eau de cologne

eau de cologne

Keuls water. En water is pas een feest, als het bij de brouwer is geweest. Je zit in Keulen in ieder geval goed als je bierliefhebber bent, want K├Âlsch in overvloed.

Op naar Keulen!
Met de trein ben je er zo vanuit Nederland. Zo goed als om de twee uur rijdt er een rechtstreekse ICE van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Keulen. De trein gaat via het hoofdstation of Messe/Deutz. De groene lijn hierboven laat de treinroute zien vanaf Amsterdam. En hoe eerder je boekt hoe goedkoper de treintickets zullen zijn.

K├Âlsch
Ten westen van Keulen rond Kerpen en D├╝ren staan akkers vol gerst. Van deze gerstsoort wordt het beroemde K├Âlsch bier gemaakt. Typisch Keuls bier van hoge gisting. Niet te bitter en vol van smaak. Ik krijg alweer dorst. Het marktaandeel van K├Âlsch is zo’n 90% in Keulen. Dus volop verkrijgbaar en het grappige is, je verwacht in Duitsland eigenlijk halve liters maar in Keulen krijg je een cilindrisch glas van 0,2. Als het druk is op het terras of in de bar loopt personeel vaak met een K├Âlsch-kranz rond. Een krans vol met vol getapte glaasjes bier. Zo is het bier altijd snel bereikbaar en sta je amper droog. In sommige kroegen krijg je standaard een refill. Als je glas leeg is wordt er direct een vol glas terug gezet. Op een bierviltje wordt bijgehouden hoeveel glaasjes je gehad hebt. Ben je uitgedronken? Leg dan het viltje bovenop je glas. Zelf ben ik er niet aan toe gekomen, maar mocht je echt dorst hebben; bestel dan een Pitterm├Ąnnchen. Je krijgt dan een vat van 10 liter.