12. ‘s-Hertogenbsoch – Tilburg (31,4 KM)

Wandelroute gelopen op: 9 juni 2021


Ik verlaat het station via de achterzijde van het station en loop naar het Westerpark en verderop steek ik de Vlijmenseweg over en beklim een oude spoordijk. Als gevolg van de industriĆ«le revolutie nam de schoen- en leerindustrie in de loop van de 19e eeuw een vlucht en werd er een spoorlijn aangelegd tussen ‘s-Hertogenbosch, Waalwijk en Lage Zwaluwe. De bijnaam van deze lijn is dan ook de halve zolenlijn. Inmiddels is de spoorlijn opgebroken en kun je over een deel daarvan wandelen en/of fietsen. Kaarsrecht loop ik naar de Moerputten. Een prachtig natuurgebied met nog mooie uitzichten. Terwijl ik over de moerputtenbrug loop en zo om mij heen kijk waan ik mij in een paradijs. Natuurlijk is de brug zelf al een attractie op zich zelf. Een oude spoorbrug met de spoorstaven er nog in. Ik wandel verder door het groen en de Vlijmens Ven en het plaatsje Vlijmen zelf door naar de Loonse en Drunense Duinen. Onderweg word ik nog getrakteerd op een kop koffie door NS collega Guus. Die was in de buurt en had verse koffie bij zich. De temperatuur vandaag stijgt en de zon brand volop. In hemd en met goed gevulde waterflessen struin ik door zandvlaktes. Op het heetst van de dag ben ik een van de weinigen hier. De rest is verstandiger en blijft in de schaduw. De flessen raken toch sneller leeg dan gepland en gelukkig kom ik aan het eind van dit woeste stuk natuur een camping tegen. Daar willen ze mijn flessen vullen en kan ik weer door. Het is een flinke wandeling en de temperatuur ligt rond de dertig graden. Ik twijfel of ik een duik neem in de Norderplas bij de Kouwenberg maar besluit door te stappen. Ik beloof mijzelf een groot koud biertje bij de eindstreep en met die motivatie lukt het Tilburg binnen te wandelen. Overigens staan er tegenover het station nog wat oude wagons waar je heerlijk kunt neerploffen om te genieten van eerste klas service in Eetbar de Wagon.