NYC: the Big Apple

De grootste stad van de Verenigde Staten, en misschien wel bekendste stad van de wereld. Zelf vind ik New York City fascinerend en kan ik er uren, nee wel  dagen non-stop door heen wandelen zonder me te gaan vervelen. De stad en haar inwoners hebben mij direct warm ontvangen, de gastvrijheid en discipline in het leven heb ik met bewonderen aanschouwd.

New York City is groot, en massaal, je hoeft er geen hotel te boeken, want er is genoeg te doen. Een stad met de oprechte bijnaam: “The City That Never Sleeps”. Als ik alles in verhaalvorm ga opschrijven wat je er kunt doen ben je enkele uren aan het lezen, dat wordt te veel. Daarom deel ik slechts één dagbesteding in een gecombineerde Openbaar vervoer vs. wandelen dagtrip. Veel plezier! Je kunt inspiratie halen uit het verhaal ;-).

Startpunt:
Waar jij wilt, daar beginnen we! Pak de metro map erbij, en zorg voor een opgewaardeerde MTA MetroCard of een actieve weekkaart. De dag beginnen met met koffie lijkt me een uitstekend idee. Vervolgens reis je per metro naar 59th street (4,5,6) of Lexington Av/59th street (N,Q,R).
Loop een stuk via de E59 of E60th street, richting het Oosten. 2 blokken, totdat je de kruising met de 2nd avenue hebt. We pakken de ‘tram’! En niet zomeer ééntje..
Dit is een kabelbaan over de East River en het geeft een spectaculair uitzicht op de Upper East Side en het mooie Roosevelt Island. Trouwens, In 2002 was de tram nog te zien in de  film Spiderman.

2015-04-12 11.03.54

Aangekomen op Roosevelt Island is het tijd voor een heerlijke wandeling. Loop naar de rivier en vervolgens naar links. Hier staan veel bankjes mochtje even willen bijkomen van de adembenemende tocht. Je hebt bovendien erg mooi uitzicht op Manhattan.
Maar blijf niet te lang zitten, want we gaan door. Loop het pad af, langs de rivier. Je komt nu in het Southpoint Park en nog een stuk verder aansluitend in het Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park – a memorial to President Franklin D. Roosevelt (let op! geopend woensdag t/m maandag 9am-7pm).

Loop de zelfde route weer terug, langs de East River (aan je linkerhand) loop voorbij de trambaan, en aan de rechterkant (wel een beetje verstopt, dus hou je ogen open) is de ingang naar de metro. Je gaat bijna naar de andere kant van de wereld, zo diep onder de grond ga je.
Overigens mocht je trek hebben, voordat je aan de afdaling begint, achter de ingang zitten wat bekende snackschuren zoals Starbucks en Subway.

Vanaf Metrostation Roosevelt Island heb je weinig keus. De F is de enige metro die er stopt. We gaan weer naar Manhatten, dus neem je de F met eindbestemming “Coney Island”.
Stap uit bij halte “Bleecker street”. En stap over (dus verlaat het station niet!) op de groene lijn 6 naar City Hall. Zorg dat je achteraan zit. Nu gaan we stout zijn. City Hall is het eindpunt maar blijf zitten. Gezien de rijrichting rechts!. De Metro gaat langzaam rijden, maakt een scherpe bocht en komt 2 minuut later weer uit aan de andere kant van het platform van City Hall Station. Wat is er nou zo bijzonder zou je denken.. Nou tijdens het ‘draaien’ rij je langs een verborgen station. Een prachtig station (dus hoofd en handen tegen het raam, maar let ook op je eigendommen).

City-Hall-Subway-Station1

Je zult misschien niet superveel zien, maar bijzonder is het wel. Stap uit, maar pas op voor de nietsvermoedende instappers, die verwachten geen uitstappers op een beginstation.

Als je het station nu verlaat ben je mooi dicht bij de Brooklyn Bridge, en als je er toch bent, waarom zou je die dan niet (zoals velen) gaan bewandelen?  Overigens is het bewandelen van de Manhatten Bridge (ernaast) een alternatief. Zeker als je het leuk vindt om voorbij razende metro’s te zien, en je hebt goed zicht op de Brooklyn Bridge.

[museum optie 1] Eenmaal de brug over pak je of de metro (rood 2,3) vanaf Clark street naar Eastern Pkwy – Brooklyn Museum. Het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken maar neemt wel behoorlijk wat tijd in beslag (open: woensdag t/m zondag $16) maar je kunt het laten afhangen van het weer en beschikbare tijd.
Wat ook absoluut de moeite waard is, is de tuin achter het museum.De Botanische tuin.
Je hebt een ticket nodig (ook combi-tickets beschikbaar). $12 los. Toen ik er was, heb ik blijkbaar de kassa gemist, want ik zie nu -3 maand later- pas dat er een toegangsprijs is. Oeps. Achter de Botanische tuin is ook nog een groot -vrij toegankelijk- park. 

[museum optie 2] Loop richting metro-station Borough Hall en Jay Street / MetroTech (daar tussen in, aan de Boerum Pl weg) zit het MTA Transit Museum (op de hoek Boerum Place & Schermerhorn Street). Dit museum is voor zowel jong als oud leuk, interessant en leerzaam. Je zult er niet massa’s toeristen tegen komen. Wel veel over de geschiedenis van de New Yorkse underground en metrowagens (open: dinsdag t/m zondag, $7).

2015-04-22 14.19.54-1

Loop vanaf de brug of Transit Museum naar metro-station Jay Street (groot winkelgebied, ook leuk om te shoppen!), of vanaf het Brooklyn Museum naar metro-station Prospect Park. Neem de Q (geel) naar Coney Island. Stap uit bij halte Brigton Beach. Veel Russisch sprekenden daar, dus mocht je iets willen, volg een cursus Russisch of probeer het met handgebaren (is mij ook gelukt). Veel streetfood en heerlijke jaren 70/80 gevoel met de metrobaan direct boven de straat. Loop lekker richting Coney Island en duik naar voorkeur het strand op. Zeker op een zomerdag of weekend is er veel te beleven daar.

Als je er weer zat van bent loop je gewoon richting het grote metro station “Coney Island” en pak je de F (oranje) naar Jamaica (niet de Caraïben helaas). Stap weer uit bij halte Jay Street en loop weer richting de Brooklyn Bridge, maar let op! Zorg ervoor dat je links van de Brooklyn Bridge loopt, en dat je richting de rivier loopt (omlaag dus) en niet over de rivier gaat (omhoog dus). Even relaxen in het Brooklyn Bridge Park, mooie foto’s maken van de skyline etc.

O’ja tussendoor niet vergeten te eten en te drinken. Als het goed is ben je al aardig moe nu, en is de middag al voorbij. We pakken de Ferry! Neem de East River Ferry naar Midtown. Je komt nu uit naast het UN gebouw, en met een mooie wandeling of met de bus kom je uit in de buurt van Time Square.

Slechts een kleine greep van het mega aanbod!
nog een paar tips:
App Metro: New York Subway MTA Map and Route Planner
App Metro: Embark (ook een goede!)App Offline kaart (op voorhand kaarten downloaden met wifi) Maps.me
App NYC Compass: Als je geen gevoel voor richting hebt: http://www.francescobertelli.com/#nycompass/
Website: Brooklynvegan.com | handig overzicht van live muziek, theater, comedy

Als je op GCT aankomt, en je wilt een metro kaart kopen, de lijnen zijn huge bij het metro-station. Sneller is om één station te lopen en daar in de machine een kaart te kopen (bij creditcard wordt om postcode gevraagd, niet intoetsen, gaat je niet lukken. Gewoon OK).
Als je op saldo gaat reizen en op $0 uit wilt komen check: http://gizmodo.com/why-you-should-put-19-05-on-your-metrocard-to-outsmart-1632531219

Denk eraan: Vaak zijn producten excl. BTW, en voor dienstverlening wel een fooi geven (in NYC restaurants kun je de city-tax x 2 doen = 18% fooi, dat is normaal).
zorg voor wat losse $1 biljetten in je broek, trek op straat nooit je portemonnee.

China town ijsjes: http://www.chinatownicecreamfactory.com/

NOT FOR TOURISTS: http://www.notfortourists.com/