Betuwelijn 1/6: Elst – Hemmen-Dodewaard

Wandelroute gelopen op: 21 december 2021

Betuwelijn
Dit is niet de eerste keer dat ik een wandeling in Elst start. Wel lopen we in deze route door het dorp heen in plaats van direct eruit. De route is nog een klein beetje gefinetuned na het lopen en is daarmee 500 meter langer geworden en komt uit op exact 20 kilometer. Whoehoe!

Elst
In Elst loop je via de Sint Maartenkerk en de Sint Werenfriduskerk naar de Burgermeester Galamapark en park de Wuurde. Met de combinatie groen en woonwijk krijg je een sneak preview van het dorp Elst. Door het veld loop je naar de spoorlijn maar vlak ervoor buig je af. Een groot het dwingt je naar rechts en daarin gaat de route mee. Maar niet getreurd, de spoorweg steek je niet veel later alsnog over.

Betuwe
Het buurtschap Eimeren loop je zo door en voor je het weet sta je in Valburg, de naam komt je misschien bekend voor. Het is een dienstregelpunt voor de betuwelijn en een knooppunt van autowegen. Nogmaals het spoor oversteken en er paralel langs lopen. Een wit rood treintje van Arriva snelt misschien wel langs je heen. De A50 onderdoor gestoken een weg in naar rechts. Vogels vliegen weg en eenden kwaken in de rust. Voor zolang het duurt, want de Weteringsewal is een weg waar we een tijdje langs lopen en dat is ook een weg waar de automobilist graag over heen rijdt. Mijn excuses alvast een alternatief was niet voorhanden. Rechts van deze weg stroomt de langste rivier van Nederland, de Linge. En de Linge gaan we nog vaker tegenkomen tijdens de wandeltocht naar Dordrecht. Na een saai stuk lopen kom je in Zetten en daar kun je de drukte weer achter je laten en duik je een wandelpad op, langs de Linge. Je loopt nog langs een washuisje. Dat washuisje werd vroeger gebruikt voor de baron van Kasteel Hemmen maar tegenwoordig kun je er slapen, in een bedstee en zonder elektriciteit.

Hemmen
Ga terug in de tijd of loop door. Over het terrein van Hemmen. Dit landgoed is best groot en we wandelen er gewoon over, langs de oude moestuin naar de boerderijen van nu. In de verte ligt het spoor en met een klein geslinger komt station Hemmen-Dodewaard in zicht. Met nog een prachtig stationsgebouw van het type Standaardtype Hemmen. Hemmen zeg je? Ja, dit was dus het eerste stationsgebouw van dit type en is in 1881 gebouwd. Er zijn 17 stuks gebouwd in den lande waarvan er nog 6 staan (Hemmen-Dodewaard, Avenhorn, Boxmeer, Cuijk, Meerlo-Tienray en Woudenberg-Scherpenzeel)

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Elst - Dodewaard   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data
Betuwelijn etappe 1: Elst – Hemmen-Dodewaard