Pieterpad 10/17: Gaanderen – Millingen aan de Rijn

Wandelroute gelopen op: 4 juni 2022

10: Gaanderen – Millingen aan de Rijn (33 KM)

Als je 1,5 kilometer van het Pieterpad afwijkt om de trein te halen. Dan mag je ook weer terug. Voor de variatie lopen we aan de andere kant van het spoor terug naar het Pieterpad. Via een laag en smal onderdoorgangetje lopen we onder het spoor door en sluiten we weer aan op het Pieterpad.

Sluis De Pol ligt midden in de Oude IJssel die we hier dan ook oversteken. Een mooi snel stromend beekje links van ons en door het gras lopen we verder. Genietend van de rust en het groen en de zachte natuurlijke ondergrond. Maar daar komt al te snel een eind eind. Asfalt gaat ons verder brengen. Tot aan Braamt wisselt de route tussen asfalt, zandpaden en wel of geen koeien.

Braamt voorbij en het uitzicht wordt mooier. De heuvels van het Bergherbos liggen voor ons en het landschap varieert naar bosrijk en hoogteverschillen. We zitten inmiddels in het oosten van Gelderland en de Duitse grens ligt niet ver weg. We passeren de Hettenheuvel (93m), Keurvorstenheuvel (82m), Rijsberg (76m) en Huizenberg (82m). Maar het hoogte(haha)punt is toch wel de Hulzenberg. Want als je het nog hoger op wilt zoeken dan kun je met behulp van 104 treden op 110 meter uitkomen. Het is een klim, maar het uitzicht is fantastisch. Het rivierenlandschap is goed zichtbaar. Net zoals de bossen, akkers en dorpjes.

Nu dalen we weer af. Eerst de toren uitklimmen en nu naar beneden door een prachtig gebied. Ineens staan we op de Eltenseweg. Een asfaltweg. We moeten de A3 oversteken en dit weggetje helpt ons daarbij. Als je niet goed oplet mis je het grenspaaltje van vlak voor de oversteek passeer je die. Welkom in Duitsland. Eenmaal de weg overgestoken slaan we snel linksaf en laten we het asfalt weer achter ons. We klimmen weer omhoog de Eltenberg (82m) op en komen uit in het chique buurtje Hoch-Elten met jawel een pannenkoekenrestaurant. Pannenkoekenliefhebbers die het Pieterpad bewandelen komen heel erg aan hun trekken.

We lopen langs de Sint-Vituskerk, gelegen op het hoogste punt. En loop ook vooral daarna langs de Drususbrunnen. Een 57 meter diepe waterput waar je tegen betaling van 1 euro naar mag kijken. Mits ze open zijn. Iets verderop in het bos op de rand van de berg rusten we uit en lunchen we. Daarna beginnen we aan de steile afdeling en komen nog oog in oog te staan met een inlandtaipan adder. Een zware goederentrein over het naast gelegen spoor trilt de spanning weg en we vervolgen onze weg. Onder het spoor door. Een drukte Duitse weg vol Nederlandse auto’s steken we over (wat wel een uitdaging is) en met de Nederlandse grens rechts van ons lopen we over een Duits asfaltweg verder. De Duitse automobilisten remmen keurig af, de Nederlanders rijden op volle snelheid door. Cultuurverschil. Nu komt eigenlijk het doorstappen want er wacht bier op ons stuk. Het is kilometers maken op Nederlands grondgebied. Eerst nog even door Spijk heen en daarna een lang stuk over de Spijkse Dijk. Een saai stuk tot aan Tolkamer. Met links van je de Boven-Rijn, voor je en achter je asfalt, wandelaars, fietsers, auto’s en vrachtwagens en rechts van je weiland en later industrie.

Tolkamer is dan ook wel een aangename stop. Het oogt als een gezellig dorpje en er is horeca genoeg. Maar we hebben nog een pont te halen om de Rijn over te steken. Over een schattig slingerweggetje lopen we verder en later door een groenstuk met koeien. Langs een recreatieplas en camping lopen we naar de heen-en-weer. Het pontje vaart gelukkig nog. Dit stuk moet je goed inplannen want het pontje heeft een beperkte dienstregeling.

Na de oversteek zijn we in Millingen aan de Rijn aangekomen. Bovenop de dijk stoppen we bij de Gelderse Poort en drinken onze welverdiende halve liter bier. Nog een paar meter en bij bushalte Gemeentehuis stopt voor ons het Pieterpad vandaag. Met de bus reizen we terug naar Nijmegen en stappen daar in de trein naar huis.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 10   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

10. Gaanderen – Millingen aan de Rijn