RS34: Amersfoort – Barneveld Centrum

Wandelroute gelopen op: 16 maart 2023

RS34 01/02: Amersfoort – Barneveld Centrum
Als je benieuwd bent naar de ‘zonnetijd’ dan sta je voor op het stationsplein van Amersfoort goed. En dan heb ik ook gelijk het meest interessante stuk van het station en het plein gezien. Amersfoort is dan wel het middenpunt van Nederland, echt inspirerend is het niet om eerlijk te zijn, tot dat je het centrum betreed en daar geraak je zeker in deze etappe, om toch nog een goede indruk achter te laten.

In de Hellestraat loop je door een passage en kom je uit bij de De Onze Lieve Vrouwetoren, een laatgotische bouwwerk van 98 meter hoor. De Dom in Utrecht en de Nieuwe Kerk in Delft zijn hoger en dat maakt deze lange Jan de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. Omdat de toren van veraf te zien is en redelijk centraal in Nederland ligt is de spits van de toren tijdens de van 1885 tot 1930 door de Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing uitgevoerde Rijksdriehoekmeting gekozen als oorsprong voor het Nederlandse co├Ârdinatenstelsel. 0;0 is het dan vandaag de dag niet meer (154999,8437 m; 462999,8758 m) maar nog altijd wel het middelpunt van de Nederlandse kaartprojectie.

Verderop passeer je het grootste plein in de Amersfoortse binnenstad, de Hof en de daaraan gelegen Sint-Joriskerk. De Kamperbinnenpoort begeleid ons de stad uit. Het is een van de laatste overblijfselen van de eerste stadsmuur, waarvan de structuur grotendeels nog te zien is in de Muurhuizen, waar de poort aan vast gebouwd is. Groot contrast met de start van deze wandeling. De rode loper tussen het station en de oude binnenstad ligt er absoluut niet maar het is toch de moeite waard om de binnenstad zelf wel te bezoeken.

Via een plantsoen (oost) en de Monnikendam, een nog bestaande waterpoort waaronder het water van de Heiligenbergerbeek de binnenstad binnen stroomt. Omdat de stadsring in de weg ligt steken we deze beek twee keer in korte tijd over en lopen via het stadspark Randenbroek naar het stadspark Elisabeth Groen. Het is tijd om de stad achter ons te laten en via de Engweg (valt wel mee) kom je uit in parkbos Stoutenburg waar het Kasteel Stoutenburg staat. Nu wonen er ouderen die zorgbehoevend zijn, op een prachtige locatie. Verderop stroomt de Barneveldse beek, en aangezien Barneveld onze bestemming is vandaag volgen we deze beek voor een tijdje. Niet helemaal naar Barneveld, want dan is er te weinig afwisseling en daarom buigen we af en trotseren we plaatjes zoals Jannendorp, Achterveld en de Glind. Tussen Achterveld en de Glind passeer je de provinciale grens tussen Utrecht en Gelderland. Dus welkom in Gelderland.

Barneveld is ook al in zicht. Het ligt in de biblebelt en het is ook nog eens zondag vandaag. Het stadscentrum oogt verlaten en de roep om een koude beloning roept. Gaat dat ├╝berhaupt lukken hier in Barneveld op een zondag? Is er ergens een kioskje geopend met koud bier, of stiekem ergens een horecazaakje? Voor het station een vol terras en etablissement De Hebberd. Daar zitten alle dorpsbewoners dus, en er is een tafeltje vrij en de traktatie wordt geserveerd.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

RS34. Valleilijn Amersfoort - Barneveld Centrum   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

RS34/1