Duitsland: Eau de cologne

eau de cologne

Keuls water. En water is pas een feest, als het bij de brouwer is geweest. Je zit in Keulen in ieder geval goed als je bierliefhebber bent, want Kölsch in overvloed.

Op naar Keulen!
Met de trein ben je er zo vanuit Nederland. Zo goed als om de twee uur rijdt er een rechtstreekse ICE van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Keulen. De trein gaat via het hoofdstation of Messe/Deutz. De groene lijn hierboven laat de treinroute zien vanaf Amsterdam. En hoe eerder je boekt hoe goedkoper de treintickets zullen zijn.

Kölsch
Ten westen van Keulen rond Kerpen en Düren staan akkers vol gerst. Van deze gerstsoort wordt het beroemde Kölsch bier gemaakt. Typisch Keuls bier van hoge gisting. Niet te bitter en vol van smaak. Ik krijg alweer dorst. Het marktaandeel van Kölsch is zo’n 90% in Keulen. Dus volop verkrijgbaar en het grappige is, je verwacht in Duitsland eigenlijk halve liters maar in Keulen krijg je een cilindrisch glas van 0,2. Als het druk is op het terras of in de bar loopt personeel vaak met een Kölsch-kranz rond. Een krans vol met vol getapte glaasjes bier. Zo is het bier altijd snel bereikbaar en sta je amper droog. In sommige kroegen krijg je standaard een refill. Als je glas leeg is wordt er direct een vol glas terug gezet. Op een bierviltje wordt bijgehouden hoeveel glaasjes je gehad hebt. Ben je uitgedronken? Leg dan het viltje bovenop je glas. Zelf ben ik er niet aan toe gekomen, maar mocht je echt dorst hebben; bestel dan een Pittermännchen. Je krijgt dan een vat van 10 liter.

Atoombunker
In U-bahn station Kalk-Post werd de eerste civiele beschermingsfaciliteit gebouwd. Dit gebeurde tijdens de koude oorlog en moest 2366 mensen 14 dagen kunnen beschermen. Je had dan zo’n 1,5m2 per persoon om op te leven. De bunker is in goede staat en elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan een rondleiding (in het Duits). Aanmelden en meer informatie lees je op de website van Atombunker Köln (DOKK)

Kölner Seilbahn
Zo’n 930 meter lang is deze kabelbaan over de Rijn. In een gondeltje al zwevend naar de andere kant. Van maart tot en met oktober is het in bedrijf tussen 10 en 18 uur en tijdens Halloween, de museumnacht en andere festiviteiten is de kabelbaan (soms) ook ‘s avonds nog toegankelijk. En dat is natuurlijk een extra leuke ervaring. Vandaag de dag is het vooral toeristen die er gebruik van maken. Een enkele reis kost een kleine 5 euro, maar het is de moeite zeker waard.

The place to be
Persoonlijk vond ik het Belgisches Viertel een leuke buurt om te zijn. Naast de straatnamen die verwijzen naar Belgische plaatsen en provincies vind je hier ook genoeg (Belgisch) bier. Het is hier goed vertoeven. Zowel op café als op straat. Op een mooie zomeravond staan sommige straten vol bierdrinkende mensen. Een sfeervolle buurt dus. Maar ook de shoppers zullen hier aan hun trekken kunnen komen. Er zijn ook unieke en sfeervolle winkeltjes.

Ook leuk en/of interessant 

  • De Sint-Ursulakerk is een grote Romaanse kerk in Keulen en is gewijd aan de heilige Ursula. De kerk is gebouwd op resten van een oude Romeinse begraafplaats waar volgens de overlevering Ursula en de 11.000 Keulse maagden werden begraven. Bezoek vooral de gouden kamer ook. 
  • Het NS-Documentatiecentrum (EL-DE-Haus) is zeker interessant om te bezoeken. Denk aan nationaal-socialisme, Gestapo en gevangenen. Entree is 4,50 euro per persoon. Audiotoer is optioneel.
  • Aan de andere kant van de Rijn vind je het 103 meter hoge Triangeltoren. Niet de mooiste toren maar je kunt wel op het dak komen. 3 euro entree en een grote glazen wand maar wel panoramisch uitzicht.
  • Ook een leuke, industriële wijk is Ehrengeld. Er zitten leuke barretjes, je vindt muurschilderingen, kunstgaleries en leuke restaurantjes.
  • Hou je van gitaren, tafelvoetbal en lokaal publiek? Ga dan een biertje drinken in Lotta bar aan de Kartauserwall 12.
  • Hou je van punk en rock? Ga dan bier drinken bij Frieda Bar aan de Antwerpener Strasse 53 in het Belgische viertel.
  • Voor concerten kun je dan weer goed terecht bij E.D.P aan de Venloer Strasse. Check vooral de website voor het programma.
  • Ook een leuke venue is Sonic Ballroom aan de Oskar-Jager strasse 190 in Keulen natuurlijk. Check daar ook vooral de website.