Pieterpad 4/17: Schoonloo – Nieuw Amsterdam

Wandelroute gelopen op: 24 september 2021

04. Schoonloo – Nieuw Amsterdam (34,8 km)
Vanaf café Hegeman beginnen wij aan etappe 4 van het Pieterpad. Via het aangeplante bos netjes in vakken en het Flintenbankje, een bankje gemaakt van veldkeien lopen we over de Flintenweg. Flinten, veldkeien dus, zijn de basis van deze weg. Wat een ambachtswerk. De route loopt via boswachterijen naar het Pieterpadmonument.

Het Pieterpadmonument uit 2004 is een wel indrukwekkend monument ter ere van Bertje Jens (1913-2009) en Toos Goorhuis-Tjalsma (1915-2004), de bedenksters van het Pieterpad. Iets verderop nog een bezienswaardigheid. Hunebed D49, ook bekend als de Papeloze kerk (ganggraf).

In het verderop gelegen bosgebeid vloog in de nacht van 14 mei 1943 een 4-motorige Engelse bommenwerper terug na de basis na het uitvoeren van bombardementen in het Duitse Bochum. Een Duitse nachtjager schoot de bommenwerper neer ter nagedachtenis aan de 7 omgekomen bemanningsleden (die op de algemene begraafplaats in Sleen werden begraven) ontwierp een groep schoolvrienden uit Zweeloo en Oosterhesselen van de door hen tijdens de oorlog gevonden brokstukken in 1945 een monument. Later zijn de brokstukken ingekapseld in beton. Het pieterpad loopt er langs maar het monument zelf is niet heel duidelijk aangegeven.

Op naar Sleen! Via de dorpspond lopen we door het dorp en de vriendelijke dorpsbewoners bevestigen eigenlijk dat Sleen ook helemaal geen verkeerd startpunt of eindpunt is. Maar wij lopen door naar Nieuw Amsterdam. Onderweg kopen we een pieterpad poppetje en lopen door naar het Jongbloedvaart. Een werkverschaffingsproject bedacht en vernoemd naar burgemeester en Rijksinspecteur voor de Steunverleening aan werkloze arbeiders in Drenthe Anske Jongbloed.

Knooppunt Holsloot (wie kent het niet) bij buurtschap Holsloot passeren we en vanaf hier lopen we langs de vaart naar Nieuw Amsterdam. De laatste drie kilometer maken geen deel uit van het Pieterpad en eigenlijk is het een erg saai stuk. Maar wil je gebruik maken van OV punten dan zit er niets anders op. Pas over vier maanden komen we terug in Nieuw Amsterdam. Tot die tijd is het pieterpad pauze.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

04. Schoonloo – Nieuw Amsterdam