Pieterpad 13/17: Oostrum (Venray) – Grubbenvorst

Wandelroute gelopen op: 5 november 2022

13: Oostrum (Venray) – Grubbenvorst (28,4 KM)

In Oostrum stap ik uit de trein. Station Venray is het startstation voor een nieuwe etappe van het Pieterpad. De eerste stappen zijn weer om terug op de route te komen en voor we weten zitten me midden in een parcours van de lokale triathlonclub. Ons tempo is beduidend lager dan van de overige lopers.

Om ons heen is het behoorlijk groen en er zijn naaldbomen in overvloed. We lopen over Landgoed Geijsteren door het bos en over een bosrandpaadje en daarmee veranderd het beeld compleet. Een sovjet-betonconstructie doemt op. De skyline klopt niet met de omgeving. Volgens de GPS gegevens zijn we nog steeds in Nederland. Dit is blijkbaar het gezicht van het dorpje Wanssum. Dat herbergt de grootste binnenhaven van Limburg.

Eenmaal op de dijk met Wanssum achter ons begint de horizon weer een ansichtkaart te worden. Wij zijn op weg naar de bedevaartsplaats bij Tienray. Ook wel Klein Lourdes genoemd. Onze voettocht brengt ons daarna nog in Swolgen, waar veel Pieterpad wandelaars hun etappe eindigen of juist beginnen. Voor ons is het zo’n beetje over de helft. Het verderop gelegen Natuurreservaat Schuitwater geeft weer genoeg energie voor de resterende stappen. Een prachtig gebied met slingerpaadjes en vlonders door dit reservaat waar sommige bomen permanent in water staan. Naast al dit moois is het spotten van de ‘wilde’ dieren ook niet echt heel lastig hier. Als je hier langs loopt, neem er dan vooral de tijd voor.

En ben je het ene natuurgebied nog maar net uit, loop je het volgende al weer in. Kaldenbroek is wederom een mooi stuk natuur met veel populieren en wederom een aardig vochtig grondbed en daarmee stuk broekbos. En dan is daar Grubbenvorst. Ons eindpunt van vandaag. In het plantsoen bij onze bushalte zien we een bronzen kunstwerk staan. Het ‘Asperge Kunstwerk’ waarvan de natuurstenen pilaren abstracte asperges uitbeeldingen. Deze fungeren overigens ook als zonnewijzer. En nu weten we ook dat Grubbenvorst bekend staat om haar Asperges.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 13   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

13. Oostrum – Grubbenvorst