Pieterpad 9/17: Vorden – Gaanderen

Wandelroute gelopen op: 14 mei 2022

09. Vorden – Gaanderen (30,3 KM)

Op deze zonnige dag lopen we van Vorden naar Gaanderen. Omdat we het Pieterpad hebben samengesteld van- en naar OV halte, in dit geval van treinstation naar treinstation, lopen we aan het eind twee kilometer buiten het Pieterpad.

Ook hier een paar prachtige landgoeden en kastelen te zien onderweg. Neem de fotocamera maar mee want het is erg fotogeniek allemaal. En kasteel Vorden zelf wordt nog steeds bewoond. De huidige eigenaren zeggen zelf het huishouden te doen. Een behoorlijke klus lijkt mij. Zover ik kon zien liep er geen butler. Afijn, wij stappen door en komen onderweg de voetsporen van Toos en Bertje tegen. De bedenksters van het Pieterpad. Het betreft een verzonken monument met hun voetafdrukken. Leuk om even bij stil te staan.

De route is niet saai te noemen. We lopen dan ook door de achterhoek heen en dat kenmerkt zich toch wel aan mooie landschappen en panoramisch genieten. Als je verderop een mooie oude molen tegenkomt ben je in Linde aangekomen. Een schattig dorpje. We lopen door naar Huis ‘t Zelle, een landhuis in neoclassicistische stijl. Het huis en het landgoed worden nog steeds bewoond en geëxploiteerd door de adellijke familie die de buitenplaats in 1838 kocht. Helaas was er niemand thuis.

Ik denk dat de bewoners iets verderop de golfbaan stonden. Pas op voor rondvliegende golfballen. Na de nodige meters komen we Zelhem binnen gewandeld. Voor veel Pieterpad wandelaars het eind- of beginpunt. Zelhem is niet echt mooi te noemen. Misschien komt dat doordat het dorp in WOII behoorlijk platgebombardeerd is geweest. Het hoogtepunt van Zelhem is misschien wel het dorpsplein met horeca en Smoks-Hanne. Een beeld van Smoks-Hanne, een plaatselijk kruidenvrouwtje uit de 19e eeuw, uitgegroeid tot een goedaardige toverheks.

Het dorp achter ons en door naar Gaanderen. We lopen in rivierenlandschap over het Kolkstroeterpad langs een oude houtwal. Wederom lopen we langs een prachtig landgoed én prachtig kasteel. Kasteel Slangenburgh staat op een ca 600 ha grote landgoed bij Doetinchem. Van welke kant je er ook langs loopt. Het is vanuit elke hoek erg fotogeniek. Wat een pracht.

Nu komt mijn favoriete soort pad aan bod. Met het kasteel achter ons wanen we ons over de wortelen van rijen dikke eiken die dicht op elkaar staan. Daar tussen de eiken ligt het pad. Een heuse eikenlaan dus. Prachtig stuk van het Pieterpad.

De A18 ligt dwars maar we moeten toch de oversteek maken. Omdat het veiliger is om de tunnel te gebruiken lopen we een saai stuk over asfalt langs de A18, met een slinger naar rechts om links af te slaan en onder de A18 door te lopen Gaanderen binnen te lopen. We sluiten de route af op een zandpad en ondanks dat het Pieterpad bij de spoorwegovergang rechtdoor loopt slaan wij links af. Station Gaanderen ligt nog zo’n 1,5 kilometer verderop maar de route er naar toe is niet saai. Daar kan Nieuw Amsterdam nog wat van leren. Tot de volgende!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 09   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

09. Vorden – Gaanderen