor zowel de trein en bus naar Gdansk. De trein kost je 3.60z艂 en 6z艂 Sopot of Gdynia. Voor de bus betaal je 3z艂 in de automaat, maar je kunt ook bij de chauffeur betalen (3.60z艂). Of je in de trein een ticket kan kopen durf ik niet te zeggen, we hebben geen conducteur gezien. Vergeet niet je ticket te valideren. Over de trein gesproken, deze rijdt voornamelijk聽naar Gda艅sk Wrzeszcz, maar ongeveer een keer per uur聽rijden ze door naar Gda艅sk聽G艂贸wny (het hoofdstation). De bus (lijn 210) rijdt altijd door naar聽Gda艅sk聽G艂贸wny. Pak je dus de trein naar聽Gda艅sk Wrzeszcz, maar wil je naar聽G艂贸wny, dan moet je overstappen.

De trein tussen Port Lotniczy Gda艅sk (Airport)聽en Gda艅sk Wrzeszcz/G艂贸wny聽wordt gereden door聽Pomorska Kolej Metropolitalna (KPM).聽De lokale treinvervoerder welke聽Gda艅sk, Sopot en Gdynia met elkaar verbind is Szybka Kolej Miejska聽(SKM). SKM kan je聽eigenlijk wel vergelijken met de Berlijnse S-Bahn. Er zijn meerdere vervoerders actief, naast deze treinen rijden er ook nog IC treinen. Koop dus wel het juiste kaartje en ga naar het juiste platform. Want voor elke vervoerder heb je een eigen kaartje nodig. Dat kan in het begin nogal wat uitzoek werk zijn. De SKM heeft overigens een eigen platform, en daarbij worden de聽SKM treinen niet op de trein vertrekstaten aangegeven. Nog een聽trein-aandachtspuntjes; valideer je ticket altijd op voorhand. In de SKM treinen zijn ook regelmatig burger-controles. Daarnaast: Als je met de reguliere treinen gaat reizen, let dan op dat ze in聽Polen met zowel een perronnummer als een spoornummer werken. Je trein kan dus vertrekken van Perron 2 (II) Spoor 4 (IV). Er wordt slecht engels gesproken, dus schrijf je bestemming op een papiertje als je via het loket gaat.

Gda艅sk
Gda艅sk is een vriendelijke stad. Er zijn veel restaurants (soms ook met Engelse kaarten), en in restaurants, bars en musea spreekt met ook wel redelijk聽Engels. Ik merkte wel dat niet iedereen evenveel moeite doet, of natuurlijk simpelweg de聽Engels taal gewoon niet machtig is. Een buschauffeur begon hard Pools terug te platen toen we probeerden uit te vogelen waar hij heen reed. We vroegen in woord en gebaar of hij zijn bestemming聽kon聽aanwijzen op een kaart, maar daar had hij weinig聽zin in. Een behulpzame Pool in de bus heeft ons toen goed geholpen. We hadden de juiste bus, en reden via een聽rommelig jaren ’40 ogende industrieterrein richting het oude centrum. We zijn overigens wel wat eerder uitgestapt dan we voor ogen hadden, maar dat had dan weer te maken dat de bus op gegeven moment zo erg begon te stinken roken dat zelfs de Polen onrustig werden en sommigen niet meer instapten. Een ervaring en wandeling rijker.

Gda艅sk biedt聽een weelde aan leuke middeleeuwse straatjes, kerken en handelshuizen die je de geschiedenis van de stad toch wel doen herleven.聽Tijdens de tweede wereldoorlog聽werd een deel van de stad verwoest, maar in de jaren ’50 werden deze weer in hun oude staat hersteld. Overdag kun hier dus prima ronddwalen en/of een van de vele musea bezoeken. ‘s Avonds blijft de stad ook in leven, er is een actief nachtleven met vele clubs en leuke kroegjes. En niet geheel onbelangrijk: Goedkoop bier. Proost

Sopot en聽Gdynia
Ben je聽Gda艅sk zat of mis je Scheveningen? Pak dan de trein naar Sopot en ga heerlijk op het stand liggen of neem plaats op een zonnig terras. Als je iets sportiever wilt zijn, zoals ondergetekende, wandel dan聽vanaf het treinstation (links in de tunnel) richting de聽Opera Le艣na. Een groot amfitheater in de open lucht, in een heuvel. Met naar het schijnt een prachtige akoestiek. Deze opera is ook te bezichtigen overdag tegen een kleine bijdrage (met studentenkorting). Vanaf de Opera loop je via het bosrijke heuvel naar het centrum van聽het stadje en via de winkelstraat kom je uit op het strand.
Je komt als het goed is uit bij de langste houten pier van Europa (511,5 meter). Deze pier is dan wel wat druk met toeristen. Wil je de drukte ontvluchten? Loop over het strand聽of direct paralel daarvan over een makkelijk (steiger)pad door de bossen naar de andere (kleinere) pier ‘Molo w Or艂owie’ in聽Gdynia. Daar staat overigens ook een leuk koffiekarretje en halen iets verderop de locals de ene vis na de andere vis uit de zee. In de klif/heuvel kun je overigens nog een oud verlaten hotel zien, wel afgezet met hekken maar je kunt het prima aanschouwen en voor de avonturier kun je het vast ook wel van binnen ontdekken via een kruip-door-sluip-door-weggetje. Als je verder over聽de klif (Or艂owski) heen wandelt kom je nog wat oude bunkers tegen, en heb je bovendien prachtige uitzichten. Na een flink stuk lopen聽kom je bij de聽boulevard van聽Gdynia. Vanaf daar is het nog een stukje lopen naar het treinstation van聽Gdynia. Tijd om terug te gaan naar聽Gda艅sk, maar eerst een halve liter.
Westerplatte
Vanaf onder andere het Hilton Hotel in聽Gda艅sk vertrekt enkele keren per dag een water-tram naar Westerplatte.聽Westerplatte is een schiereiland in Gda艅sk.聽Op 1 september 1939 om 4:45 ‘s ochtends begon de Duitse invasie van Polen met de beschieting van Westerplatte door het slagschip Schleswig-Holstein. Deze gebeurtenis geldt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een kleine Poolse eenheid hield zeven dagen stand daar. De Slag om Westerplatte werd uiteindelijk op 7 september 1939 gewonnen door nazi-Duitsland. De ru茂nes van de barakken en blokhuizen zijn nog steeds zichtbaar en te聽bezichtigen. E茅n ervan is nu een museum. Een stenen monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenis is geplaatst op een 28 meter hoge heuvel. Een schiereiland met veel geschiedenis.

>> Bekijk het fotoalbum hier

1 Comment

  • Koos R.

    30.05.2016 at 19:08

    En als de reiziger in Gdansk is: trek een dag uit voor een trip naar Burcht Marienborg (Malborg). Malborg is de voormalige hoofdburcht van de Middeleeuwse Hospitaalridders. Het is een van de grootste, zo niet de grootst bewaarde burchten ter wereld. De rondleiding met audioguide duurt ongeveer drie uren, welke geen moment verveelt. Malborg vanuit Centraal Station Gdansk heel goed met de trein bereikbaar. Het stadje met de burcht ligt op een uur reisafstand.

    Voor de wandelaars is er een leuke wandeling in Gdansk zelf. Pak de stadskaart van Gdansk er eens bij en kijk eens goed naar de vorm. Je zult zien dat delen van de oude vestigingsforten bewaard zijn gebleven. Deze zijn zeer goed te bewandelen.

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.