Betuwelijn 5/6: Arkel – Sliedrecht

Wandelroute gelopen op: 23 februari 2022

Arkel
In deze etappe begint de wandeltocht op het perron van Arkel en niet veel later loop je op een fietspad langs de spoorlijn in de richting van Gorinchem. Het fietspad ruilen we in voor de dijk langs het Merwedekanaal bezuiden de Lek om uit te komen op een stukje industrie van Gorinchem.

Gorinchem / Gorkum
Deze stad ligt niet ver van Arkel en omdat we de stad toch tegen komen loopt de route door het oude stuk. Zie het als een bonus toer door de vestingstad. En het is best een mooie stad. Maar de wandeling is nog maar net begonnen dus uitgebreid de stad ontdekken zit er voor mij niet in. Maar aangezien er ook gewoon een treinstation is, kom ik ongetwijfeld nog een keer terug om er eens een biertje te gaan drinken. Via de omwalling en de haven loop je via de sluis de oude stad weer uit en aan de rand van het nieuwe Gorkum (waarom spreek je het uit als Gorkum maar schrijf je Gorinchem?) loop ik over een dijk vol met zwanen en ganzen (Check tijdens het broedseizoen dus goed of dit een acceptabele route is, anders is het alternatief om voor de sluis al links te gaan via de Nieuwe Wolpherensedijk te lopen of parallel langs de dijk door de woonwijk. Opties genoeg.

De Avelingen
Na de nodige meters over de dijk is het tijd voor een beetje afwisseling en daarom duiken we het natuurgebied tussen Gorinchem en Boven Hardinxveld, de Avelingen in. Kun je gelijk bootjes kijken die over het drukke en grote kanaal varen. Boven Boven Hardinxveld langs lopen we onder Hardinxveld-Giessendam langs.  Wederom over een dijk, maar het is wel een andere dijk.

Hardinxveld-Giessendam & Sliedrecht
Misschien niet het meest inspirerende stuk, maar hier kun je goed kilometers maken om een PR neer te zetten. Aan de rechterkant doemt de A15 op en helaas loopt de route daar parallel aan. Dat is nodig om Sliedrecht te bereiken en dat stuk zwemmen zie ik zelf niet zitten. In Sliedrecht aangekomen is er nog een klein uitstapje naar het stukje park gelegen naast het fietspad maar de A15 komt nog wel een keer terug. We moeten er nog onderdoor kruipen omdat het station van Sliedrecht aan de andere zijde ligt. Maar het station zelf is wel weer een pareltje. Met horeca gelegenheid onder de kap. Dus proost!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Arkel - Sliedrecht   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Betuwelijn etappe 5: Arkel – Sliedrecht