Pieterpad 3/17: Zuidlaren – Schoonloo

Wandelroute gelopen op: 8 augustus 2021

03. Zuidlaren – Schoonloo (34,5 km)
Op naar het krankzinnigengesticht. ‘De Veereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland’ kocht een bos bij Zuidlaren in 1982 voor de bouw van een krankzinnigengesticht. Dit werd opgezet als een zelfvoorzienend dorp in een landschappelijk opgezet park. Een prachtige plek om door heen te lopen en dat doet het pieterpad ook. Het is vandaag de dag geen gesticht meer maar nog wel gericht op psychiatrische hulpverlening. Op het terrein vind je bordjes met indrukwekkende teksten en ook mooie gebouwen her en der. Het geeft een rustig gevoel door het te lopen.

Na Dennenoord komen we in het plaatje Schipborg terecht. Bij Café de Drentsche Aa en de brug over het Diep krijg je een splitsing van het pieterpad. Bij hoog water loop je de ‘variant’ route en anders gewoon de originele route. Het is tenslotte geen estafette dus zwemmen is niet nodig.

We lopen door een prachtig natuurgebied en komen regelmatig de Drentsche Aa tegen. Van natuur en orchideeën naar heide en bos op de Gasterse duinen. Een totaal andere wereld en volop genietend van het Drentse landschap stappen we door naar Esdorp Gasteren. Een ideaal dorp voor een pauze met horeca en pannenkoeken. Van Gasterse duinen naar Gasterensche Diep en naar nog een oud militair oefenterrein, Ballooërveld.

Ballooërveld is eigenlijk ‘dankzij’ de functie als militair oefenterrein niet bebost. Een zigzag lopende oude tankgracht herinnert nog aan de militaire functie en alweer waan je je in een andere wereld. Het is een prachtig wandelgebied en gelukkig zijn we niet platgewalst.

Rolde is voor veel pieterpad wandelaars het begin- of eindpunt. Wij lopen stug door want we lopen twee etappes vandaag. Bij Rolde treffen we D17 en D18, twee grote hunebedden en nog een rij zwerfkeien. Eigendom van het Rijk overigens. Gekocht voor 150 gulden. De markebestuur van Rolde wilde het in 1847 te ontmantelen en te verkopen maar er ontstonden gelukkig protesten waardoor wij vandaag de dag nog van dit prehistorisch erfgoed kunnen genieten.

We lopen over de Koelandsdijk, een oude spoorlijn van Assen naar Gasselte. Even buiten Rolde vinden we een stukje originele rails in de overweg Koelandsdijk. Hier  liggen nog twee spoorstaven in het asfalt ingebed. Mooi stukje geschiedenis wat je in Nederland eigenlijk zelden tegenkomt.

We lopen een behoorlijk stuk door de natuur en over velden heen. Bij de Drouwenerveld komen we weer een grote zwerfkei tegen die de grens van de marken van Drouwen en Grolloo markeerde. Door naar het Grolloërveld en het Strubbenbos bij Schoonloo. Een hakhoutbosje met tekenplaag in de zomer. In de verte ligt onze bestemming. Eetcafé Hegeman en de bushalte. We lopen voldaan en dorstig het café binnen en bestellen een halve liter bier. Duitse biertjes. Dat gaat er wel in.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

03. Zuidlaren – Schoonloo