Pieterpad 5/17: Nieuw Amsterdam – Gramsbergen

Wandelroute gelopen op: 22 januari 2022

05. Nieuw Amsterdam – Gramsbergen (27,2 KM)
Vanaf het perron van Nieuw Amsterdam lopen we zo’n drie kilometer terug naar het Pieterpad. Dit is niet de meest inspirerende etappe van het Pieterpad, het is vooral veel asfalt en weilanden. Het heeft ons ook vier maand gekost om gemotiveerd te raken voor deze etappe. Maar we zijn er weer!

Ter hoogte van het dorpje Dalen stoppen we bij de Joodse begraafplaats. In 1942 werden van de zestien Joodse inwoners van Dalen er dertien weggevoerd en vermoord. Hun namen zijn te lezen op de gedenksteen bij deze begraafplaats. Hier pauzeren we ook gelijk even om daarna verder te lopen via een mooi stuk natuurlijk wat in het broedseizoen vol met vogels zit. We worden verwelkomt door een blij Maya de Bij bij Centerparks de Huttenheugte en Plopsaland maar besluiten ons niet te laten afleiden en lopen door. Waar we wel worden afgeleid door een heuse koe-oversteek-installatie met bijbehorende stoplichten voor het verkeer. Kalmjes an lopen we door en lopen we Coevorden in. Via het actieve station lopen we langs de drukke weg en steken we het spoor over. Aan onze rechterhand zien we een gebouw van de Dedemvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij maar dat is niet meer in gebruik. Wel leuk om te zien dat het gebouw nog bestaat.

Coevorden uit komen we een kunstwerk tegen van zo’n 33 ton en 6,5 meter hoog. De Drentse Poort of Poort van Drenthe genaamd. Logisch genoeg ligt dit kunstwerk ook vlakbij de provinciegrens tussen Drenthe en Overijssel. Wij gebruiken deze poort om Drenthe achter ons te laten en lopen verder in Overijssel. We komen nog een kabouter tegen die ons vriendelijk de weg wijst en uitzwaait. Via een zwaar nat kleipad vervolgen wij onze weg naar de gemeente Hardenberg. We komen bij de Vecht uit en hebben nog een potje homemade jam op de kop getikt onderweg en uiteindelijk komen we uit bij Bierbrouwerij Mommeriete. Wat ons betreft een perfect eindpunt. Ware het niet dat op het moment van lopen de horeca gesloten was door Covid-19 maatregelen. Maar gelukkig mochten we wel wat bier meenemen voor thuis. Dat wordt later ongetwijfeld genieten.

Proost.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 05   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

05. Nieuw Amsterdam – Gramsbergen