Jazzcafé de Spieghel – the saddest place

‘This is the saddest place I’ve ever seen in my life’ (Jimmy Raney)

Jazzcafé de Spieghel

Café de Spieghel opent haar deuren op zaterdag 11 juni 1977. Eerst nog met een bieropslag van Dortmunder thier bier in de achterzaal. Later werd die ruimte gebruik als theaterzaal. In 1979 werd Jazz meer en meer geprogrammeerd en al snel maakte de Spieghel naam als Jazzcafé. Ondanks het uniek zijn in Groningen en veel muziek en goed bezochte open podium aanbod moet de Spieghel in 1991 gered worden. Dit gebeurt door een overname. Er waren al ver gevorderde plannen tot het ombouwen tot amusementshal. Door de overname blijft het etablissement in handen van muziek en jazzliefhebbers. Het wordt zelfs grondig gerenoveerd. 365 dagen per jaar live muziek!

Naast Jazz doet ook Funk en Blues haar intrede in de Spieghel om een breder publiek te trekken. Het café veranderd nog een keer van eigenaar en in augustus 2015 wordt het faillissement aangevraagd. De laatste jaren trok het café steeds minder publiek aan. Veranderingen in gedrag en regelgeving en de hoeveelheid horecazaakjes in de buurt zorgde er voor dat de Spieghel anno 2020 onder een grote laag stof verscholen ligt.

In 2010 haalde ik zelf nog de stofdoek over de bar. Die werd toen nog regelmatig gepoetst en gebruikt. Met veel plezier kijk ik terug op mijn twee jaar die ik daar heb doorgebracht als barman en het beheerder van het facebook account in een poging om nieuw publiek aan te spreken. Na mijn carriere als barman ben ik nog een tijd bezig geweest met het maken van aankondigingen en posters van artiesten die kwamen optreden en het (digitaal) verspreiden hiervan. De Spieghel heeft vanaf dag 1 dat ik binnen liep altijd een warm plekje gekregen in mijn hart. Het doet nog steeds pijn om te beseffen dat ze er niet meer is.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.