Pieterpad 15/17: Swalmen – Echt

Wandelroute gelopen op: 25 maart 2023

15: Swalmen – Echt (33,0 KM)

Je zult er maar wonen. Drie maand later zijn we terug in Swalmen om na een winterpauze het Pieterpad verder te bewandelen. We lopen Swalmen uit en lopen langs een gigantisch kasteel. Kasteel Hillenraad is dan wel niet toegankelijk en in privébezit, het is wel een mooi optrekje en ziet er goed onderhouden uit.

We lopen verder door het adellijke bos en belanden daarna op een Romeinse weg en laten dan ook het landgoed en bijgebouwen van het kasteel achter ons. Via een tourniquet wordt je een blubberig smal padje opgeslingerd en veranderd het landschap best wel en de definitie daarvan is niet perse tussen kunst & kitsch in te vinden. Wat dan wel weer een leuk feitje is, is dat je hier een stuk spoor tegenkomt waar ik later nog een wandeling van ga uitzetten en lopen. Een deel van de IJzeren lijn (een voormalige spoorlijn voor goederenvervoer tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied, inactief op het Nederlandse deel). Er is genoeg over te vertellen, maar dat lees je ergens anders op deze site.

Als Sint Odiliënberg op het toneel verschijnt begint de zon spreekwoordelijk weer te schuilen. Het stuk wat achter ons ligt is niet echt het sprookjesachtige beeld dat je hebt als je aan Limburg denkt. Maar Sint Odiliënberg doet daar wel goed aan mee. De Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus, een in de romaanse bouwstijl gebouwde kerk door de Roermondse architect Pierre Cuypers. Ja, die van het Rijksmuseum en het Centraal station van Amsterdam. Later lees ik nog en daardoor ook gemist, dat er net buiten het pieterpad nog een bijzonder object waar te nemen is. Aan de Hagelkruisweg staan, jawel, het hagelkruis van Sint Odiliënberg. Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren, onder andere opdat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken.

Montfort volgt, zoals wel in meer dorpjes waar we bij langs lopen oogt het wat sober, nog een erfenis van de 2e wereldoorlog, want in dit gedeelte is veel gevochten en kapot gemaakt. Zo ook in Montfort, waar naar het schijnt, een vergis-bombardement plaats vond. Net buiten het dorpje loop je langs het afgebrokkelde Kasteel van Montfort. Dit is dan weer niet kapot gemaakt in de 2e wereldoorlog, maar gewoon oud. Verderop kom je her-en-der enkele herdenkingstekens tegen voor gevallen geallieerden.

We lopen van het Pieterpad op en gaan naar het station van Echt. Genoeg kilometers gemaakt vandaag, tot de volgende!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 15   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

15. Swalmen – Echt