04. Zutphen – Brummen (22 KM)

Wandelroute gelopen op: 10 maart 2021


Attentie: De gelopen route zoals hieronder omschreven voldeed niet volledig aan mijn verwachtingen. Daarnaast is het stuk rondom Het Ganzen Ei erg moeilijk te omschrijven en eigenlijk doelloos. Daarom heb ik de route achteraf aangepast en uitgebreid.

Niet ’s werelds meest spannende route maar ontspannend is het wel. Via het centrum van Zutphen en een smal steegje loopt de route naar de Vispoort. Met een park, haven en eigen straat. Met de IJssel aan je rechterhand en residentie aan je linkerhand bewandelen we de dijk tot aan de Nieuwe IJsselbrug. Het mag dan wel Nieuw zijn, het is niet echt een schoonheid. Wel brengt het ons naar de overkant en na te zijn uitgewaaid en geterroriseerd te zijn geweest door gemotoriseerd verkeer lopen we al snel weer in alle rust over de Brummense Bandijk. Maar we zijn er nog niet, doorstappen dus. Over mooie dijkjes, langs prachtige huizen loopt de stappenteller door.

Het volgende is optioneel maar de moeite waard als je het niet erg vindt om zelf te zoeken naar de juiste ingangen en door bosjes kruipen je blij maakt. We nemen de afslag Weg naar Het Ganzen Ei. Na een stukje stappen ligt in de bocht een boerderij van Staatsbosbeheer/Natuurmonumenten. Voorbij de bocht en het einde van de boomrij tot aan de weg duik je het weiland in. Een beetje zigzaggen en slalommen kun je er een route vinden en het is mij gelukt om Haasjes, duizenden ganzen en zelfs reetjes tegen te komen. Je komt uiteindelijk weer terug op de Weg naar Het Ganzen Ei. Je kunt er ook voor kiezen een pad richting de IJssel te nemen en daar te ontspannen. Aan het eind lopen we de zelfde weg weer terug tot daar waar we de Weg naar Het Ganzen Ei namen. We vervolgen onze weg naar Brummen en slaan dus linksaf. Als de dijk en een fietspad elkaar raken vervolgt de route zich over het fietspad. Misschien leuk om te weten, op dit ‘kruispunt’ kun je verse eieren kopen bij de boerderij. Neem dus kleingeld mee als je daar goesting naar hebt. Niet veel later kom je uit onder de N348 en loop je via het dorp Brummen naar het treinstation. Geen grote wandeling, maar wel weer een traject afgevinkt.