Barcelona: Viva la españa

Viva la españa

Van Groningen naar Barcelona. Dan pak je natuurlijk de auto of trein naar het vliegveld, en laat je je lekker vliegen. Maar je kan ook gewoon per trein. Of je combineert het, zoals ik heb gedaan. Hoe ziet dat eruit, en wat is nou het verschil?

Hieronder een schema gemaakt. Links is mijn heenreis, rechts is mijn terugreis. Op Schiphol heb ik rekening gehouden met het advies om 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn. De enige opgelopen vertraging is bij Transavia, maar dit heeft geen gevolgen gehad voor mijn geplande aankomst tijd op Barcelona-Sants. Hooguit had ik een half uur versnelling kunnen hebben als de vlucht op tijd was vertrokken en te vroeg was aangekomen.

screen-shot-2016-11-17-at-15-55-47Met het vliegtuig vloog ik enkel met handbagage, mocht je wel met ruimbagage vliegen dan zitten er dus nog extra kosten aan vast. Kosten die je niet zou hebben met de trein.

Vliegen is op dit moment bizar goedkoop. Zelf al had ik niet het goedkoopste tarief meer gevonden, nog steeds was het goedkoper dan het goedkoopste treintarief. Ik wil nog wel toevoegen dat het tarief van €49 van Barcelona naar Parijs 1e klas is. Reis je 2e klas dan boek je vanaf €39 en dan zou je totaalprijs op 75,80 zijn gekomen. Met een actie bij Thalys zou je dan zelfs nog onder de prijs van vliegen uit kunnen komen maar dat is echt geluk hebben en goed zoeken.

Vliegen vs trein.
Vliegen is natuurlijk lekker snel en op een luchthaven zoals Schiphol of Barcelona is het prima vertoeven en is genoeg vermaak. Nadeel is dat je langs een strenge controle moet waar vaak een flinke rij voor staat, en je geen vloeistoffen (op kleine uitzondering na) mag meenemen.

De trein is qua reistijd langer, maar je ziet meer van het land waar je doorheen zoeft, en je hebt sneller aanspraak met mede-reizigers. Ook is er minder bagage belemmering en zijn controles voor het instappen globaal. Bijkomend groot voordeel is dat reizen per trein, zeker in vergelijking met vliegen een behoorlijke vermindering qua CO2 uitstoot tot stand brengt.

oliva-20161108-13h32m52s

Spanje
Genoeg propaganda. Ik was in Spanje met een doel, namelijk werken! Er staan in het bergachtige landschap in de buurt van Reus een aantal olijfboompjes die nodig geplukt moesten worden. Samen met een superleuk groepje hebben we dit gedaan, en na 2,5 dag plukken zijn we via de pers gegaan en 120 liter superverselekkere olijfolie eraan overgehouden. Terwijl het hier in Nederland koud en grijs was stond ik onder een blauwe hemel in mijn hemd tussen de olijfbomen.

Om af te koelen hebben we onze uiterste best gedaan om de literflessen Spaans bier meester te maken. Dat ging zonder problemen.  ‘s Avonds onder een prachtige sterrenhemel met een warm kampvuur, goed gezelschap en gelach heb ik geen seconden hoeven te denken aan Nederland. Al denk ik nu wel graag terug aan dat moment.

Er is nog meer
Omdat het olijven plukken, relaxen en genieten vooral momenten zijn die je zelf moet meemaken en vasthouden, en voor de ‘buitenstaander’ niet echt interessant zijn zal ik overgaan tot een ander verhaaltje. Eigenlijk meer een tip voor als je toevallig een keer naar Barcelona gaat. Want je hebt natuurlijk Barcelona, de stad maar voor een dagtrip raad ik je het volgende aan:

Pak vanaf Barcelona-Plaça Espanya (let op uw eigendommen!) de FGC (Ferrocarrils de la Generalitat) trein naar Montserrat (metro: groen/geel). Het gaat om lijn R5 met bestemming Manresa. Het is misschien even zoeken maar stop niet bij de eerste de beste ticketmachines en toegangpoortjes. loop door tot je bij de machines van FGC bent. Daar koop je een ticket (enkele reis of retour) i.c.m. een kabelbaan of tandradbaan (retourtje ongeveer 20 euro).

kaarttype Cremallera = trein met tandradbaan
kaarttype Aeri = trein met kabelbaan

Je hebt dus de optie om een kaart te kopen om met de kabelbaan naar boven (uitstappen bij station Montserrat Aeri) of met de tandradbaan Cremallera funicular (uitstappen bij treinstation Monisitrol).

Montserrat is een berg in en volgens de overlevering is dit de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. Op 720 meter hoogte bevind zich het Klooster van Montserrat. Het staat bekend als bedevaarts- en toeristenoord. De bibliotheek is bekend vanwege de aanwezigheid van het beroemde Llibre Vermell, een manuscriptenverzameling uit het einde van de 14e eeuw (er is ook een hotel gevestigd).

Je kunt het klooster bereiken via de kabelbaan, tandradbaan, lopend maar ook met de auto. Er is genoeg te doen, van musea, bezichtigingen tot prachtig wandelen en vergezichten. Ook al ga je er enkel heen voor het uitzicht en de treinreis, dat is al meer dan de moeite waard.

informatie over prijzen, tickets etc https://www.barcelona-tourist-guide.com/nl/rondleiding/barcelona-montserrat.html

oliva-20161107-13h23m18s
Cremallera Funicular – Tandradbaan
oliva-20161107-14h44m00s
uitzicht vanaf de berg

oliva-20161107-15h41m25s

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.