Betuwelijn 2/6: Hemmen-Dodewaard – Tiel

Wandelroute gelopen op: 22 december 2021

Dodewaard
Tijdens deze etappe tikken we de Waal aan en om daar te komen lopen we richting het dorp Dodewaard en steek je ook de Betuweroute (goederenspoorlijn) over. We lopen dwars door het dorp heen naar een parkje en onderaan de dijk staat een mooie Hervormde Kerk. Klim de Waalbandijk op en geniet van de uiterwaarden en in de verte de Waal.

De Waal
Met de waal voor je heb je links de inmiddels gesloten kerncentrale op afstand liggen. Deze centrale kan in 2045 afgebroken worden. De geigerteller slaat aan, dus ga ik snel naar rechts. Weg van de kerncentrale. Via het schattige Keizersstraatje ben ik weer van de dijk af en voelt het alsof ik door de tuin van een woonboerderij loop. Ik volg een landweg weer terug naar de dijk en loop een stuk op de Waalbandijk. Hier komt een splitsing waar je zelf even de knoop moet gaan doorhakken. Blijf je de Waalbandijk volgen tot het dorp Ochten, dan blijf je droog en hou je schone schoenen. Wil je mooi uitzicht, kudde vogels zien en vooral geen auto’s die je inhalen en ben je avontuurlijk ingesteld? Sla dan af de Oude veerweg in. Dat is ook de route die ingetekend is. Bij het dorpje Ochten komen we weer terug bij de Waalbandijk. Het terrein is ruig en er is veel blubber. Een bordje verboden toegang voor onbevoegden en daaronder twee wandelroutes aangeven maken het dubbel. Het is namelijk gewoon een wandelroute en je kunt dus de route vervolgen. Na wat sprongen, gepuzzel en vieze schoenen kom je weer aan bij de dijk. Hier klimmen we de dijk niet op maar loop je paralel (ben je op de dijk gebleven, daal dan een klein beetje af).

Overnachtingshaven
Er komt een drinkgelegenheid aan. Vlak voor de overnachtingshaven van IJzendoorn. In de overnachtingshaven liggen Joekels van schepen aan de kade. Bij IJzendoorn volgen we het geasfalteerde weg richting de gigantische Prins Willem Alexanderbrug. Het ligt best mooi over de waal en in het landschap. Hier loop je onderdoor dan is Tiel al in zicht. Maar reken je niet rijk, je bent nog zo’n 1,5 uur bezig om het station te bereiken.

Geldermalsen
Na een tijdje loop je onder het spoor door en ineens loop je op de brug over het Amsterdam Rijnkanaal. Hoe dan vraag je je af. Dit kanaal loopt van Tiel tot aan Amsterdam en is de drukst bevaren kanaal van de wereld. En om dit nog even wat beter te aanschouwen lopen we snel naar beneden. Hier kom je terecht in een let-op! situatie. Nadat je de brug bent overgestoken is er een krappe u-turn ingetekend om beneden te geraken. Ben je iets minder mobiel of avontuurlijk, loop dan een stukje door. Het is namelijk nogal een steile en niet zonder gevaar afdaling. De bedoeling is in ieder geval dat uiteindelijk onder de brug, naas thet kanaal uit komt. Onder de brug ligt overigens nog een oud stukje ongebruikt spoor. Hier kun je dus je spoorselfies nemen (en dus niet op actieve spoorwegen). Loop daarna door naar de Prins Bernhardsluizen.  Dit is gigantisch groot en eigenlijk best mooi. Je ziet de schepen komen en gaan. Het is net een mierennest. Na dat dit aanschouwd is komt de bestemming in zicht. Via de stad Tiel bereik je alweer het station. Tadaa! Flip kan de was doen.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Dodewaard - Tiel   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data
Betuwelijn etappe 2: Hemmen-Dodewaard – Tiel