RS34: Barneveld Centrum – Ede-Wageningen

Wandelroute gelopen op: 10 juni 2023

RS34/02: Barneveld Centrum – Ede-Wageningen (22,2 KM)
Het volgende station is Barneveld Dorp, station Barneveld Centrum. Op het perron van station Barneveld Centrum kan ik gelijk mijn smartwatch aanzetten want de wandeling begint bij het uitcheckpaaltje. Een paar stappen verderop wordt je al begroet door een ‘standbeeld’ van een Kip. Niet voor niks wordt Barneveld Kippendorp genoemd en de spoorlijn de Kippenlijn. Deze bijnaam dankt de spoorlijn en het dorp aan het centrum voor de pluimveeteelt Barneveld, vanwaar kippen en eieren vroeger per spoor verladen werden.

En voor de liefhebbers van pluimvee, deze wandelroute loopt zelfs langs het Nederlands Pluimveemuseum. Maar daarvoor loop je eerst langs Kasteel de Schaffelaar in park Koewein en via een slinger door een woonwijk en de kleine Barneveldse Beek kom je dan al aan bij het pluimveemuseum. Waar ik geen verder geen tijd aan besteed, dus loop ik door naar de echte Barneveldse Beek waar het Kippenlijntje ook weer opduikt en de spoorlijn overgestoken wordt.

We snijden de spoorlijn een beetje af en via een geasfalteerde boerenweg is het fijn om de spoorlijn weer terug in beeld te krijgen. Een zandpad brengt ons naar een ander landschap en de bossen bij Lunteren doen mij goed. Het is, vind ik, altijd fijn om van de grote wegen weg te zijn en door een groene omgeving te lopen. En dat laatste is het hier zeker, waar Ede ook al vlot bereikt gaat worden en ook daar de route een deel door het bos loopt. Het Edese bos is een interessant stuk en bovendien een oud bos waar in oude stukken uit het jaar 1500 het bos al in omschreven werd. Dan bij het uitlopen van het bos een kleine woongemeenschap en een gebouw van de evangelische gemeente de schuilplaats. Even schakelen van rust en groen naar grijs en druk. Van dennenboom naar benzinedamp. De onderdoorgang van de N224 brengt je naar de achtertuin van flatgebouwen, en gelukkig vrij snel weer terug het bos in. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat er wat variatie is in de wandeling en dat je een klein stukje Ede meekrijgt.

Bij de Ginkelse Heide loopt de route een stukje over militair terrein, wat vrij begaanbaar is als er grote oefeningen gaande zijn. Mocht het onverhoopt zo zijn dat de militairen je de toegang ontzeggen Loop dan paralel via de Pieter van Varklaan, dat is gewoon burgerlijke residentie. Het laatste stukje bos is het gebied De Sysselt van zeker 350 hectare. De route loopt door naar de spoorlijn het in juni 2023 een grote chaos was door werkzaamheden aan spoorzone Ede. Goed nieuws, als je dit nu leest dan zijn die werken voorbij en kun je gewoon de route lopen met oversteek van de spoorlijnen en je komt zo uit bij de nieuwe woonwijk in de oude ENKA (Nederlandse Kunstzijdefabriek). ENKA vanwege de uitspraak. En niet alleen dat gebied is vernieuwd, ook spoorzone Ede zelf is nieuw. Dus optimaal genieten terwijl je je benen even rust gunt.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

RS34. Valleilijn Barneveld Centrum - Ede-Wageningen   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

RS34/2