Betuwelijn 4/6: Geldermalsen – Arkel

Wandelroute gelopen op: 5 februari 2022

Geldermalsen
Het voelt een beetje alsof je Geldermalsen via de artiestenuitgang verlaat. Via de achterzijde van het station loop je de Deilseweg in. En je bent Geldermalsen alweer uit. Aan de rand van Geldermalsen ligt het station dus en ligt de startpunt van deze route.

De Linge
Al snel kom je de Linge tegen. Over de mooie dijk het Oosteneind met rechts de Linge en straks links een begraafplaats. Zelf loop ik een rondje over de begraafplaats en zie enkele aankondigen dat het graf geruimd wordt. Nu staat er een knalgeel bordje voor het graf. Maar in 2020 spoten gemeentenwerkers met een witte spuitbus grote kruizen op de op te ruimen grafen. Dat viel bij veel mensen niet echt goed. Waarschijnlijk de reden dat de gemeente West Betuwe nu knalgele aankondigen ‘plant’ voor het graf. Afijn, de weg vervolgt zich naar Deil. Een klein dorp mooi gelegen in de Betuwe. Het is rustig buiten op straat en ondanks dat de Linge een slinger maakt loop ik binnendoor naar het nog kleiner dorpje Enspijk. Met prachtige oude maar goed onderhouden woningen. Een droom dorpje aan de Linge en ja, ook aan de A2. Via het naastgelegen fietspad steek je de Linge over en kruip je vervolgens de A2 onderdoor en dan zit je alweer in Beesd.

Beesd
De dorpen schieten voorbij. Beesd is de eerste halte van de spoorlijn Geldermalsen – Dordrecht. Omdat de benodigde stappen nog niet gemaakt zijn laten we het station links liggen, of eigenlijk rechts. Met de Linge nu aan je linkerhand loop je richting de Paay. En net als de spoorlijn zichtbaar wordt hoor je wellicht ook vreemde geluiden. En dat kan kloppen want links passeer je relaxte percelen met boten, tuinhuisjes en bankjes maar rechts zit Uilen-Dierenpark de Paay. Ja, een uilen-dierenpark. Het bestaat.

Leerdam
In eerste instantie had ik Leerdam als bestemming. Maar vooruitkijken is regeren zeggen ze wel eens. Ik kwam niet uit met de volgende twee etappes. Dus daarom loopt de route door naar Arkel. Niet erg, want hierdoor lopen we bovenlangs in plaats van door het midden van Leerdam en is er een nieuwe wandelroute ontdekt plus je tikt gewoon een extra provincie aan. We laten de verharde weg achter ons en lopen via een (drassig) veld tussen ganzen en zwanen en moeten zelfs met de hand de Culemborgsche Vliet oversteken. Een trekpont zit in de route inbegrepen. Dus je krijgt geen natte voeten. Na een succesvolle overtocht klimmen we de Diefdijk op en via de Donkere kade (je ziet het pad prima overigens) kom je uit bij Loosdorp, achter Leerdam. Dan is het eigenlijk meters maken. Langs de voetbalvereniging van Leerdam, over het fietspad en de Achterdijk bij Nieuwland. Naar de spoorwegovergang. Als je het spoor bent overgestoken sta dan heel even stil (niet op het spoor zelf natuurlijk). Want je steekt voor de tweede keer de provinciegrens over. We zijn begonnen in Gelderland, na het trekpontje zat je in Utrecht en nu… Welkom in Zuid Holland!. Langs de provinciegrens én de spoorlijn.

Arkel
We zijn bijna in Arkel, je steekt nog de mooie Schotdeursensebrug over en niet veel later de Rijksstraatwegbrug en eigenlijk ben je Arkel dan alweer uit. Het stelt niet veel voor. Ik ben geen kroeg tegengekomen dus nuchter bereik ik het station. Leuk detail; het station zou in eerste instantie station Schotdeuren gaan heten, genoemd naar de plek waar een sluis de Vliet verbond met het Zederikkanaal. Nog voor de opening werd de naam gewijzigd in Arkel. Een paar jaar terug was het stationsgebouw tijdens kerst prachtig verlicht en misschien wel een van de mooiste kerststations van Nederland (op sky radio na natuurlijk).

De volgende keer is Arkel mijn startpunt, loop je mee?

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Geldermalsen - Arken   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Betuwelijn etappe 4: Geldermalsen – Arkel