Limespad 1: Xanten – Kalkar

Wandelroute gelopen op: 15 juni 2022

01. Xanten – Kalkar

De wandelroute volgt de Romeinse Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. Ik loop van Xanten naar Katwijk aan Zee. De route wordt door veel mensen gelopen van west naar oost en vaak ook niet tot Xanten maar tot de Duiversberg bij de grens.

Het is half juni en ik stap op de trein naar Nijmegen. Twintig minuut wacht ik op de bus naar Kleve in Duitsland en daar wacht ik 40 minuut op de bus naar Xanten. Het is een onderneming om in Xanten te geraken en dat heb ik onderschat. Hierdoor kies ik ervoor om het hoogtepunt te missen, namelijk het Archäologischer Park. De grootste Romeinse stad van het noorden.

Omdat ik hier echt wel tijd in wil investeren besluit ik hiervoor speciaal een keer terug te keren naar Xanten en dan combineer ik dat wel met een ander tripje door Duitsland.

De route is niet goed aangegeven dus loop ik volledig op de GPX (download ‘m gerust). Ik loop vanaf het station naar de markt en vanaf de Markt van Xanten loop ik door de Westpoort de stad uit. Ik kom uit op een pad dat de voormalige Boxteler Bahn volgt. Een voormalig spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) en deze lijn verbond het Duitse Wesel met het Nederlandse Boxtel.

Een stuk verder kom ik uit in het Uedemer Hochwald. Tijdens WOII werd in dit bos fors gevochten. Het bos is een oase van rust. Geruime tijd loop ik er alleen en ik word helemaal zen. Maar de rust wordt verstoord door het geluid van een aggregaat. Een groot hekwerk, schouwpad gevolg door nog een hekwerk doemt op. Een bord dat foto’s maken niet toegestaan is doemt voor mij op en daarnaast dat het een militair complex betreft. Ik loop langs het hekwerk en loop verderop weer van het complex af. De rust keert terug.

Het bos uit kom ik terecht op een doorgaande weg. Een fors stuk loop ik daar overheen en vervolgens loop ik verder over een hoog liggend fietspad. Achtung Achtung Wandeler hoor ik ineens. Een grote groep fietsers passeert vriendelijk groetend. Verderop loop ik over het fietspad van een drukke autoweg die ik oversteek. In een onoverzichtelijke bocht passeert net een auto waar we de weg moeten delen. Vlak voor een vuilstortplaats duik ik de bosjes in. Ik volg het pad door de wildernis en laat de vuilstort en auto’s achter mij.

Maar niet voor lang. Want Kalkar wandel ik niet veel later binnen. Ik eindig mijn route op de Markt en mag zo’n 30 minuut wachten op de uursdienst naar Kleve. In een zijstraatje vind ik een fles koud bier en voor de kerk drink ik deze leeg. De bus brengt mij naar Kleve en via Nijmegen reis ik weer terug naar huis. Mooie route!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Limespad 01   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

01. Xanten – Kalkar