S2S Dieren – Doetinchem

Wandelroute gelopen op: 12 augustus 2023

S2S: Dieren – Doetinchem (28,8 km)
Onder luid geluid van piepende in- en uitcheck OV-chipkaartpaaltjes op het perron van station Dieren beklim ik de loopbrug om het perroneiland te verlaten om via het Carolinapark bij de IJssel uit te komen. Voor de oversteek kan gebruik gemaakt worden van het veerpontje Olburgen-Dieren (En zeg het vooral niet andersom). Veerman John of veerman Roland brengt je dan voor 1,20 EURO naar de overkant. En zo kan de wandeltocht naar Doetinchem dan echt beginnen en worden de meters gemaakt.

Waar het dorp met Intercitystation Dieren steeds verder achter mij ligt doemt gelaten de stad Doesburg aan de horizon op. Door de strategische ligging aan de uitmonding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel, is Doesburg voor lange tijd een belangrijke vestingstad geweest en daarmee ook haar stadsrechten weten te verwerven.

Via pittoreske achterhoekse dorpjes aan of bij de oude IJssel loopt de route naar het Wrangebult. Dit stuk bos met acht beukenlanen is aangelegd op een stuifduin uit de laatste ijstijd. ‘s nachts stijgen de Witte Wieven hier op uit de kolken (zo is mij vertelt). Mocht je daar wat bijzonders zien, bel dus zonder schaamte de Ghostbusters. Ook verderop is het wederom mooi genieten, zo ook in het bosgebied van de Kruisbergse bossen. De bossen bevinden zich op een complex van rivierduinen dat zo’n 10.000 jaar geleden door de wind is gevormd uit eerder afgezet rivierzand en zo vind je hier dus toch nog wel veel hoogteverschillen.

Nadat dit allemaal overwonnen is ligt daar dan de stad Doetinchem, het eindpunt van deze wandeling. Nu heb ik dit stuk, van Dieren naar Doetinchem, gewandeld. Maar was het nou vandaag 27 juni 1981 geweest, dan had ik met de eerste rit van de (stoom)tram van de de Geldersche Tramweg-Maatschappij (GTM) meegekund. Die rijden niet meer maar in Doetinchem zijn nu wel ontsnappingsmogelijkheden aangeboden door Arriva en Breng om met dieseltreinen weer ergens anders te geraken.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NL S2S Dieren - Doetinchem (28,8km)   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

van Station Dieren naar station Doetinchem